İste Kocaelispor'u kurtaracak para!

Alt liglerde bulunan bir çok takım gibi Kocaelispor'da içler acısı durumda.

NTV Spor 16.09.2010 - 17:07
İste Kocaelispor'u kurtaracak para!

DEVRİM ÇETİN - Bir zamanlar Süper Lig'de fırtınalar estiren, Türk Futbolu'na birçok yıldız kazandıran Kocaelispor şimdi bu hale düştü. Tarihi kulübü mali krizden kurtarmak için işadamı Fuat Donay sahneye çıktı.

Kocaelispor Tesisleri'nde mevcut başkan Muammer Çelik ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Fuat Donay'ın açıklamalarından öte asıl dikkat çeken, toplantıya getirilen ve basın mensuplarına gösterilen bir çanta dolusu paraydı. Her şey Kocaelispor için son derece güzeldi fakat satın alma girişiminin bu şekilde olması "Hey gidi Kocaelispor" dedirtti.

İşadamı Fuat Donay, içinde 5 milyon TL bulunan para dolu çantayı göstererek "İşte Kocaelispor'u kurtaracak para" dedi!

Kocaelispor Başkanı Muammer Çelik, "Fuat Donay'la Kocaelispor'u nasıl kurtarırızın hesaplarını yaptık. Borçları listesini çıkarttık ve kendisine teslim ettik. Araya Bayram girmesi 7-8 günlük sürecin uzamasına sebep oldu. Ben öncelikle Fuat Bey'in bu şehirde kimsenin sahiplenmediği, kimsenin Kocaelispor'u konuşmayı bile düşünmediği bir yerde, bu guzide, bu onurlu camiaya sahip çıkması ve mesai harcaması adına gerçek Kocaelisporlular adına teşekkür etmek istiyorum. Basın toplantısını sn. Fuat Donay'ın arzusuyla, acilen yapılmasına karar verdik. Bu süreç saatlerle çarpışan bir süreç" dedi.

İşadamı Fuat Donay ise "Üsküp doğumluyum. Finans, İnşaat ve Emlak sektoründe işlerimiz var. Evliyim 1 çocuğum var. Eşim futbolu en az sizler kadar seven birisi. Evimizde haftada bir dizi izlenir bunun haricinde tüm futbol maçlaırını, Türk-Yabancı hepsini izleriz. Eşim ara sıra takılıyor bana, artık alacaksan al bir takım, yoksa ben alacağım ve Türkiye'de ilk bayan Başkan olacağım diye. Yani o derece ailece çok ilgiliyiz. Malesef Kocaelispor'da ki sıkıntılar yüzünden, bunalıma girmiş intihar etmiş yaşamını yitirmiş personellere rahmet diliyoruz. Bu arkadaşların aileleri ile bilgileri yetkili arkadaşlardan alıp, çocuklarının ölünceye kadar eğitim kurs ve burs masraflarını ödemeyi Kocaelispor'un öncesinde tutuyorum. Kocaelispor'u alsamda almasamda bunları yapacağım. Arkadaşlarımızın ailelerine destek çıkacağım." şeklinde konuştu.

