Gana

Gana'nın Dünya Kupası kadrosunu analiz ediyoruz

NTV Spor 18.06.2010 - 23:43
Gana

Yusuf Koç · papaboubadiop.blogspot.com

Ufak Tefek Ülkenin Muazzam İnsanları

Gana turuna çıkan Anjali Nayar Ganalı Samuel'e hayatın nasıl gittiğini soruyor. Afrikalı yerel vurgusuyla cevaplıyor: “Ufak tefek”. Afrikalı, şaşkın Nayar'ın gözünün içine baka baka devam ediyor. “Bu ülkede her şey ufak tefektir. İşler, kazançlar, yaşam... Hepsi ufak tefektir.”

Evet belki işleri de, kazançları da, umutları da, hatta hayatları da ufak tefek ama yürekleri hiç de öyle değil. Bugün Gana Dünya Kupası'na katılıyorsa bu Essien'in, Mensah'ın, Boateng'in gururlu mücadelesinin ürünüdür. Onlar bugün ülkesinin ve vatandaşlarının bir sebeple de olsa mutlu olmalarını sağlıyorlar.

Yıllarca Almanya'da yaşamış, hatta ekmek parasını kazandığı futbolu orda öğrenmiş Jerome Boateng'in Alman Milli Takımı'nı tercih etmesi kadar doğal bir durum yok. Ancak benim gözümde, kardeşi gibi Alman Milli Takımı'nı değil de uluslararası arenada daha az boy gösterecek Gana'yı tercih eden Kevin Prince Boateng'in yeri çok daha farklı; çünkü o bugün, ülkesi için, kendi ülkesinin vatandaşları için mücadele edecek.

Takımıyla daha fazla yükselmesi muhtemel Jerome Boateng'e inat, kendi ülkesi için mücadele edecek Kevin Prince Boateng için Gana'yı tutuyorum...

Takımı için 90 dakika savaştığı maçta Şampiyonlar Ligi finalini son dakikada yedikleri iki golle kaybeden ve sonrasında hırsından ağlayan Samuel Kuffour için Gana'yı tutuyorum...

Gana'nın gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu Abedi Pele'nin oğlu, Gana'nın genç yıldızı Andre Ayew için Gana'yı tutuyorum...

En verimli çağında sakatlıkla boğuşan, futbol hayatı bitti denirken Dünya Kupası'na katılma başarısı gösteren Appiah için ve sakat olduğu için Dünya Kupası'nda takımını yalnız bırakmak zorunda kalan Essien için Gana'yı tutuyorum...

10 numara oyuncusu olmayan Afrika takımlarının aksine bu bölgede oynatabileceği Kevin-Prince Boateng gibi bir oyuncusu olduğu için Gana'yı tutuyorum...

Afrika takımları arasında en iyi savunma yapan takım olduğu için Gana'yı tutuyorum.

Hatta, Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan Ganalı olduğu için Gana'yı tutuyorum.

Kadrosunun yeteri kadar geniş olmaması sebebiyle Gana'nın rakibe göre sistem geliştirme lüksü yok. Genel bir sistem belirlenip, rakibe ya da maçın gidişatına göre sistem üzerinde ufak değişiklikler yapılabilir ancak. Oynayacağı rakiplerin orta sahası oldukça kuvvetli, bu sebeple orta sahayı kalabalık tutup araya adam kaçırarak gol aramak en akıllıca hamle olacaktır.

Transfer yapılamayacağı ve eldekiyle idare edileceği düşünüldüğünde, milli takımlarda sisteme oyuncu adapte etmek yerine oyuncu profiline göre sistem geliştirmek gerekiyor. Bu sebeple Gana, oyuncu profiline uygun bir sistem geliştirilmeli.

Savunmada dörtlü defanstan vazgeçilmez. Zira üçlüye dönülmesi durumunda özellikle sol kanadı verimli çalıştıracak bir oyuncu yok. Ayrıca rakiplere baktığımızda Sırbistan ve Almanya kanadın boş bırakılması halinde tehlike yaratabilecek ekipler. Dörtlü defansı da ağırlıklı olarak Premier Lig tecrübeli isimlerden kurmakta fayda var. Kingston'un önünde Paintsil, Mensah, Vorsah ve Sarpei ile dörtlü defans hattı kurulabilir.

Dörtlü defansın önüne, savunma ağırlıklı bir orta saha oyuncusu yerleştirilmeli. Essien'in yokluğunda bu bölge için en güçlü adam Anthony Annan. Annan'ın önüne üçlü bir orta saha hattı kurulabilir. Sola yakın Muntari, ortada Derek Boateng ve sağa yakın Appiah. Bu üçlü orta sahanın önünde de Kevin Prince Boateng. Kevin Prince, kazanılan toplarda takımı hücuma çıkarabilecek kalitede bir oyuncu. Ayrıca, Appiah'ın sahada olması takım için büyük moral ve motivasyon olacak.

Bu orta saha hattının önüne tek forvet yerleştirilebilir. Gyan Asamoah araya atılan toplarda hayli etkili ve bu takım için bulunmaz bir ‘poacher'.

