Avcı: Oyuncularıma güveniyorum

A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Antalya'da NTV Spor'un sorularını yanıtladı. Hakan Gündoğar'a konuşan Avcı, Play-Off'a gitmek istediklerini yinelerken, dalgalı süreci geride bıraktıklarını ve oyuncularına güvendiğini söyledi.

NTV Spor 07 Ocak 2013 - 14:20

Milli Takımlar tarafından düzenlenen Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Karmaları Oyuncu Etkinliği'ni yerinden takip eden A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı NTV Spor'dan Hakan Gündoğar'ın sorularını yanıtladı.

"HER SENEYE YAYMAK İSTİYORUZ"
Etkinliğin son derece sağlıklı gittiğini belirten Abdullah Avcı, "Etkinliğimiz son derece sağlıklı gidiyor. Geri bildirimler oldukça iyi, bu da bizi sevindiriyor. Avrupa'dakiler dahil 12 bölgemizden toplam 242 oyuncumuz bulunuyor. Haziran ayına kadar milli takımlar olarak önemli etkinliklerimiz var. Milli takımların içinde bulunan oyuncu havuzunu genişletmek için genç yetenekleri kampa aldık. 7 senedir olmuyordu, bunu her sene yaymak istiyoruz. Oyuncuları ve kulüpleri harekete geçirmiş oluyoruz, örnek teşkil ediyoruz. Gelecek sene itibariyle daha farklı yaş gruplarına da yayacağız. Önemli olan, yetenekli diye tespit ettiğimiz oyuncuların kaybolmamasını sağlamak istiyoruz" dedi.

"BURASI BİR FUTBOL KÖYÜ"
"Büyük takım teknik direktörlerini bu kampta göremiyoruz, genç oyuncuları neden izlemeye gelmiyorlar?" sorusuna Avcı, "Kulüp teknik direktörlerimiz şu an kendi kamplarında olabilirler ama temsilcilerini burada görüyorum. Onlara çok sağlıklı bir şekilde raporlarını da veriyordur. Teknik direktörler böyle bir dönemde takımlarının başında bulunmalı. Bir futbol köyü gibi, herkesin birbirine katkı sağladı bir ortam oluşturuyoruz. Riva tesisleri devreye girdiği zaman bu tür organizasyonları kendi tesisimizde yapacağız. MHK'nin de burada semineri var, belki onlar da orada yapacaklar" diye konuştu.

Riva tesisleri hakkında bilgi veren A Milli Takım Teknik Direktörü, "Riva ile ilgili çok önemli bir adım attık. Ülkenin her yerinde buna benzer bir tesis imkanının olması gerekiyor, orada eğitimler vermemiz gerekiyor. Bu işin temeli kulüpler. Biz örnek olacak durumları oluşturmaya çalışıyoruz. Kulüplerin altyapılarına önemli bir standart getirtebilmek için uğraşıyoruz. Bunlarla ilgili projelerimiz var, paylaşımlarımızı yapıyoruz. Bununla birlikte Avrupa ile olan makası biraz daha kapatabiliriz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"SAĞ VE SOL BEK SEÇENEKLERİMİZ ÇOK AZ GÖZÜKÜYOR"
Eski öğrencisi Gökhan Süzen'in Beşiktaş'a transferini değinen ve Türkiye'de sol bek yetişmiyor mu? sorusuna Avcı, "7 senedir beraber olduğum, Galatasaray altyapısından transfer ettiğim Gökhan Süzen'in Beşiktaş'a transfer olmasına çok sevindim. Bir teknik adamın üç mevkide kullanabiliyor olması, kendisini sürekli geliştirmesi ve Beşiktaş gibi bir kulübe gitmesi bizi son derece sevindirdi. Sağ ve sol beklere baktığımızda seçeneklerimiz çok az gözüküyor. Zaman zaman Türk futbolunun içerisinde bunlar oluyor. Hakan Ünsal, Ergün Penbe, Abdullah Ercan sonrasında Ümit Özat; zamanında böyle bir yoğunluk varken bugün itibariyle o yoğunluğu yakalayamadık" dedi.

"PLAY-OFF'A GİTMEK İSTİYORUZ"
"Milli takım adına Avrupa'da rol almak isteyen oyuncu sayısını artırmamız gerekiyor" diyen Avcı, "Milli takım ve kulüplerin Avrupa'da yarışması önemli bir basamak.... Mart ayındaki iki resmi maçı kazanacağız, Romanya'yı da yenerek play-off'a gitmek istiyoruz. 13 aylık süreçte birbirimizi tanıdık, dalgalı süreçler yaşadık ama ben onların yeteneklerine inanıyorum" dedi.

"BİR OYUNCU YÜZÜNDEN YERLERE VURULDUK"
Milli takımdaki düşüşe dikkat çeken Avcı, "Eylül ayında Hollanda ile sağlıklı bir oyun oynadık. Medya bir oyuncu yüzünden bizi yerlere vurdu, Estonya maçı bunu bir anlamda kapattı. Romanya ve Macaristan maçlarında sakatlarımızın bulunması ve oyunun içerisinde hatalardan dolayı iyi sonuçlar alamadık. Durum böyle olunca savunmalar başlar, oyunun içerisinde her sonuç var. Dünya Kupası'na gitmek istiyoruz ama istikrarlı bir turnuva takımı olabilmek için bugün buradayız" diye konuştu.

"EĞİTİMLE İLGİLİ SIKINTILARIMIZ VAR"
"Milli takıma neden bu kadar çok lejyoner seçiyorsunuz" sorusuna Abdullah Avcı, "Çok  teknik detayları var. Avrupa'da yetişen oyuncularımız bu işin eğitimini son derece sağlıklı alıyorlar. Yurt dışında yetişen oyuncular başka takımlara kaçtığında eleştiriler farklı bir şekilde oluyor. Avrupa'da yetişen oyuncular pozisyon disiplinine son derece sağdık olduklarını düşünüyorum. Türkiye'deki oyuncu havuzunun özellikle son birkaç senede dar olduğunu söylüyorum, bu havuzu onlarla genişletmeyi istiyoruz. Almanya'nın U18 takımında 7 tane Türk oyuncu oynayabiliyorsa, eğitimle ilgili sıkıntılarımız vardır" diye cevap verdi.

"Sercan, Kerim, Tunay ve Sinan eleştiriliyor ancak büyük kulüplerimiz bu oyuncuları istiyor" diyen Adullah Avcı, yakın zaman içerisinde Avrupa'da yetişen oyuncuların sayısının artacağını söyledi.

"TERCİHLERİNE SAYGI DUYUYORUZ"
Avrupa'da top koşturan Türk oyuncuların takıma kazandırılması hakkında bilgi veren Avcı, "Orada doğuyorlar ve yetişiyorlar, bu kararları vermek kolay süreç değil. Anlayışla karşılamamız lazım... İletişimi koparmıyoruz ve baskı yapmıyor. Burada bir kapılarının olduğunu biliyorlar. Farklı oyuncular var, bu çalışmalarımız orada devam edecek" dedi.

İlkay Gündoğan ve Serdar Taşçı çok büyük oyuncular olduğunu söyleyen Avcı, "Milli takımda olsalardı, milli takımın rengi çok farklı değişebilirdi, tercihlerine saygı gösteriyoruz. Bunun sayısını aza indirmek istiyoruz. Orası önemli bir kaynak, kendi ülkemizde de önemli yatırımlar yapmamız lazım ki rekabet ortamını artıralım" ifadelerini kullandı.