"Her şey normalleşirse lige 17 Nisan'da devam edebiliriz"

Türkiye'de corona virüsle mücadele kapsamında futbol, basketbol, voleybol ve hentbol liglerinde müsabakalar durduruldu. Kulüpler Birliği, dün alınan liglerin alınma kararını bugün tartıştı. Mehmet Sepil aralarında yapılan görüşmeyle ilgili BeIN Sports'a açıklamalar yaparken; "Her şey normalleşirse 17 Nisan'da liglere tekrar başlayabiliriz" dedi.

NTV Spor 20 Mart 2020 - 19:06

Kulüpler Birliği toplantısının ardından açıklamalarda bulunan , Süper Lig'in ertelenmesini 18 kulüp başkanının da istediğini dile getirdi.

Sepil ayrıca "Her şey normalleşirse 17 Nisan'da liglere başlayabiliriz. Eğer bu süreç uzarsa, ligleri hızlı bitirmek adına play-off sistemine geçilebilir" dedi.

"Corona virüs olayı hepimizi yepyeni bir dünyayla tanıştırdı" diyerek sözlerine başlayan Mehmet Sepil, "Onlardan biri de birbirimizle görüşme risklerinden dolayı tele konferans. Kendi işimden dolayı bunu yıllardır uyguluyorum. Bugün 18 kulüp başkanı ile uzun bir telekonferans yaptık. Konuşmanın başında bir takım zorluklar da yaşadık. Ancak sonunda hepimizin birbirini dinlediği bir toplantı oldu. Hepimizin dikkatli olması gerekiyor. ailesinden de riskler taşıyabileceğimizi duyuyoruz. Son anda toplantıyı bu şekilde yapmayı tercih ettik. İlk anda yüzyüze konuşmayı düşündük, sonra böyle bir tedbir aldık" dedi. 

"Gençlik ve Spor Bakanı önderliğindeki toplantıda neler konuşuldu?" sorusuna ise Sepil şu yanıtı verdi; 

"Toplantıdan önce yaşanan sürece bakmak gerekiyor. Bu yaşanan süreçte, Çin'de başlayan bu salgın Avrupa'ya zaman içinde, şimdi Amerika'ya da yayıldı. Türkiye, burada çok uzun zaman virüs salgınını çok iyi idare etti. Ülkemizdeki vaka sayısı veya ölüm sayısı çok uzun zaman diğer avrupa ülkelerinin çok altında kaldı.

Bazen eleştiriler alıyoruz, haklılar da. Kulüplerin hiçbir fikri yok mu diye eleştiriler geldi. Süreci yürütmesi gereken devletti. Bu süreci onlar yürüttü. Türkiye'de kaç kişi bu sorunu yaşıyor bilemiyoruz. Ancak yavaş yavaş bu vakanın ortaya çıkmasıyla da Sayın Cumhurbaşkanının bir açıklama yapacağını biliyorduk. Alınan kararları hep birlikte izliyorduk. Çarşamba günü bütün kulüpler ekrana kitlendik. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız bir çok konuda görüşlerini bildirdi. Spor müsabakalarıyla ilgili bir görüş bildirmedi.

Bu toplantının ardından ertesi gün ekonomiyle, sporla ilgili toplantılar devam etti. Sayın bakan Kasapoğlu bizi toplantıya çağırdı. Burada açık yüreklilikle bu konuları konuştuk. Zaten çıkan kararda görüş ayrılığı hiç yoktu. Şu an oluşan ortamda spor ailesinin, futbolculardan bahsediyoruz ama statta yüzlerce kişi var. sadece futbolcu değil oradaki diğer kişilerin tamamını riske atıyoruz. Bunlar konuşuldu. Antrenörler, oyuncular, top toplayıcılar. Tedbir alınması gerektiği ortaya çıktı.

