Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyüboğlu NTV Spor Radyo'nun konuğu oldu. Hentbolun dünü, bugünü ve geleceği hakkında açıklamalarda bulunan Bilal Eyüboğlu, NTVSpor.net'in de sorularını yanıtladı.
Hedeflerinin Spor Toto Süper Lig'deki takımların hentbol şubesi açması olduğunu ve bu yönde görüşmeler yaptıklarını belirten Eyüboğlu, Galatasaray ile mesafe aldıklarını ve sarı kırmızılıların önümüzdeki sezon ligde yer alabileceğini belirtti.
Altyapının önemine de değinen Bilal Eyüboğlu, Milli Takımlar içinse hedef belirledi: Akdeniz Olimpiyatları
İşte Eyüboğlu'nun Gökhan Çetinbaş'a yaptığı açıklamalar:
"AMAÇ HENTBOLA POPÜLERLİK KAZANDIRMAK"
Hentbol ilk başladığı yıllarda ve 1980'li yıllarda çok popülerdi. Ama zamanla diğer sporların gerisine düştü. Şu anda yine bir toparlanma süreci içerisinde. Siz hentbolu Türk sporunda nerede görüyorsunuz?
Eski dönemle kıyasladığımızda çok gerideyiz. Çünkü hentbolun ilk başladığı yıllarda, 80'li yıllarda inanılmaz bir atılım vardı. Okullardan başlayan hentbol atılımı özellikle kurumsal yapıların işin içine girmesiyle bu sporu geliştirmişti. Ama daha sonra alt yapılara ilgi gösterilmemesi, müessese takımların kapanmasıyla bir gerileme dönemine girildi. Biz de şu anda bu atılımı yeniden sağlamak için çalışıyoruz. Özellikle Spor toto Süper Lig'de yer alan takımların hentbol takımları kurmaları için çalışmalar yapıyoruz. Hentbolun o ilk günlerindeki popülaritesine dönmesi için iyi bir yoldayız.
"PROGRAMIMIZ 8 SENELİK"
Hentbol için önümüzde nasıl bir yol haritası var? Federasyon olarak 4 yıl için seçildiniz ama sizin daha uzun vadeli planlarınız neler?
Ben 2,5 sene önce göreve olağanüstü kongre ile gelmiştim. Bu süre içerisinde toparlama sürecine girdik; hem mali olarak hem de yapısal olarak. Şu anda 4 sene değil aslında 8 senelik bir program yapıyoruz. 4 sene sonra, benden sonra da devam ettirilebilecek bir plan için arkadaşlarımızla bir çalışma yapıyoruz. Antrenörlerimizle teknik anlamda yaptığımız toplantılarda altyapıya eğilmemiz gerektiği rotaya çıkıyor. Zaten hentbolun ilk yıllarında da altyapıya verilen önem, hentbolu o yıllarda ön plana çıkarmıştı. Bu yüzden günü kurtaracak değil daha uzun süreli planlara ihtiyaç var. Belki 1-2 sene milli takımlar olarak kötü sonuçlar da alabiliriz. Ama bugün kuracağımız takımlarla 5-6 yıl sonra Avrupa'da çok iyi sonuçlar alabiliriz.
Ülke olarak hentbola yatkınız. Antrenörlerimizle pilot iller belirleyip buralarda kurulacak takımlarla 12-13 yaşındaki çocuklarımızı bu spora yönlendirmek istiyoruz. 5-6 yıl sonra bu çocuklarımız milli takımlarda yer alabilmeli. Bunun bir çok örneği var, Danimarka'da, Mısır'da benzer projeler başarıya ulaşıyor. Danimarka erkek milli takımı çok güçlü durumdayken yaşlanan oyuncuları yüzünden bir duraklamaya girdi. Bu duraklamadan benzer bir projeyle çıkıp yeniden final oynadılar. Şu anda Danimarka milli takımı 22-23 yaşındaki oyunculardan kurulu.
"KULÜPLER ALTYAPIYA ÖNEM VERMELİ"
Liglerde yer alan takımlar arasında önemli bir güç farkı var. Özellikle kadınlar liginde Üsküdar Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi ile diğer takımlar arasında makas açılıyor gibi. Sizin bu konudaki görüşünüz ne?
Kadınlar Ligi'nde 10 tane takımımız var. Bunlardan 2 tanesi diğerlerinden çok daha güçlü durumda ama bu 2 takımın altında yer alan diğer takımlar arasında da büyük bir mücadele var. Ama tabii ki bu mücadele avrupada başarı getirebilecek bir mücadele değil. Ama bunlar hep yatırımla olacak şeyler. Aslında geçen seneye göre diğer takımlar daha güçlü. Bu sene iddiadan gelen gelirlerle iyi transferler yapıldı. Üstteki 2 takım kadar olmasa da diğer takımlar da transfer yapabildiler ve daha güçlendiler. Ama tabi ki bir kez daha söylüyorum, daha uzun vadeli başarı için altyapıya önem vermemiz gerekiyor. Bununla ilgili olarak bu sene gençler ligini başlattık. Gençler Ligi'nde alınan puanların yüzde 10'u Süper Lig'deki takımların puanlarına eklenecek. Buna karşı çıkan, ertelenmesini isteyen takımlarımız da oldu. Altyapıları hazır olmayan takımlarımız vardı ama biz ne olursa olsun bunu devam ettirmek istedik. Ve bu sene bu uygulamayı gerçekleştiriyoruz.
