İspanyol basınının yüksek tirajlı gazetesi El Pais, Blatter'in istifasını manşetine taşıyarak "Blatter'in istifası futbol dünyasının yeniden şekillenmesinde bir yol açacak" başlığını kullandı. 5'inci kez başkan seçildikten 4 gün sonra "tüm desteği alamadığını" kabul eden Blatter'in yolsuzluk skandallarından dolayı ABD adaleti ve FBI'dan gelen baskılara daha fazla dayanamayarak istifasını sunmak zorunda kaldığı vurgulandı.
Gazete, aralık ayında yapılması öngörülen Olağanüstü FIFA Kongresi'nin ardından yeni başkanın seçileceği tahmininde bulundu. "FIFA'nın, mevcut yolsuzlukların sona ermesini kolaylaştırmak ve yeniden kurumsal bir yapıya kavuşmasını sağlamak için mükemmel bir zaman" diye yazan El Pais, Blatter'e her zaman büyük destek çıkan Angel Maria Villar'a da "Bu fırsatı değerlendirip İspanya Futbol Federasyonu başkanlığını bırak" çağrısı yaptı.
El Mundo gazetesi, "Blatter, FBI'ın suçlamaları karşısında süpriz bir şekilde bırakıyor" başlığını atarak, "Blatter'e çıkışı, FBI gösterdi. Yeniden seçildikten sadece 4 gün sonra görevi bıraktığını açıklayan Blatter, olağanüstü genel kurulun yapılacağı 6 aylık sürede başkan kalmaya devam edecek" bilgisini paylaştı. Haberde, 2018'de Rusya ve 2022'de Katar'da yapılacak Dünya Kupası'nın da bundan böyle tehlikeye girdiği iddia edildi.
"Blatter pes ediyor" ve "Düşüş" başlıklarını kullanan Marca gazetesi, "Blatter dünyadan gelen baskılara dayanamadı ve 17 yıl başkanlık yaptığı FIFA'dan istifa etti. Futbol artık Blatter demek değil" diye yazdı. Marca, Blatter'den sonraki FIFA başkanlığı için favori ismin, UEFA Başkanı olan Michel Platini olduğunu öne sürdü.
El Mundo Deportivo, "Blatter istifa ediyor. FIFA'nın yeniden başkan seçilmesinden 4 gün sonra etrafını saran yolsuzluk skandallarından dolayı gidiyor", AS ise "Blatter 'Gidiyorum' diyor ama hala o koltukta oturmaya devam ediyor" ifadelerini başlıklarına taşıdı.
İTALYAN BASINI
La Gazzetta dello Sport gazetesi, sürmanşetten duyurduğu haberde, Blatter'in bir fotoğrafına "Batık" manşetini attı. Blatter'in skandalların ağırlığı altında görevini bıraktığı, istifasının sürpriz olduğu belirtildi. Gazete, Blatter'in FIFA başkanlığına yeniden aday olduğu sırada aslında aday olmayacağını haberleştirdiğini ve bu başkanlık döneminin 79 yaşındaki Blatter'in yeniden seçilmesine karşın çok uzun sürmeyeceğini belirttiklerini hatırlattı.
Corriere dello Sport, "Kral Blatter düştü: Bırakıyorum" başlığıyla aktardığı haberinde, geçen haftaki başkanlık seçimi öncesi patlayan yolsuzluk skandalı ve peşi sıra gelen FIFA'daki üst düzey yöneticilerin tutuklanmasının yolunu kesmediği Blatter'in, sağ kolu Jerome Valcke'nin de suçlamalarla karşı karşıya kalmasından sonra istifa kararını açıkladığı anlatıldı. Blatter, 17 yıllık yönetimi ve önceki dönemlerde aldığı görevler itibariyle diktatöre benzetildi.