"SAYIN BAKAN -A, B, C, D SENARYOLARINI ÇALIŞIN- DEDİ"

Çok şanslıyız ki; bunu samimiyetle söylüyorum. Biz corona virüs ile geç tanışarak çok büyük avantaj yaşadık. Bizden önce yaşanmışlıklar bizim için avantaj olacak. Biz çok genç bir ülkeyiz. Bizim sağlık sistemimiz belki de şu an dünyadaki en iyi sağlık sistemlerinden biri. Bu konuda diğer ülkelerden daha hazırlıklıyız. Dünkü toplantıda oluşan durumun bütün federasyon başkanları, hem futbol hem basketbol hem de voleybol farkındaydık. Yanlış yansımalar da oldu. Tam tersine toplantıya geç başladık. Toplantıda herkes aynı görüşteydi. Bütün bu maçlar süresince bu tür riski olan grubu koruyabilmek için askıya alma tedbirini bütün dünyada olduğu gibi buna karar verdik. -Acaba hemen süre vermelimiyiz yoksa vermemeli miyiz- dendi. Sayın bakan 'Her federasyon, yurtdışında bağlı olduğu kuruluşlar var. Bütün bunların takvimlerine bakıp her spor dalı kendi içinde bir çalışma yapsın. Ona göre bir takvim oluştursun. O takvimde de her türlü a, b, c, d senaryolarını çalışsın' dedi. Bu kriz ne zaman biter bilemiyoruz. Bütün senaryoların çalışıldığı bir takvim istendi."

Kulüpler Birliği'nin sadece tavsiye alabileceğini vurgulayan Mehmet Sepil,

"Futbolumuzun kurgusuna baktığımızda kulüpler birliği olarak ancak tavsiye eden önemli bir kurumuz. Futbolun mevcut kurgusunda, bu işe karar verme mercisi TFF'dir. 'Kulüpler Birliği Başkanı olarak neden şunu söylemedin?' deniyor. Spekülasyon mu yaratacağız. Bu konuyla ilgili karar verecek merci TFF'dir. Bu toplantının amacı bir tarih vermekti. Bir tarih vermezseniz oyuncularınız ve kamuoyu ne yapacak? Tarih vermenin öneminin farkındaydık. Tarih belirlemezsek oyuncular ve kamuoyu açısından belirsizlik yaşayabiliriz. İngiltere ve diğer federasyonlar tarih verdi. İngiltere Nisan ayının başı dedi, sonra Mayıs ayı dendi. Bu tarz tarihler verilebilir" diye konuştu. 

"18 KULÜP DE LİGLERİN ERTELENMESİNİ İSTEDİ"

Lig ile ilgili 3 senaryo olduğunu kaydeden Başkanı Mehmet Sepil şu ifadeleri kullandı;  

"Hepimizin arzusu şu. Virüs olayı kontrol altına alınırsa, zaten biz şanslıyız; bizim 8 maçımız kaldı. 3 tane kupa maçımız var. En fazla maç oynayan takım 10 tane maç oynayacak. Buna karşın yurtdışına baktığımızda İngiltere'de 12 tane maç oynanmamış. Takvim olarak şu anda en rahat ülke Türkiye. Bu UEFA'nın toplantısında ne tavsiye alındı? Haziran ayının sonuna kadar ligleri bitirelim. Haziran ayı sonunda da mümkünse Şampiyonlar Ligi'ni oynayalım. Bütün Avrupa takımları buna uymak hedefinde. Bunu tartıştık. Bunu tartıştığınızda çok doğal olarak her kulübün endişesi ayrı oluyor. Filmi biraz geri çekersek, basında üzülerek okuyorum. 3 kulüp şunu, diğer kulupler şunu yapmış diye. Bundan daha doğal bir şey değil mi? Sayın Cumhurbaşkanının toplantısından sonra kulüp başkanlarıyla konuştuğumda hepsinin belli düşüncesi var. Ama sayın bakanın yanına gittiğimde 18 kulübün onayıyla da liglerin ertelenmesi arzusuyla gittim. Ortada değişik görüşler, zamanlamayla olabiliyor. Ancak 18 kulüp olarak liglerin bekletilmesini istedik.

OLASI SENARYOLAR

Bu toplantıda ilk önce 3'lü senaryoya geleyim? Ne olabilir? 3 senaryo var. Her şey yoluna girerse biz de ülke olarak lige hızlı bir şekilde başlarız, şampiyonlar düşenler belli olur. Lig biraz gecikerek planlandığı gibi biter.

