Sıkı durun "Üşütük Popolar"!

Bruno Banani, Soçi'deki 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nda yeni bir kahramanlık hikayesinin başrolünde olmaya hazırlanıyor. Öyle bir hikaye ki akıllara "Üşütük Popolar"ı getiren ama sadece sportif açıdan değil pazarlama açısından da hayretler uyandıracak türden...

NTV Spor 07 Şubat 2014 - 14:20

1993 yapımı “Cool Runnings” ya da Türkiye'deki enteresan gösterim adıyla “Üşütük Popolar” filmini birçoğunuz hatırlayacaktır. Jamaika'nın ilk bobsled takımının gerçek ve eğlenceli hikayesini anlatan bu film, 40 derece sıcakta toprak üzerinde antrenman yapan 4 Jamaikalı gencin, buz üzerinde 1988 Calgary Olimpiyat Oyunları'nda bobsled yapmayı başarmasını konu alıyordu. Banyo küvetinde 4 kişinin kayıkçılık oynar gibi antrenman yapmaya çalışması ne kadar komik ise bir o kadar da dramatikti...


   

Kenyalı kayakçı Philip Boit de benzer bir kahramanlık hikayesinin başrol oyuncusuydu.
 
Kar yağmayan bir ülkeden çıkıp, Japonya'daki 1998 Nagano Kış Olimpiyat Oyunları'nın yolunu tutan bu orta mesafe atleti, kayakta 10 kilometre klasikte yarıştı. Kenyalı sporcunun sonuncu sürdürdüğü yarışta altın madalya kazanan Norveçli Daehlie, Boit yarışı tamamlamadan altın madalyasını boynuna takmadı ve ödül töreninin ertelenmesini sağladı.
 
Bu “olimpik ruh” sayesinde Boit'in finiş çizgisine ulaşmak için verdiği mücadeleyi, tüm dünya izledi. Bir anda sportif bir kahramana dönüşen Boit ise Daehlie'nin bu jestine karşılık, o güne kadar tanımadığı Norveçli'nin adını oğluna verdi.
 
SOÇİ'DE YENİ BİR DESTAN YAZILACAK
Şimdilerde de Fuahea Semi ya da yeni adıyla Bruno Banani, Soçi'deki 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nda yeni bir kahramanlık hikayesinin başrolünde olmaya hazırlanıyor. Öyle bir hikaye ki sadece sportif açıdan değil pazarlama açısından da hayretler uyandıracak türden...


SICAK KUMLARDAN, SERİN BUZLARA!

Fuahea Semi, 6 yıl öncesine kadar değil kızak, kar yağışı bile görmemiş bir Polinezyalı'ydı. Hayatında 16-17 dereceden daha soğuk bir ortamda bulunmamıştı. Pasifik Okyanusu'nun hemen güneyinde bulunan ve 176 adadan oluşan Tonga Krallığı'nda yaşıyordu.
   
Fuahea Semi, aslında bir ragbi sporcusuydu ve ragbi, ülkesinde ev sevilen spordu. Ancak Fuahea Semi'nin spor kariyeri ve sonrasıda adı-soyadı 2008'de radyoda duyduğu bir haberle tam bir dönüşüm geçirdi...
 
Tonga'nın ilk kış olimpiyat sporcusunu aradığını duyan Fuahea Semi hemen başvurur. Tonga Krallığı'nın "Kış Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderme projesi" kapsamında 30 aday testten geçer.
 
Ülkede kar yağışı, buz pisti gibi şeyler olmadığı için testler aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz üzere tekerlekli kızakla yapılır.
Ve kazanan Fuahea Semi olur.


 

22 YILLIK FUAHEA SEMİ OLDU BRUNO BANANİ!

Bir süre sonra yüksek bütçe yüzünden sponsor arayışı başlar ve projeyi yürüten Makai Ajans'ın Almanya'daki ofisine komşu olan Bruno Banani adlı bir Alman iç çamaşırı firmasına öneri gider. Alman firmasının Genel Müdürü Jan Jassner'in anlattığına göre projeyi duyar duymaz ilgilerini çeker; havalı ve biraz da komik bulurlar. Kısa sürede anlaşma sağlanır ve Bruno Banani, Fuahea Semi'ye sponsor olur. 
 
 Hikayemizin en eğlenceli olaylarından biri de bu esnada gerçekleşir. Fuahea Semi'nin şampiyonalarda kıyafetine reklam alması yasak olduğu için, spor tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir çözüm üretilir.
 
O güne kadar yaklaşık 22 yıldır Fuahea Semi adıyla yaşayan bu Tongalı'nın adı bir anda Bruno Banani oluverir!!!
 
Yani sponsor, sporcuya adını verir! Daha önce astronotlara iç çamaşırı giydirme gibi ilginç projelere imza atan firma; korsan pazarlama alanında yeniden tarih yazar!
 
Zaten firmanın Genel Müdürü şu an gelinen noktayı "Harika bir hikaye oldu" diye tanımlıyor.
   
VANCOUVER'A GİDEMEDİ AMA ŞİMDİ SOÇİ'DE!
Anlaşma sonrası Almanya'nın yolunu tutan "Bruno Banani", eğitim ve antrenmanlara başlar. Ama, 2 yıl sonraki 2010 Vancouver Kış Olimpiyat Oyunları'na katılamaz. Ancak Almanya'daki antrenmanlara ve dünyanın dört bir yanındaki şampiyonalara katılmaya devam eder. Ve Banani, son zamanlarda elde ettiği dereceler ile 2014 Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'na vize almayı başarır.



  
ŞİMDİDEN MİLLİ KAHRAMAN!
Soçi'de ne yapacak kimse bilemez ama hemen söyleyelim, O şimdiden 750 kilometrekarelik, 100.000 nüfuslu Tonga'da bir milli kahraman. Ülkede sadece 14 bin sabit, 35 bin mobil telefon, sadece 2 televizyon kanalı, 3 radyo istasyonu ve 4 gazete varama bu kısıtlı iletişim araçları bile Bruno Banani'nin adının tüm ülkede duyulması için yeterli oldu. Yakında belki tüm dünya tarafından tanınacak bu azimli sporcu, Soçi'de ne derece elde ederse etsin, ülkesine kahraman olarak dönecek.
 
Çünkü Tonga halkı, sporcularının kaçıncı olduğunu değil, ne kadar azimli bir şekilde mücadele verdiğini umursuyor.