Corriere dello Sport ayrıca FIFA'daki yolsuzluk skandalını soruşturan ABD'li kadın savcı Loretta Lynch'in Blatter'e gol attığını da yazdı. İstifanın ardından 2018'de Rusya'da, 2022'de Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın riske girdiği de ileri sürüldü.
"Blatter gidiyor: sonunda" başlığını kullanan Tuttosport gazetesi, sağ kolu Jerome Valcke'nin soruşturulması nedeniyle Sepp Blatter'in kenara çekilmek zorunda kaldığı yorumunu yaptı.
Blatter'in istifasına ilk sayfada yer veren ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica ise "Futbolun patronu havlu attı" başlığını kullandı ve FIFA Başkanı'nın FBI tarafından rüşvet soruşturması altında olduğunu paylaştı.
La Stampa da "Blatter'in getirisi: Futbolun iyiliği için bırakıyorum" manşetiyle okuyucularına aktardığı haberinde, 79 yaşındaki futbolun patronunun görevinin, son yolsuzluk soruşturması ve sponsorların baskısı sebebiyle sona erdiğini ifade etti. Gazetenin, iç sayfalarındaki haberde de "Blatter istifa ediyor: krallığı çöküyor" başlığını atması dikkati çekti.
FRANSIZ BASINI
Le Figaro gazetesi, "Derin bir krizin ardından Blatter'in istifasıyla FIFA'da yeni bir dönem başladı" başlığıyla gelişmeyi okuyucularına duyurdu.
Liberation gazetesi, ilk sayfasından duyurduğu haberinde, "Blatter kendini oyundan çıkardı" başlığını kullandı.
Le Parisien, "Blatter sahneden ayrıldı", spor gazetesi L'Equipe de "Gönderildi" başlığıyla istifa kararını kamuoyuyla paylaştı.
Fransız gazetelerin tamamı, Blatter karşısında daha önce aday olmayacağını açıklayan UEFA Başkanı Michel Platini'nin, yeni gelişmeler ışığında durumu mercek altına alacağı yorumları ve ABD'deki adli soruşturmaya ilişkin detaylara haberlerinde geniş yer verdi.
BULGAR BASINI
Bulgar basını, Blatter'in, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından soruşturulduğu iddiasına yer verdi.
Novinar gazetesi, Hollandalı efsane futbolcu ve antrenör Johan Cruyff'un istifadan dolayı yaşadığı şoku ön plana çıkararak, "Blatter'in yaptığını anlayamıyorum. Başkanlık seçimini kazandıktan sadece 4 gün sonra nasıl istifa edebilir?" sorusunu yöneltti.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden 24 Saat, Trud ve Presa, spor sayfalarında FBI'ın Blatter'in çalışmalarını, ciddiyetle araştırdığını aktardı. Yorumsuz olarak verilen haberler, yabancı basında çıkan bilgilere dayandırıldı. FIFA'nın skandalla ilgili sınırlı bilgi verdiği belirtildi.
Başta Dnevnik gazetesi olmak üzere internet medyası ise istifa sonrası beklenen gelişmelere odaklanarak, "ABD, 2022 Dünya Kupası'nın ev sahipliğini Katar'dan gasp edebilecek mi?" sorusunu sordu. Blatter'in istifasının asıl nedeninin, hakkında başlatılan soruşturma olduğu öne sürüldü.
dnes.bg haber sitesi de "Blatter'in başı iyice dertte, kaderi FBI'ın elinde" diyerek, son skandalların, FIFA'nın sadece su yüzündeki sorunlarının bir bölümünü oluşturduğunu iddia etti.
İNGİLİZ BASINI
FIFA Başkanı Sepp Blatter'in, 17 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etme kararı aldığını ve düzenlenecek başkanlık seçiminde aday olmayacağını açıklaması, adayları arasında yer aldığı 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahipliğini Rusya'ya kaybeden İngiltere'nin basınında geniş yer buldu.