2. senaryo ne olabilir? Maalesef hem ülkemizde hem Avrupa'da oluşan koşullardan dolayı, liglere başlama uzayabilir. Bu durumda ne olabilir? Basın çok yazdı. Hızlandırılmış bir lig sistemine gidilmek zorunda kalınabilir. Play-off gibi şampiyonların daha hızlı bir şekilde belirlendiği bir sistem kurulabilir. Düşme olmasın gibi... Avrupa'da da bunları tartışılıyor.

3.'sü iyice zor senaryo. İnşallah öyle bir şey yaşanmaz. İyice bu işlerin gecikmesi durumunda, bir çok ülke yine onu tartışıyor. Acaba ligler ne olmalı? Tecil mi edilmeli? Hiç düşünmek istemediğimiz bir senaryo. Bunlar dışında düşündüğümüz senaryo yok. Şu anda daha çok 1. senaryoyu tartıştık.

1. senaryoda ne tür öncelikler var. O senaryoda çok tutarlı noktalar vardı. Şu anda liglere uzun bir ara verirsek, oyunculara izin verip kampa çağırdığımızda sorun belli. Hemen oynamalarını kimse beklemez. Sporcu adaleleri belli bir zaman çalışmadığında onları tekrar futbol oynayacak hale getirmek belli bir zaman alacak. Siz bu süreyi ne kadar uzatırsanız, sadece evden idman yapacak süre uzarsa diğer süre de uzuyor.

HEDEF LİGİN 17 NİSAN'DA BAŞLAMASI

1 hızlı bir şekilde kısa ara verip idmana başlamak. 1. senaryoda oyunculara test yaptırmayı tartışdık. Virüs var mı yok mu, şimdi bunları tartışırsak, Nisan ortasında 17'sinde başlamayı hedefleyelim ve bunu TFF'yle paylaşalım. 1. görüş 2. görüşten daha ağırlıklı olarak. Benim şahsi görüşüm 2. görüştü. Neticede ben Göztepe kulubü başkanı değil Kulüpler Birliği başkanı olarak davranmak zorundayım."

KULÜPLER OYUNCULARIN AYRILMASINI İSTEMİYOR
Bazı oyuncuların ülkelerine gitmek istediği görüşünün ortaya atıldığını kaydeden Mehmet Sepil,

"Herkesin sorduğu sorun oyuncuların izinli olması. Kesinlikle oyuncuların bulunduğu şehirden ayrılmamaları gerektiği. Zaten bu bir tatil değil izolasyon süreci. Bu bir haftalık süreçte evlerinde olması. Testler sonucunda bir sorun olmadığında idmanlar başlayabilir önerisini tartıştık. Fikir ayrılıkları vardı ama çoğunluk bu şekilde düşündü. Ben de sayın TFF başkanını arayıp bilgi verdim. Kulüpler Birliği olarak kesinlikle şu yetkimiz yok. Bizim sadece tavsiye kararımız var. 18 kulüp olarak oyuncularımızın kendi bulunduğu şehirden başka bir yere gitmesine izin verilmesin. Uluslararası gitmek isteyen oyuncular duyuyoruz. 14 gün karşı tarafta, 14 gün Türkiye'de karantina. Oyuncular nasıl gelecek? Böyle bir durumda oyuncu 'illa da gideceğim' derse; kulüpler, kendi sistemlerinde bunu kendi içinde tartışırlar. Onlar artık kulüplerin tasarrufunda olacak. Ama umut ediyorum herkes bizim bu tavsiye kararımıza uyar.

İstemediğim bir çok süre var. Oyuncuların sözleşmeleri Mayıs sonunda bitiyor. Bu sadece bizim değil tüm Avrupa'nın sorunu. Türkiye'deki mevcut sözleşmelere göre burada hiç bir sorun yok. Acaba oyunculara o zaman ücretlerin ödenmesi devam etmeli mi? Bu konuda yardım da alıyoruz. Şu anda bu konuda sadece Türkiye ligleri değil, aynı sorunu Avrupa'nın bütün ligleri yaşıyor. Bu konuda en gerçekçi olan yaptırımları uygulayacağız. Kulüpler Birliği olarak bunu tüm paydaşlarla konuşacağız. Neticede böyle bir olayda herkes zarar eder. Şuradan herkes zararlı çıkacak. Kulüpler, oyuncular. Kimsenin zararsız çıkmaması mümkün değil. Ancak bu konuda önemli olan FIFA'nın nasıl bir tutum alacağı önemli." ifadelerini kullandı.