Özetleyecek olursak; takımın en güçlü yanı orta sahanın göbeği. Savunmacı orta saha oyuncularıyla bu bölge kapatılarak, orta sahada kazanılacak toplarla defansın arkasına kaçan Gyan ile gol aranabilir.

İkinci Adam Portresi

John Mensah Dünya Kupası boyunca Essien, Gana için en önemli kişi. Evet, en önemli futbolcu değil, ‘kişi'. Gana'da Devlet Başkanı yerine, 23 Nisan münasebetiyle 6 yaşındaki çocuğu koltuğu geçirsen ülke bir hafta idare eder ama Essien kadroda olmayınca işler sarpa sarabilir. Essien'li Gana, Essien'siz Gana'dan bir gömlek üstün. Hatta normal gömlek değil, bir ipek gömlek daha üstün.

Essien sakatlığı sebebiyle turnuvada yok. Eminim Milovan Rajevac bu haberle birlikte turnuva öncesi hedefleri update etmiştir. Essien'in yokluğunda takım için en önemli isim savunma hattının başarılı oyuncusu ‘Karayip Kayası' John Mensah.

Essien'li süreçte gölgede kalsa da takım için ne denli kritik bir isim olduğunu elemelerde gösterdi. Güçlü fiziği, hava hakimiyeti ve sağlam kademe anlayışına ek olarak oyunu iyi okuyabilmesi öne çıkan özellikleri. Genelde savunma hattındaki oyuncular güçlü fiziği olanlar ve akıllı savunmacılar olarak ikiye ayrılır. Mensah, her iki özelliği de ziyadesiyle barındırması bakımından Gana için kritik bir rol üstlenecek. Belki de savunması ile ön plana çıkan Gana'nın turnuvadaki en etkili ismi olacak. Bu yıl Sunderland forması altında Drogba, Torres gibi isimlere karşı başarılı bir performans gösteren Mensah'tan, Klose, Zigic ve Cahill karşısında da benzer bir performans beklenmekte. ‘Karayip Kayası'nın en zayıf yanı ise çabuk sakatlanması. Olur da Mensah turnuvada sakatlık yaşarsa, Gana otele fazla para ödemek zorunda kalmaz.

Bunları Biliyor musunuz?

  • Gana Milli Takımında oynayan Kevin – Prince Boateng'in kardeşi Jerome Boateng Almanya Milli Takımı'nda oynuyor. Dünya Kupası grup maçında hocalarından şans buldukları takdirde, iki kardeş farklı iki ülkelerin formaları altında karşı karşıya gelecekler.
  • Bugün Alman Milli takımı için en önemli oyuncuların başında gelen Ballack'ı turnuva öncesi sakatlayan isim de Porstmouth'lu Kevin – Prince Boateng.
  • Gana Milli Takımı'nda forma giyen Andre Ayew, Gana'nın efsane futbolcusu Abedi Pele'nin oğlu.
  • Inter'li Mario Balotelli, Manchester United'lı Danny Welbeck, Hamburg'lu Jerome Boateng ve Benfica'lı Freddy Adu, Gana asıllı olup başka ülkelerin milli takımında oynayan oyuncular.
  • Türk vatandaşlığı da olan Richard Kingston'un kardeşi Laryea Kingston, Gana'nın 29 kişilik kadrosuna girmişti. Ancak adını 23 kişilik kadroya yazdıramadı.
  • Sanki Gana'da sadece bazı ailelere futbol oynama izni veriliyormuş gibi John Mensah'ın, Sarpei'nin ve Gyan'ın kardeşleri de profesyonel futbolcudur.
  • Abedi Pele'nin dört oğlundan Abdul Rahim Ayew Zamalek'de; Jordan Ayew ve Andre Ayew Marsilya'da oynamakta. Ayrıca, bir diğer kardeş Imani Ayew de profesyonel futbolcu.
  • Ülkemizde Yimpaş Yozgatspor ve Kocaelispor formaları giyen Kwame Ayew, Abedi Pele'nin kardeşi ve bugün milli takımda oynayan Andre Ayew'in amcasıdır. Demek ki Abedi Pele olmasaydı, Gana'nın futbol milli takımı olmayacaktı.
  • Gana Teknik Direktörü Milovan Rajevac grup maçlarında, kendi ülkesine karşı sahaya çıkacak.

Teknik Direktöre Mesaj

Rajevaç! Kulağını dört aç, sözüm sana; akıllı oyna, gaza gelme. Turnuva öncesi Mourinho ile irtibat kurmanda fayda var.