Donay, "Kocaelispor'a gelince; sürecimiz çok kısa bir zamanda gelişti. Bayramdan 1-2 gün önce arkadaşlarımız bu konuyu bizimle paylaştı. Taktir edersinizki malesef 8 günlük mesai saatimiz olduğu için karar vermemiz bu kadar kısa sürede zor olurdu. Başkanımız bizi maça davet etti. Takımı görün, taraftarı görün, Stadı görün tanıyın biraz camiayı diye. Fakat burada Kocaelispor'da bulunduğu durumdan ziyade, Allah kimseye iş bozukluğu vermesin. Burada sıkıntı yaşayan ve yaşamını yitiren arkadaşlar adına işleri hızlandırmak istedim. Ben Profesyonel olarak, ne bir Muammer Çelik kadar, ne Sefa Sirmen kadar bu işi profesyonelce bilmiyorum. Futbolu çok seviyorum ama yönetim bazında tecrübem yok. Buraya geldiğimde bir çok çelişkilerle karşılaştım. Muammer Bey'in sıkıntısı, iş bozukluğu, burada talihsiz olarak yaşadığı eski başkanlardan dolayı davaları oldu. Buraya geldik Muammer Çelik olduğu sürece destek alamazsanız diye bazı telefonlar aldık üst düzey kişilerden. Buradaki incelemelerimizde hala maalesef askıda kalan noktalar var. Bu en az 1 haftalık süreci alacak. Fakat 1 hafta Kocaelispor'un zamanı varmı yok. 2-3 gün bile yok. Saatlerimiz kaldı. Kocaelisporda içinde bulunduğu görevlerden dolayı, Belediye Başkanı olanlar, Sanayi Bakanı olanlar, Milletvekili olanlar bu vefat eden arkadaşların hatrına bu senenin böyle geçirilmesine izin vermemeliydiler. Valimizin, Belediye Başkanımızın, Bürokratların Şehrin önde gelen, sevilen sayılan isimleri adı altında görev alalım bu sezonumuzu böyle tamamlayalım, camia bütünleşsin dedik. Fakat henüz bir yanıt alamadık." ifadelerini kullandı.

"Maddi olayları biz çözeceğiz" diyen Donay, "Bürokratlarımız bir isim versin bu kaosun altından çıkaralım dedik. Biz hala bu güzel kelimeleri duyalım dedik duyamadık. Muammer Çelik'le bu iş olmaz dediler. 1 haftalık zamanımız var bu sorunları çözmemiz için. Bununla beraber Kocaelispor'un Tesisleri, Sefa Sirmen Tesisleri, Belediyenin Vakıfla olan sorunların çözülmesi lazım. Bununla ilgilide bir çalışma yapmamız lazım. Tesislerin bize devredilerek kulübün para kazanabileceği herşeyi yapabileceğimiz bir ortam oluşturmamız lazım bu nedenle tesislerin Kocaelispor'a devredilmesi gerekiyor. Şuan ben Muammer Çelik'i tanıyorum ve basındaki arkadaşları tanıyorum. Allah göstermesin Muammer Bey'e birşey oldu. 40 yıllık yönetici bu sıkıntıları çözemiyor, benim gibi futbol yöneticlik deneyimi olmayan birisi nasıl çözecek. Muammer Bey, ısrar ederek bizi buraya getirdi. Hayır bugün bunu çözmemiz lazım diyor. Futbolcuların borcu, parası alacakları herşey hazırdır. Şuan ben bu vakitten sonra sadece, buranın bürokratlarına mülki amirlerine sesleniyorum. Kocaelispor'un tesisleri Kocaelispor'undur desinler hemen 1 saat sonra bu sorun çözülsün. Gel Fuat bu arkadaşımız var 2 tane sen vereceksin 2 tane diğeri verecek. Şehrin mülki amirleri aramıza yöneticide verebilirler. Kulübün sadece parasını ödemekle bu sorun çözülmüyor. Sefa Sirmen'e, Fuat Donay'lara kalmasın bu kulüp. Yaptığımız çalışmasıyla kulüp gider dengesini kuracağımız bir sistem yapmaya çalışıyoruz. Turgutluspor bile amatörden gelmiş yaz-kış 240 milyar geliri var. Kocaelispor'un ise sadece 24 milyar geliri var fakat gideri çok. Ben herkes kadar futbolu bilemem. Ama ben iş adamıyım, koyduğum paranın geriye nasıl geleceğini iyi bilirim. Bu rakamlarla bu borçlarla, gelir gider dengesiyle bu işi yapmamız mümkünatı yok. Bu tesisler Kocaelispor'da kalmalı. Bu olayın çözülmesi gerekiyor. Çok iyi 9 transferimiz anlaşıldı hepsi hazır. Kamuoyunda heyecan getirmek için kendi teknik ekibimizle geleceğiz transfer borçlarını ödeyeceğiz. Lisans problemlerini halledeceğiz. İlk etapta 5 trilyon bir ödeme yapılacak. Ben bu parayı verdim diyelim. Kongrede gelip birisi önüme çıkar yönetimi alırsa ne olacak, bir şeyler güzel olmaya başlayınca sahiplenmeye başlayınca herkes ortaya çıkar. Genel kurul üyelerini bile tanımıyorum. Biri karşıma çıktı o zaman ne yapacağım. Yar saçların lüle lüle oluruz. Benim olup olmamam önemli değil kimi getirirlerse getirsinler. Biz kendi aramızdan mali müşavirlerimizi ve 3 arkadaşımızı yönetime sokmayı düşünüyoruz." dedi.

