"Türkiye yüzme kültürünü havuza taşımalı" (Video)

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları için Türkiye’ye gelen Avustralyalı yüzücü Ian Thorpe NTV Spor’un sorularını yanıtladı.

NTV Spor 05 Temmuz 2013 - 19:33

25. Boğaziçi Kıtalararası, yüzme, kürek ve kano yarışları için İstanbul'da bulunan  olimpiyat ve dünya  şampiyonu Avustralyalı efsane yüzücü Ian Thorpe NTV Spor'un konuğu oldu. Boğaz'da yarışacağı için duyduğu heyecanı dile getiren Thorpe, Türkiye'de yüzmenin gelişmesi için önerilerde bulundu.

İstanbul'un ve Türkiye'nin 2020 adaylığı için elinde olanları göstermesinin çok önemli olduğunu belirten Thorpe, "Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları muhteşem bir organizasyon, ikon haline gelmiş bir denizi tanıtıyor. Kültürler arasında efsanevi bir köprü kuruyor Türkiye" dedi.

"OLİMPİYATLAR YETENEKLERİ ORTAYA ÇIKARIYOR"
"Olimpiyatlar ülkede gizli kalmış yetenekleri ortaya çıkarıyor" diyen Avustralyalı yüzücü, "Örneğin, Avustrulya da yapılan olimpiyatta kadın tekvandosu öne çıktı. Türkiye eğer 2020 Olimpiyatlarını kazanırsa spor ülkede eminim gelişecektir. Türkiye'de doğal plajlarda yüzen insanlar var. Bu kültürü havuza taşımak gerekiyor ve yüzmeye meraklı olan insanların neler yapabileceğini görmek gerekiyor" diye konuştu.

"AVUSTRALYA'DA 2000'E YAKIN HAVUZ VAR"
'Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili fakat iyi yüzücüler çıkmıyor' sorusuna yanıt veren şampiyon yüzücü, "Avustralya'nın  nüfusu Türkiye'nin 4'te 1'i kadar ancak yüzebileceğiniz 2000'e yakın havuz var. İnsanları buralara yönlendirmek gerekiyor. Dünyada yüzmenin popülerliğini artmasında Türkiye önemli rol oynayabilir" şeklinde konuştu.

"DOĞUM GÜNÜMDE TEKRAR HAVUZA GİRMEK İSTEDİM"
Yüzmeyi geri dönmesinin nedenini de açıklayan Thorpe, "Yüzme için çaba göstermeyi seviyorum. Doğum günümde tekrar havuza girmek istediğimi fark ettim, Londra Olimpiyatları'nda sıralamaya girmek için vakit çok dardı. Tekrar yüzmeye döneceğimi hiç düşünmemiştim. Gençlere yardımcı olmayı seviyorum, onlara dersler veriyorum. Dünyanın en iyi yüzücüleri geliyor ve teknikle ilgili fikir alış-verişinde bulunuyoruz" dedi.

"PHELPS GERİ DÖNMEYECEK"
Michael Phelps ile ilgili açıklamarda bulanan ünlü yüzücü, "Phelps ve ailesiyle konuştum. Bir olimpiyatta daha yarışmalarını söyledim ancak onlar bunun olmayacağını söylediler. Michael'ı izlesem de, rekabet içinde olsam da onun havuzda olması çok hoşuma gidiyor" şeklinde konuştu.