"Blatter istifa etti ve dünya kupasını krizde bıraktı" başlığıyla haberi okuyucularına duyuran Times gazetesi, "FIFA Başkanı, 17 yıllık saltanatına yolsuzluk operasyonunun ardından son verdi. Uzmanlar, bu istifa ve yolsuzluk operasyonunun ardından 2018 ve 2022 Dünya Kupası için yeniden oylama yapılması çağrısında bulundu" ifadelerini kullandı.
İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Greg Dyke'ın "Neden geçen hafta istifa etmedi. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" sözlerine yer veren gazete, FIFA'nın sponsorlarından Coca Cola'nın istifa kararını "olumlu bir adım" olarak değerlendirdiğini aktardı.
İstifaya, başyazısında da yer veren Times, "Geç kalınmış bir karar. Bu karar temel reformlara yol açmalı. Kurulacak bir komisyonla 2018 ve 2022 Dünya Kupası oylamalarının nasıl yapıldığı incelenmeli" yorumunu yaptı.
"Çöküş: Blatter gitti" başlığını kullanan Guardian gazetesi, Blatter'ın ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü soruşturma nedeniyle yoğun bir baskı altında olduğuna dikkati çekti. Geçen hafta cuma günü Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'i geride bırakarak yeniden başkanlığa seçilen Blatter'in en az 6 ay daha koltukta oturacağı da vurgulandı.
Blatter'in yardımcısı Walter Gagg'in AP haber ajansına yaptığı "Son 48 saattir geleceği ve yaşananları düşündüğünü biliyoruz. Bu, onun karar vermesini sağladı. Bu sabah (dün) erken saatlerde toplantı yaptık ancak daha sonra ABD'den farklı bir bilgi geldi" ifadelerini sütunlarına taşıyan Guardian, "İstifa kararı, 2018 ve 2022'deki turnuvalar, Rusya ve Katar'da yapılmalı mı sorularını beraberinde getirdi" değerlendirmesinde bulundu.
Katar'da 2022 Dünya Kupası'nın hazırlıklarının devam ettiğini hatırlatan İngiliz gazetesi, dünya kupalarıyla ilgili yeni bir oylama yapılıp yapılmayacağına, yeni başkanın karar vereceğini kaydetti. Guardian, ikna edici bir kanıta dayandırmadan Dünya Kupası'nın ellerinden alınması halinde Rusya ve Katar'ın yasal haklarını arayacaklarını öne sürdü.
Blatter'in, seçildikten sonra dediği "Haydi FIFA" sözlerini hatırlatan Guardian, İsviçreli futbol adamının 4 gün sonra kendisinin gittiğini belirtti. Gazete, Blatter'ın kızı Corinne'in istifa kararında etkili olduğunu da iddia etti.
"FBI'IN, KAPISINI ÇALMASINDAN KORKTU"
Spor ekinde tam sayfa yayımladığı boş bir koltukla beraber "Uğurlar olsun" başlığını kullanan Daily Telegraph, haberine "Blatter, FIFA'nın başı olarak yıllarca futbolu lekeledi. FBI soruşturması onun istifasına neden oldu. FIFA'yı derebeylik gibi yönetti" diye yazdı.
Dünyadaki milyarlarca futbolseverin daha onurlu ve yetkin bir FIFA'yı hak ettiğini kaydeden İngiliz gazetesi, Blatter'in dünkü istifa kararıyla ilgili "Çünkü Blatter, FBI'ın kapısını çalmasından korktu" dedi.
2018 FIFA Dünya Kupası ev sahipliği oylamasında aday olan İngiltere'nin elendiğini hatırlatan gazete, Blatter'den sonra gelen başkanın oylamanın tekrarlanmasına karar vermesi halinde İngiltere'nin yeniden şansının olacağını, turnuvaya az bir zaman kalsa da 2012 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan İngiltere'nin Dünya Kupası organizasyonunda zorlanmayacağını savundu.
