MUHTEŞEM KAYBEDENLER: SALİH BORA

70’li yıllarda Türk güreşi pek de iyi günler geçirmiyordu. Eskiden peynir ekmek yer gibi kazanılan madalyalar artık tek tük alınıyordu. Morallerin yüksek tutulmasını sağlayan güreşçilerin başında Salih Bora vardı.

NTV Spor 18 Aralık 2013 - 12:23
1. BÖLÜM: LUZ LONG
2. BÖLÜM: HOLLANDA
3. BÖLÜM: DORANDO PIETRI
4. BÖLÜM: ERIC MOUSSAMBANI
5. BÖLÜM: MARY DECKER
6. BÖLÜM: MALONE-STOCKTON 
7. BÖLÜM: FREDERICKS-BOLDON
8. BÖLÜM: HARALD SCHMID
 

Spor tarihi büyük yıldızlar çıkardı. Ama her zaman kazananların ön plana çıktığını düşünmek yanlış. Bazı kaybedenler en az o çok kazananlar kadar ilgi çekti. Mert Aydın'ın kaleminden “Muhteşem Kaybedenler” kimi dramatik, kimi trajik, kimi eğlenceli hikayeleri ile devam ediyor. 
 
Dokuzuncu bölümün konuğu Salih Bora...
 
SALİH BORA
70'li yıllarda Türk güreşi pek de iyi günler geçirmiyordu. Eskiden peynir ekmek yer gibi kazanılan madalyalar artık tek tük alınıyordu. Morallerin yüksek tutulmasını sağlayan güreşçilerin başında Salih Bora vardı. Grekoromen 48 kiloda güreşen Bora, uluslararası düzeyde tek tabanca misali başarılar elde etti.
 
1976 Montreal Olimpiyat Oyunları'na gittiğinde 1 yıl önce Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazanan genç bir sporcuydu. Orada belki başarılı olamadı ama sonrasında minderlerde fırtına gibi esmeye başladı Salih Bora.
 
1977 Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası, İsveç'in Göteborg kentinde düzenlendi. Final grubuna kalmıştı Salih Bora. Sovyet rakibi Aleksey Shumakov'a yenilmiş ama Batı Alman Jürgen Kleber ve Bulgar Todor Genchev'i yenmişti. Eğer Genchev, Shumakov'u yense altın gelecekti. Ama olmadı ve Bora, ilk denemesinden gümüş çıkardı.
 
1979'da da Akdeniz Oyunları'nı kazanan Salih Bora'nın 1980'de bir Olimpiyat madalyası alması bir sürpriz olmayacaktı. Ne var ki Türkiye de Afganistan'ın işgali nedeniyle Moskova Oyunları'nı boykot edince bu şans da elden gitti.

1981'de hem Avrupa hem de Dünya şampiyonası vardı. Oslo'daki dünya şampiyonasında Norveçli, Fin, Macar ve Japon rakiplerini dize getirdi Salih Bora. Finalde yine karşısında bir Sovyet güreşçi vardı. Zhaksylyk Ushkempirov'a 8-1 yenilen salih Bora gümüşte kaldı. Aynı yıl Avrupa şampiyonasından da bronz getirdi.
 
1982 Dünya Güreş Şampiyonası, Polonya'nın Katowice kentinde yapılıyordu. Yine Sovyetler Birliği'den Temo Kasarashvili ile finalde karşı karşıya geldi Salih Bora. Genç rakibi karşısında oyun yapamadan minderden 8-0'lık sonuçla yenik ayrıldı. Gümüş madalya sayısını 3'e çıkarmıştı. Çok ama çok üzülmüştü. Basın mensuplarına, “Çok çektim artık yeter. 3 madalyamı da duvara asıp karşılarına geçeceğim ve onları seyredeceğim” diyerek güreşi bıraktığını açıkladı.
 
Ama her şeye rağmen 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na katıldı. 31 yaşındaydı. İlerlemiş yaşına rağmen iyi bir performans ortaya koydu. Bu kez Sovyetler Birliği yoktu. Ancak grubunda İtalyan Vincenzo Maenza'ya yenilince bronz maçına kaldı. Japon Ikuzo Saito'ya finalde 7-5 kaybedince Salih Bora, kariyerini Olimpiyat 4'üncülüğüyle noktaladı.
 
Bora, sporu bıraktıktan sonra da güreşe hizmeti bırakmadı. Milli takımlarda yıllarca başarıyla antrenörlük yaptı.
 
 
SON BÖLÜM YARIN...