Kocaelispor tesisleri için en az 1.5 milyon euroluk tadilat projeleri olduğunu söyleyen Fuat Donay, "personelin, futbolcuların parası hazır. Devre arasında transfer takviyeleri yapacağız 22 yaşında çift pasaportlu bir arkadaş var yıldız olabileceğini düşünüyoruz. Muammer Çelik'in isminden rahatsız olmuyorlarsa, bunu açıklasınlar , hayır güvenmiyoruz diyorlarsa bir isim belirlensin bunun altında biz maddi katkıyı sağlayalım ve kulübün sorunlarını çözelim. Bürokratlarımızın, Valimizin, Belediye Başkanımız'ın desteğini alan birisi Başkan olsun onun çatısı altında çalışalım 1 sene sonra biz göreve gelelim. Belediye Başkanımızla görüştük, Kocaelispor'a destek olursanız, iyi şeyler yaparsanız destek alırsınız kentten ama ben birşey veremem demişti. Kimseden bir kuruş istemiyorum. Bu kentin idarecileri olarak 20-30 Trilyon vermişlerse, ben dışarıdan hiç bir ilgim alakam yokken gelip kulübün tüm sorunları çözeceğim diyorsam bazı şeylerin netleşmesi gerek. 4 pilot takımımız var. Kocaelispor olmazsa diğer kulüpleri almak zorunda kalacağız. Hepsi arıyorlar 1 kuruş borcumuz yok gelin bizi alın diyorlar ama Kocaelispor'un markasını geçmişini bildiğimizden daha verimli olacağına inanıyoruz bu yatırımın. Benim yönetimde aktif rol oynamam zaten zor işlerim var fakat maddi katkıyı sağlayıp bu parayı yönlendirecek arkadaşlarımızı yönetime koyacağız. Bizim burayı 1 hafta daha incelememiz gereken noktalar var. Kocaelispor A.Ş. ile ilgili olayları da halletmemiz lazım. Bu kadar işlerimin arasında bu işe başlamam , Kocaelispor'un düştüğü durum üzerine, özellikle personel için üzüldüm. Ne kadar gelirlerleri var giderleri var bunları bilemiyorsunuz. Ben Muammer Çelik gibi evimi, çocuklarımın arabasını satıp Kocaelispor için vermem. Kendisinin Kocaelispor için büyük fedakarlıklar yaptığını biliyorum" dedi.