Yeniden oylama yapılması durumunda Katar'ın şansının Rusya'ya göre daha az olduğunu ileri süren Daily Telegraph, 2022'ye kadar fazla zaman bulunduğunu ve inşaatlarda çalışan göçmen işçilerden yüzlercesinin hayatını kaybetmesinin Katar için olumsuz bir durum olduğunu aktardı.
"TAKTİKSEL BİR YÖNÜ OLABİLİR"
Soruşturma sonrasında ciddi sonuçların ortaya çıkacağını savunan Independent gazetesi ise "Neden gitti" sorusunu yönelttiği bölümde şunları kaydetti:
"Blatter'in istifası sürpriz oldu. Daha büyük bir fırtınanın kendisine doğru geldiğini gördü. Blatter bir taraftan ABD'li ve İsviçreli yetkililerle mücadele ederken diğer taraftan FIFA içinde bir direnişle karşılaştı. Güçlü sponsorlarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Dolayısıyla omuzlarındaki yük ağırlaştı. İstifa kararının taktiksel bir yönü olabilir. Eğer iddialar ilk ortaya çıktığı zaman istifa etseydi, Prens Ali bu görevi alacaktı. Şimdi ise Prens Ali'yi geride bırakmış bir Blatter olarak yeni genel kurula kadar görevinin başında olacak."
Blatter'in, yolsuzluk iddiasının ardından istifa etmesini, dünya futbol kamuoyunun büyük bir sevinçle karşıladığını öne süren The Sun gazetesi ise istifa kararının FBI'ın Blatter'i da soruşturmaya başladığı haberlerinin arkasından geldiğine dikkati çekti.
UEFA Başkanı Michel Platini'nin FIFA Başkanı olma ihtimalinin yüksek olduğunu yazan Daily Mail de 2010 Dünya Kupası'nın ev sahipliği için Güney Afrika Futbol Federasyonu'ndan 10 milyon dolar alındığı iddiasının ardından Blatter'ın istifa ettiğini aktardı.
Gazete, 2018 ve 2022 Dünya Kupası için yeniden oylamaların hep gündemde olduğunu ancak Blatter'ın istifasıyla bu ihtimalin daha da güçlendiğini savundu.
ALMAN BASINI
FIFA Başkanı Sepp Blatter'in, 17 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etme kararı aldığını ve düzenlenecek başkanlık seçiminde aday olmayacağını açıklaması, Almanya'da da gündemi meşgul etti.
Alman medyası, FIFA Başkanı Sepp Blatter'in istifasına geniş yer ayırdı. Bild gazetesi tam sayfa verdiği haberinde "Blatter defoldu gitti" başlığını kullandı. ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun, Blatter hakkında inceleme başlattığı iddiasına da yer veren gazete, Blatter'in eski arkadaşları tarafından bazı bilgilerin ortaya döküldüğü için istifa ettiğini öne sürdü.
"Şimdi FIFA'yı kim kurtarabilir" sorusunu soran gazete ayrıca hakkında FIFA başkanlığı spekülasyonları yapılan isimlere işaret etti.
Tagesspiegel gazetesi, manşetten verdiği haberinde Blatter'in FBI'in inceleme başlatması sonrası istifa kararı aldığını yazdı.
Frankfurter Allgemeine gazetesi ise Blatter'in istifasından sponsorların memnun olduğunu ileri sürdü. Haberde Adidas gibi büyük sponsorların Blatter'in istifasıyla FIFA'nın şeffaflaşma yolunda ilerlediği yönünde görüş belirttiklerini aktardı.
Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, 2018'de Rusya ve 2022'de Katar'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası'nın adaylık süreçlerinin incelenmesini istedi.
Maas, Blatter'in istifasının ihtiyaç duyulan aydınlanma için başlangıç olduğunu belirterek, Dünya Kupası ev sahipliğinin ülkelere verilmesi aşamasında rüşvetin söz konusu olması halinde kararın gözden geçirilmesi gerektiğini de ifade etti.