Çığır açan kadın!

Olimpiyat Oyunları'na giden ilk Türk kadın sporculardan biri Halet Çambel olmuştu. Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte 1936 Berlin Oyunları’na katılan ve bugün 96 yaşında olan Profesör Çambel, o günleri gururla anıyor.

NTV Spor 10 Ağustos 2012 - 00:36

Olimpiyat Oyunları'na  giden ilk Türk kadın sporculardan biri Halet Çambel olmuştu. Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte 1936 Berlin Oyunları'na katılan ve bugün 96 yaşında olan Profesör Çambel, o günleri gururla anıyor.

Türkiye'nin olimpiyat  karnesi hiçbir zaman  parlak olmadı. Genç Türkiye Cumhuriyeti  1924  Paris, 1928  Amsterdam'da madalya alamazken 1932 Los Angeles'e katılmadı. 1936 Olimpiyatları ise tarihin görüp görebileceği en farklı olimpiyattı. Almanya'da Nasyonel Sosyalist Parti iktadarı yükselirken Adolf Hitler önderliğindeki yeni Almanya Olimpiyatları tam bir propaganda  aracı olarak kullanmak niyetindeydi.

100 bin kapasiteli Berlin Olimpiyat Stadı görkemli açılış töreni ile 2. Dünya Savaşı öncesi barış güvercinlerinin özgürce uçtuğu son yer olacaktı. Böylesine bir havada düzenlenen olimpiyatlara  Mustafa Kemal Atatürk'ün ısrarı ile ilk kadın sporcularımız katıldı.

1936 Berlin'de eskrimde Halet Çambel ile Suat Fetgeri Aşeni ülkemizi olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın sporcularımız oldu. Tarihe geçen iki sporcumuzdan Halet Çambel  şuan 96 yaşında. Hayatını arkeolojiye adıyana Prof. Dr. Halet Çambel o günleri hala dün gibi hatırlıyor.

Adolf hitler'in kendileri ile tanışma teklifini redden Halet Çambel Jessi Owens'ın 1936'da yarattığı ektiği ise unatamamış.