"Çinli olmasam mucize derlerdi"

Londra Olimpiyatları'nın sansasyonel ismi Ye Shiwen, Çinli yüzücünün doping kullandığı imasında bulunan Amerikalı antrenör John Leonard'ı amatörce davranmakla suçladı.

NTV Spor 03 Ağustos 2012 - 13:06

Olimpiyatlarda iki altın madalya kazanan Ye Shiwen, 400 metre bireysel karışıkta kendi derecesinden 5 saniye daha hızlı yüzerek dünya rekorunu kırmıştı.  Shıwen'nin son 50 metreyi birleşik Amerikalı erkek yüzücü Ryan Lochte'den hızlı yüzmesi ise doping  iddialarına neden olmuştu.

Dünya Yüzme Antrenörleri Birliği Yöneticisi John Leonard, bu  iddialardan birini "Tarih bize ne zaman bu sporda mucizevi bir başarı gelse işin içine dopingin karışmış olduğunu gösterdi. Bir kadının bir erkekten daha hızlı yüzmesi diye bir şey sözkonusu olamaz" şeklinde dile getirmişti.

Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri Olimpiyat Komitesi bu açıklamalarla ilişkisi olmadığını belirtse de Leonard'ın sözleri çin basını tarafından taraflılık ve ırkçılık suçlamalarıyla yanıtlanmıştı.  Son olarak doping testinde doping yapmadığı kanıtlanan genç sporcu da iddialara yanıt verdi.

Ye Shıwen yaptığı açıklamada "Leonard profesyonelce davranmadı. Başka milletten bir yüzücü aynı başarıyı elde etseydi bunun bir mucize olduğu konuşulacaktı. Bu tarz suçlamalardan etkilenmemeye çalışıyorum" dedi.

"LOCHTE GİBİ BİR YÜZÜCÜYLE NASIL KIYASLANABİRİM?"
Ye, bireysel karışık yarışının kurbağalama bölümünde son olimpiyat şampiyonu Elizabeth Beisel'ın arkasında kalırken serbest bölümüne geçildiğinde inanılmaz bir atakla altın madalyayı kazanmayı başarmıştı. Lochte hakkında da konuşan Ye "Lochte gibi bir yüzücüyle nasıl kıyaslanabirim? Onun toplam derecesi benimkinden 20 saniye hızlıydı ve bu nedenle son 50 metreyi benden daha rahat yüzmüştü. Ben geriden gelmeye çalışıyordum ve serbest yüzme benim öne çıkma şansı bulduğum bölümdü. Yine de profesyonel erkek yüzücülerle kıyaslanamam. Artık bunlar benim için geride kaldı sadece evime gidip uyumak istiyorum" diye konuştu.

Ye Shıwen daha önce de sosyal paylaşım sitelerinde batı medyasının tavrını eleştirmişti.