Fuat Donay'ın açıklamalarından sonra söz alan Muammer Çelik; "Bu Dünya'da bazı insanlar paralarıyla bir yerlere gelirler, bazı insanlarda sevgileriyle bir yerlere gelmeye çalışırlar ve kendilerini yok ederler. Bu 2. söylediğim beni anlatıyor. Bugüne kadar hep düşündüğümüz iş personelimiz oldu. Yönetici olmadığım dönemde bile kendi ölçülerimde personele para verdim o gün alkışlandık. Lisanslar çıkınca heykelimizi diktiniz, bu Dünya gaddar dünya, yapılanlar hep geride kalır unutulur. Yaptıklarınız hep ayak altına alınır. Bu kadar Kocaelispor sevgisini yüreğinde taşıyan Kocaelispor'dan başka bir şey düşünmeyen insan, basın tarafından, personel tarafından, futbolcular tarafından, taraftar tarafından ayaklar altına alınıyor. Bu tabiatın kuralı diye bakılıyor. Bana göre olmamalı. Önce insanlık olmalı. Benim için bu kelime önemli bir kelime. Hiçbir insan hayatında ailesinden önce hiçbir sevgiyi öne almaz. Biz hepsini geriye attık. Kocaelispor'a sahip çıktık. Bu kentte 1966 yılından bu güne kadar. Bu kulüpte bir sürü insan, başkanlık yaptı. Yöneticlikler yaptı. Bu tarihe kadar, özellikle 1989 döneminden bu yana hiçbir başkan cebinden para dağıtmadı. Bunun örneği yok. 2000 yılına kadar belediye tarafından bu kulüp yürüdü. Sonraki 3 başkanda belediye desteğiyle bu kulübü yürüttü. Bir tek ben tek başıma bu kulübü yürüttüm belediyeden destek almadım. Bu kulübü yönetim yönetmiyor, önce ekonomik tabloyu yönetip bu kulübü yönetenleri değiştirmemiz gerekiyordu. Lisanslar çıktı, içeriye bir şey yapamadık. Bunlarıda çözemedik. Derenin suyu kurudu. Daha sonra biz yine mücadeleyi bırakmadık. Fuat Bey bana bazı kelimeleri söyleyince açıklama ihtiyacı hissettim. Bu kent seninle ilgili bir sıkıntı yapıyor. Bu kentte her 100 kişiden biri benim için kötü bir şey söylerler diye düşünüyordum. Ama Fuat Beye söylenenler Muammer Çelik'in olduğu yerde sıkıntı yaşarsın şeklinde çoğunlukta sözlerin söylenmesine şaşırdım. Validen destek aldım. Fakat bu günüme destek yetmiyor 1 hafta içinde destek olacağım dedi. Büyükşehir Belediye Başkanımızla dün yan yanaydım. Bunu açıklamayacaktım ama açıklama gereği hissettim. Kocaelisporda yaşananları kendisine aktardım. Kafam o kadar dağınıktı ki dün akşam için 5.30 a kadar lisansları çözmezsek bitiyor Kocaelispor dedim. Sonra farkettim tarihin 15 Eylül olduğunu ve bir gün daha kaldığını. Belediye Başkanımız dürüstlüğümden bir şüphesi olmadığını, daha önce gündeme gelen kum olayını gündeme getirdi. Açıklama ihtiyacı hissettim. Bugünle ilgilide kendisini aradım. Telefonu kapalıydı. Tekrar ulaşmaya çalışacağım. Bir arkadaşmı götürüyorum. Bu getirdiğim arkadaş bu kente nasıl inanacak. Bu insanı Muammer Çelik'i sahiplenmiyorlarsa bu kente bu insan nasıl güvensin. Ben Fuat Bey'e ilk günü, Kocaelispor kulüp Başkanlığı'nı önerdim. Ben bu kulübün her noktasında, hangi görev olursa olsun, veya görev olmaz, hiç fark etmez ,ben görev almadığım zamanlarda bu kulübe yardımcı oldum yine olurum. Ben diğerleri gibi yöneticiyken içinde olup yönetim haricinde Kocaelispor'a kötülük yapanlar gibi olmadım. Sportif başarısızlık var. Benmi istedim böyle olmasını. Bank Asya'da neden başarısız olduğumuzu açıkladım ben. Yönetimde tek adamlık yapmadığım için başarısız oldum. Tek adamlık yapsaydım, bildiği yapsaydım başarılı olurdum. Ben futbolu biliyorum. Bu kadarmı nankör bir kentiz, bu takımı sen şampiyon yaptın demedinizmi. Personel Başkanım senden başka kimsemiz yok diyordu şimdi arkamdan konuşuyorlar. Bu büyük bir kurum, büyük bir marka, tekrar özür diliyorum. Kocaelispor'lu Muammer Çelik olarak bir arkadaşa yalvarmak bana ağır geliyor. Ben Kocaelispor için yalvardım. Tarihi başarılarla dolu bir kulüp. Bu kulübü iyi yönetemedikleri, bu kulübün üst düzey personeli doğruları yapmadığı için kulüp bu durumda. Fuat Bey'e bu açıklamaları yapan kişinin Kocaelispor'lu olduğunu düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

