Menisküs yırtığı, vücut ağırlığının düze yüklenmesine sebep olan aktiviteler, dizin bükülmesi veya dönmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Menisküs yırtıklarının çeşitleri ve dereceleri bulunmaktadır. En sık rastlanan menisküs yırtığı ise eğik menisküs yırtığı şeklindedir. Menisküs yırtığı teşhisinin konulabilmesi için uzman görüşü alınması gerekmektedir. Menisküsün bulunduğu diz bölgesinden patlama sesi gelmesi, yırtığın oluştuğu bölgede şişme, dizi bükme ve hareket ettirme zorlanma gibi durumlar en yaygın belirtisi olarak dikkat çekmektedir. Menisküs tedavisi yapılırken hastanın yaşı, fiziksel aktivite durumu, yırtığın yapısı, tipi ve uzunluğu dikkate alınır. Peki Menisküs yırtığı tedavisi nasıl olur? İşte, menisküs yırtığının sebepleri ve tedavisine ilişkin bilgiler
MENİSKÜS YIRTIĞI NEDİR?
Menisküs kaval kemiği ve uyluk kemiği arasında bulunan C şeklinde sert ve lastiksi kıkırdak parçalarıdır.
Sağ ve sol dizde bulunan menisküs, hareket halinde olan kemiklerin sürtünerek aşınmasını önlemektedir.
Vücut ağırlığının dize aşırı derecede yüklenmesine neden olan hareketler, dizin bükülmesi veya dönmesi sonucu menisküs yırtığı oluşabilir.
MENİSKÜS YIRTIĞI BELİRTİLERİ NELER?
Dizin olağandan fazla bükülmesi veya dönmesi sonucu oluşan menisküs yırtığı diz eklemlerinde ağrı, dizdeki şişlik, eklemlerde kilitlenme, dizlerin uzatıp, bükememe, topallama gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.
Menisküsün bulunduğu diz bölgesinden gelen patlama sesi
Yırtık oluştuğu bölgede ödeme bağlı olarak şişlik
Dizi bükme ve hareket ettirmede zorlanma
Diz ağrısı
Hareket durumundayken dizden ses gelmesi
Kilitlenme veya bir noktada takılma
MENİSKÜS YIRTIĞI NEDEN OLUR?
Menisküs yırtığı ileri yaşlarda zamanla aşınmaya bağlı olarak kendiliğinden de oluşabilmektedir. Benzer şekilde doğuştan sahip olunan dizdeki bazı sorunlar nedeniyle sonradan görülebilir. Sporda yapılan ani hareketler, diz kireçlenmesine bağlı olarak menisküsün tetiklenmesi, diz çökmek, çömelmek ve ağır kaldırmak menisküs yırtığına sebep olabilir.
MENİSKÜS YIRTIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Menisküs yırtığı tedavisi ameliyat ve ameliyatsız olarak iki şekilde gerçekleştirilebilir. Menisküs yırtığı oluşmaması için uyluk kaslarının düzenli egzersizlerle güçlendirilmesi, spora başlamadan önce hafif egzersizlerle ısınılması gerekmektedir. Antrenmanlarda zorlayıcı hareket ve aktivitelerden uzak durulmalıdır.
Ameliyatsız tedaviler sonucunda dizde ağrı, kilitlenme, gibi günlük şikayetler devam ediyorsa cerrahi tedavi uygulanabilir.
Cerrahi müdahale ile zarar görmüş menisküs dokusunun çıkarılması, kısa vadede iyi sonuçlar verebilir.
Menisküs yırtığı durumunda dinlenme, buz tedavisi, bandaj gibi kısa süreli tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Menisküs yırtığından şüphelenen hastalar, kısa süre içerisinde alanında uzman bir doktora görünmelidir. Yukarıda bulunan tedavi yöntemleri, doktordan tavsiye alınmadan uygulanmamalıdır.
- Spor Haberleri
- Tüm Sporlar Haberleri
- Menisküs yırtığı nedir? Menisküs yırtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri
Menisküs yırtığı nedir? Menisküs yırtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri
Diz ekleminde şişlik, ağrı ve dizden ses gelmesi durumunda ilk olarak menisküs hastalıkları akla gelmektedir. Günlük hayatta çok sık yaşanan bu belirtileri ayırt etmek oldukça zordur. Menisküs, kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında bulunan ve emici görev üstlenerek kemikleri aşırı yükten korumaktadır. Menisküs yırtığı, aynı adı taşıyan kıkırdakta dizin kuvvetli bir şekilde bükülmesi ve dönmesi gibi sebeplerle meydana gelebilir. Peki Menisküs yırtığı belirtileri neler? İşte, Menisküs yırtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri
Haber Merkezi - NTV Spor
15 Kasım 2024 - 11:14
Haber Oluşturma: 15.11.2024 - 11:14
1.Güncelleme: 15.11.2024 - 11:14