"Kardeşlik Engel Tanımaz"

Proje kapsamında Ankara'nın çeşitli noktalarında yaklaşık 3 aydır çalışmalarını sürdüren engelli ve engelli olmayan öğrenciler, birlikte futbol oynamanın keyfini çıkarıyor.

NTV Spor 06 Mayıs 2011 - 11:51

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Okul İçi Beden Eğitimi İzcilik ve Spor Dairesi Başkanlığının (OBESİD) işbirliğiyle hayata geçirilen projede, çeşitli engele sahip öğrenciler ve kardeş ilköğretim okulu öğrencileri, spor sayesinde aralarındaki engelleri de birer birer ortadan kaldırıyor.

Projenin Ankara sorumlusu Fikret Çeliktaş, başkentte süren eğitimlerle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Futbol Federasyonu bundan 4-5 yıl önce 'Kardeşlik Engel Tanımaz' projesiyle engellileri evden çıkartıp sahalara yönlendirmeyi ve onlara futbolla bir kişilik kazandırmayı amaçladığını anımsattı.

Bu doğrultuda emin adımlarla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Çeliktaş, proje adına velilerden ve öğretmenlerden çok olumlu dönüşler aldıklarını söyledi.

''Kardeşlik Engel Tanımaz'' projesinin her sene büyüyerek devam edeceğini belirten Çeliktaş, ''Dünya Engelliler Günü'nü büyük bir coşkuyla önemli bir etkinlik gerçekleştirerek kutladık. Projemizi Türkiye Büyük Millet Meclisine kadar taşıdık. Burada iki değerli eski futbolcumuz Hakan Şükür ile Tanju Çolak, birçok milletvekili ve Meclis Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin de bizlerle yakından ilgilendi. Bu sevgi ve ilgi, onların da engelli insanlarımıza kadar önem verdiğini gösteriyor'' ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR KAYNAŞIYOR
''Kardeşlik Engel Tanımaz'' projesi kapsamında kapılarını engelli ile engelli olmayan öğrencilere açan Ayten Tekışık İlköğretim Okulu'nun müdürü Kemal Özkan da, ''Böyle bir projede yer almak bana gurur verdi'' dedi.

Projenin çocukların birbirleriyle kaynaşmaları açısından çok önemli bir rol üstlendiğini anlatan Özkan, şunları kaydetti:

''Biz de imkanlarımız dahilinde elimizden geldiğince projeye destek vermeye çalışıyoruz. Bu gayretimiz bizlere çocukların ve ailelerin sevinci olarak geri yansıyor. Projenin ilk başladığı dönemlerde engeli olmayan öğrencilerimiz durumu biraz yadırgıyordu. Engelli arkadaşlarından da uzak duruyordu, fakat zaman ilerledikçe burada görev alan hocalarımızın ve ailelerin de değerli katkılarıyla zamanla kaynaşmaya başladılar. Birbirlerini anlamaya ve yardımcı olmaya başladılar.''

VELİLER DE PROJEDEN MEMNUN
Çeşitli engeli olan öğrencilerle engeli olmayanları bir araya getiren ''Kardeşlik Engel Tanımaz'' projesine, veliler de büyük destek veriyor.

Projede yer alan 11 yaşındaki engelli öğrenci Rahal Gazel'in annesi Reyhan Gazel, söz konusu organizasyonu ilk duyduğunda büyük mutluluk yaşadığını dile getirdi.

Oğlunun sadece engelli arkadaşlarıyla değil herkesle iletişime geçmesi için çaba sarf ettiğini vurgulayan Gazel, ''Çünkü bu toplumda herkes bir arada yaşamak zorunda. Bu nedenle TFF'nin yapmış olduğu bu proje gerçekten bir anne olarak beni çok mutlu etti. Oğlumdaki gelişimi büyük bir zevkle izliyorum. Maç yapacağı gün öncesinde sabaha kadar hiç uyumuyor. Evde tüm gün boyunca antrenman yapıyor. Sosyalleşme adına burada çok önemli adımlar atıyor'' diye konuştu.

 Bu tür aktivitelerin diğer federasyonlar tarafından da yapılması gerektiğini söyleyen Gazel, sözlerini şöyle tamamladı:
 ''Kardeşlik Engel Tanımaz gibi projeler toplum için rol model oluşturur. Bu görüntüleri gören herkes kendi çocuğunun da bir engelli arkadaşı olmasını mutlaka isteyecektir. Böylece sağlıklı çocuklarımız da hayata farklı bir şekilde bakmanın keyfini ve deneyimini yaşayacaklardır. Ben engelli bir çocuk annesi olarak, herkesin en az bir engelli arkadaşının olması gerektiğini düşünüyorum.''