Çelik, "Başkanlık felan istediği yok. Ben sadece Kocaelispor'un kurtulması adına ne yapılması gerekiyorsa yaparım. Kimseye geri vitesim yoktur. Fuat Bey bana gel askerlik yap desin, ben bunu yaparım. Ben bu kadar yürekliyim. Ben dolayısıyla şuanda kent büyüklerinden burası Kev'e kayıtlı bir yer, ama gerçeği bu değil. Yalansa Sefa Sirmen açıklasın. Baç'ta ki bina ile tesisleri takas yapacaktık. ama Baç'ta ki binadaki hacizleri silemediğimden dolayı bunları yapamadık. Çamaşırcı dahi benim arkamdan dahi konuşmaya başlamış. Muhasebe bilgisi verilsin diyorum, muhasebenin nerden icra geldiğinden haberi yok. Bir bakıyorum, olmaması gereken kayıtlar burada var. Az önce burada sordum, düşen dosyalar nerde dedim, muhasebe bunu getiremiyor. Bu kulübün kaderi bir tek 2007-2008 sezonunda bitmedi ama 2007-2008 sezonunda Süper Lig'e çıktık.

Bu kulübün dibine dinamit koyuldu. Yönetici dışında bu kulüpte herkes bir şeyler biliyor. Bu takım Süper Lig'de düşerken, bize Telekom maçında yapılan şahsi küfürler, protestoların yarısı Süper Lig'de neden yapılmadı o zaman niye sustular işte takım bu hale geldi. Fuat Bey, Kocaelispor için buraya gelmiştir. Ben hep kendisine bir Kocaelispor'lu olarak bakarken kurtuluş olarak baktım. Her yeri denedim gidecek başka bir yerimiz yok. Kendisini Belediye Başkanımızla görüştürdüm. Parasal güç varsa, Muammer Çelik bu işi biliyor zaten dedi. Ama daha sonra arkamızdan başkaları bizim arkamızdan laflar söylüyorsa bu çok ayıp. Benim burada olma gibi bir niyetim yok. Bu kulübü kurtarmak adına kim olursa olsun her şeyi yapmaya hazırız. Başkası Başkan olsun fark etmez. Fuat bey için önemli olan bu kentin birleşmesi. İstiyorlarsa hakketten bir ortak isimde birleşilsin. Fuat Bey'le beraber kadroyu oluştursunlar. Kocaelispor'u tekrar eski günlerine getirelim. Kocaelispor küme düşürüldü. Bu sene 3.ligdeyiz, fakat bu takımın hala burada olmasının tek sebebi Muammer Çelik'tir, FİFA ile TFF ile alacaklı futbolcular ile, Sırbistan'la birebir görüşerek bugüne ertelettim. Macaristan'da oynayan Tutoric'e, Rusya'da oynayan Dusan'a bile ulaştım tektek görüştüm. Bu akşama kadar para yatırılmazsa bu takım yarın düşüyor. Ben hiçbir kurumun demesiyle istifa etmem. Ama Kocaelispor'u kurtaracak, ben kurtarıyorum diyip karşıma çıkacak kişi karşısında ceketimi iliklerim. Ama biri gelir 1-2 trilyonla bu takımı kurtarıcam dese ona vermem. 1-2 trilyon iyi para deseler, ben 4-5 trilyon verdim zaten. Her şey hazır ortada. Personel için Minimum 5 Bin TL ile 15 Bin TL arasında borcu sıfırlamak adına tek kalemde yazdım verdim. Ama burası öyle bir hale gelmiş. Yüzüme personel bakıyor bakıyor, arkamdan bir bakıyorum başka şeyler söylüyorlar. Dolayısıyla günlerdir beraberiz Fuat Bey'le, bu camia tarihinde ilk kez bu tabloyla birilerinin karşısına çıkmış bir camia, çok büyük bir taraftarı var. Bu camianın arkasında gerçek Kocaelisporlular var. Fuat beyi bu dakikadan sonra kimsenin yeme şansı olmaz. O konuda lütfen kafasında soru oluşturulmasın." diyerek sözlerine son verdi.

Sayfa Yükleniyor...