Altyapıya önem vermeye sürekli vurgu yapıyorsunuz. Antrenörler konusunda yeterli ve sağlıklı bir yapımız var mı?
Kendi eleştirimizi de yapıyoruz. Alt yapılar için antrenörlerimiz yeterli değil. Teknikte eksikliklerimiz var. Altyapıdan avrupadan en büyük eksikliğimiz bu. Altyapıdan gelen oyuncularımız temel teknik bilgilerden yoksun olabiliyor. Biz bu dönemde bu konuda teknik kurulumuzla beraber çalışmalar yapacağız. Yurtdışından da gelecek hocalarla beraber antrenörlerimiz için seminerler yapacağız.
"GALATASARAY SENEYE LİGDE OLABİLİR"
Son dönemde hentbolla ilgili medyada çıkan haberlerin büyük bölümü Galatasaray ile ilgiliydi. Galatasaray Hentbol takımı için şu anda durum nedir?
Süper Lig'de yer alan futbol kulüplerinin hentbol şubesi kurmasını özellikle seyirci potansiyelleri için istiyoruz. Bu sezon Orduspor ve Antalyaspor Süper Lig'de yer alıyor. Galatasaray ilk olarak kendileri bize gelerek şube kurmak istediklerini söylediler. Maddi açıdan bu süreç uzadı ama geçen ay Galatasaray Başkanı ile bir görüşmemiz oldu, Mayıs ayında bir toplantı daha yapacağız ve önümüzdeki yıl için bunun gerçekleşebileceği düşüncemiz var. Müessese takımlarının kurulması için de görüşmelerimiz var ama daha ortada somut bir gelişme yok. Buna sıcak bakan kurumlar var. Hentbol ilk başladığında ASKİ, Arçelik, ETİ gibi müessese takımları sporun gelişmesine büyük katkı sağladılar. Ama bu takımlar küstürüldü eğer hala bu kurumlar hentbolun içinde olsalar şu anda bir çok sorunu konuşuyor olmazdık. Şimdi bayrağı belediye takımları aldı. Belediyeler inanılmaz destek oluyorlar.
"BAĞLARBAŞI'NDA YENİ SALON YAPILIYOR"
Ankara'da, Eskişehir'de ve Konya'da bir çok güzel tesis var. Ama İstanbul'da bu konuda büyük bir eksiklik var. Bu konuda planlarınız var mı?
Bağlarbaşında yeni bir salon için çalışma yapılıyor. Oradaki salonların yıkılıp yerine büyük bir spor kompleksi yapılması planlanıyor. Bu kompleks içinde 2 salon yapılacak ve biri hentbol için de uygun lacak. Umarım bu proje gerçekleşir. Bu çalışmalar Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara öncülüğünde yapılıyor. Bağlarbaşı'ndaki salonlar hentbolun başladığı yerdi. Oranın hentbolun merkezi olması hentbolun gelişmesi için çok önemli bir adım olacak.
"HEDEF AKDENİZ'DE MADALYA KAZANMAK"
Kadın milli takımımız Dünya Şampiyonası için Danimarka ile eşleşti, erkek milli takımımız grup maçlarına devam ediyor. Milli takımlar için başarı hedefleriniz ne?
Milli takımlarda bir gençleştirme politikası uyguluyoruz. Hem kadınlarda hem erkeklerde milli takımlarımızı gençleştiriyoruz. Tabi bunu bir anda gerçekleştirmiyoruz, yani 30 yaş üstündeki oyuncularımızı çağırmadan sadece gençlerle devam etmiyoruz. Şu anda başarılı, formda olan kimse onları milli takıma çağırıyoruz ama bunların yanı sıra gençleri de bu takımlara monte etmeye çalışıyoruz. Bizim ilk hedefimiz 2013 Akdeniz Oyunları, daha sonra da 2016'da yapılacak olimpiyatlar ve inşallah 2020'de İstanbul'da yapılacak Olimpiyatlar. Kadınlarda milli takımımız Danimarka ile eşleşti. Zor bir kura oldu ama ben oyuncularımıza güveniyorum, mutlaka ellerinden geleni yapacaklardır. Danimarka da genç bir takım, ne olursa olsun iyi bir maç olacağını düşünüyorum. Erkeklerde zor bir gruba düştük, Fransa ve Norveç ile aynı gruptayız. Milli takımlarda hedefimiz Akdeniz Oyunları'nda ilk 3'te yer alıp madalya kazanmak.
"ÇOK İYİ HAKEMLERİMİZ VAR"
Hentbolun önemli bir ayağı da hakemler. Takımlarımız kadar hakemlerimiz de avrupada kendilerine yer buluyorlar. Türk hakemliği avrupanın neresinde?
Çok iyi hakemlerimiz var. İbrahim Özdemir, Kürşat Erdoğan hakem çiftimiz avrupada sürekli maç yönetiyor ve ben onların ileride avrupada final yöneteceklerine de inanıyorum. Murat Çelik ve Cengiz Ömer'i de avrupaya gönderdik. Onlarda yakında avrupa kupalarında maç yönetecekler. Kadınlarda Pınar Ünlü Hatipoğlu-Mehtap Şimşek de bir çok önemli maç yönetti. Şimdi biri doğum yaptığı için ara verdi. Türk hakemliği, avrupa ile kıyaslandığında iyi bir yolda.