20 yıllık serüven

İstanbul, Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmak için 5. kez adaydı. İlk başvuru 2000’deki oyunlar içindi. Şimdi İstanbul'un 20 yıllık adaylık serüvenine göz atalım...

NTV Spor 06 Eylül 2013 - 21:20

2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday olan İstanbul, bu zorlu süreci ilk kez yaşamadı. Türkiye'nin en büyük şehrinin Olimpiyat Oyunları'nı düzeneyebileceği fikri 90'lı yılların başında ortaya atıldı.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden dünyada eşi benzeri görülmemiş bir olimpiyat yasası çıkarıldı. 2000 Olimpiyat Oyunları için adaylık, "Kıtaların buluştuğu yerde buluşalım" sloganıyla başlatıldı.
 
Avustralya'nın Sidney, Çin'in Pekin, İngiltere'nn Manchester ve Almanya'nın Berlin kentleri, İstanbul'un rakipleriydi. 1993 yılındaki oylamada tecrübe eksikliği yaşayan İstanbul, 7 oy aldığı ilk turda elendi. Oyunlar Sidney'e gitti.
 
2004 için adaylık başvurusunda bulunan 11 şehirden birisiydi İstanbul. Ancak ön elemede elenen 6 şehirden birisi de İstanbul'du. Oyunların organizasyonu Yunanistan'ın Atina kentine verildi.
 
2008 için de adaylığımız bulunuyordu. 2001 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu üyelerini ilk kez ülkemizde ağırladık. Finaldeki 5 aday arasına girmişti İstanbul. Pekin, Toronto, Paris ve Osaka rakiplerimizdi. İlk turda 17 oy alan İstanbul, bir üst tura yükseldi. Osaka bu turda elendi. Ancak bir sonraki turda 9 oyda kalan İstanbul elendi. Oyunlar Pekin'e gitti.
 
2012'de de adaylığımız devam etti. 9 adaydan biriydik. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi, İstanbul'u son 5 arasına girecek kadar yeterli bulmadı.

2016'ya aday olmayan İstanbul, 2020'nin ev sahipliği için büyük bir efor sarfetti. Ancak ne yazık ki ilk kez kaldığımız ilk üçten yine ilk kez ilk ikiye kaldık ama final oylamasında Tokyo'nun gerisinde kaldık. 2020 Olimpiyat oyunları Tokyo'da düzenlenecek.