Takımın Abisi & Çaylağı: Stephan Appiah - Dominic Adiyiah

Stephan Appiah Rajevac'ın Dünya Kupası için Güney Afrika'ya götürdüğü 23 kişilik kadro oldukça genç sayılır. Takımın en yaşlısı 33 yaşındaki Leverkusen'li Hans Sarpei, ancak en tecrübeli isim o değil. Takım kaptanı Appiah, takımın en tecrübeli ismi olarak görünüyor. Paintsil, Mensah, Muntari ve Kingston da takımın tecrübelileri arasında, ancak kaptan Appiah gerek kulüp gerekse de milli takımlar bazındaki kariyeriyle diğerlerinden bir, hatta birkaç adım önde. Kaptanın, sakat olduğunda bile Gana Milli Takımı kamplarına gittiğini Fenerbahçe'de oynadığı günlerden hatırlıyoruz. Appiah takıma ağabeylik etme konusunda Dünya'daki ender oyunculardan biri. Bu bağlamda Gana Milli Takımı'nın oldukça şanslı olduğunu söylemek zor değil.

Takımın ağabeyi bir kilometre öteden belli. Peki takımın çaylağı belli mi? Bu konuda net bir isim vermek pek kolay değil. Geçen sene Dünya 20 Yaş Altı Şampiyonu olan Gana Milli Takımı'nın kaptanı Marsilya'lı Andre Ayew ile aynı turnuvanın hem gol kralı, hem de en değerli oyuncusu Milan'lı Dominic Adiyiah, takımda çıkış yapması muhtemel iki oyuncu. Amoah ve Gyan arasında şans bulursa Adiyiah'ın turnuvanın sürpriz oyuncularından biri olmasını bekliyorum.

Rakiplere Mesaj

“Beklerimiz sağlam ama orta sahamızın ortası boş, forvetimiz de oldukça yavaş” (Beyler, yedirirsek 2. tur cepte)

İyi Senaryo

Gana'nın gruptan çıkmasıdır elbette. Gruptan Almanya'nın arkasında ikinci olarak çıkmak demek, bir sonraki turda muhtemelen İngiltere ile eşleşmek demek. Gana'nın İngiltere'yi elemesi oldukça güç, zira takımın en güçlü bölgesi İngiltere'nin de oldukça güçlü olduğu bir bölge. Annan, Boateng veAppiah, İngiltere karşısında Lampard, Gerrard gibi isimlere karşı oynamak zorunda kalacak. Bu maçtan galip ayrılmak da kolay görünmüyor. Gana'nın ikinci tura yükselmesi başarı, çeyrek final görmesi ise tarih yazması anlamına gelir. Yarı final? Gana lügatında öyle bir kelime yok...

Kötü Senaryo

Gana'nın 4 puan toplaması durumunda başarısız olduğunu söylemek doğru olmaz, ama 4 puanın altı başarısızlıktır. Son olarak Jerome Boateng'den gol yemesi de Gana için kötü bir senaryo olacaktır.

Çirkin senaryo ise şöyle özetlenebilir. Çirkin erkek yoktur, bakımsız erkek vardır. Yani Amoah...

Kuvvetli Mevkii: Savunma

Afrika ülkelerinin genel özellikleri sağlam hücum hatlarıdır ancak çoğu Afrika ülkesinin aksine Gana'nın hücum hattından ziyade savunma hattı daha güçlü. Özellikle, savunmaya dönük orta sahası diğer bölgelere nazaran oldukça etkili ve alternatifli. Gana'da Essien'in yokluğuna rağmen orta sahanın göbeğinde oynayabilen çok sayıda kaliteli oyuncu mevcut. Savunma özelliği ile ön plana çıkan genç Annan, bir diğer genç oyuncu Udineseli Kwadwo Asamoah, Derek Boateng, Sulley Muntari, Kevin Prince Boateng ve son olarak da Kaptan Appiah. Hepsi de orta sahanın göbeğinde oynayabilecek savunma özellikleri olan oyuncular. Ayrıca, tipik Afrikalılar gibi mücadeleci özelliklerinin yanı sıra Muntari ve K.P. Boateng'in teknik özellikleri de oldukça iyi düzeyde. Mücadeleye dayalı bir maç geçtiği takdirde, gerek turnuvanın oynandığı ülkenin iklim şartlarına alışkın olmaları bakımından gerekse de güçlü fiziksel özelliklerinin avantajıyla, bu orta saha hattıyla Gana rakipleri karşısında bir adım öne geçebilir.

Kişisel 11

  1. Richard Kingston : Daha iyisi gelene kadar en iyisi o. Premier Lig yedek kulübesi tecrübeli
  2. Paintsil: Fulham'daki başarısının devamını dileriz
  3. John Mensah: O insansa biz neyiz?
  4. Isaac Vorsah: Mensah'ın yanına annemi koysan oynar.
  5. Hans Sarpei: Bu bölgede ciddi oyuncu eksiğimiz var. Boateng'i alan Almanlar Lahm'ı vermez mi acaba?
  6. Anthony Annan: Yeni Essien yolda
  7. Stephen Appiah: Sadece Gana'nın değil Afrika'nın da kaptanı.
  8. Derek Boateng: O kadar çok Boateng var ki. Bu da araya kaynamış.
  9. Sulley Muntari: Mourinho boş adamı almaz
  10. Kevin – Prince Boateng : Kardeşlerden vatansever olanı
  11. Gyan Asamoah: Atmadan gelme!

Sayfa Yükleniyor...