Lineker'den ülkesine mülteci tepkisi

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Avrupa ülkelerine mülteci akını başladı. Efsane İngiliz ftubolcu Gary Lineker ise ülkesini mülteciler konusunda duyarsız olmakla suçladı.

NTV Spor 07 Mart 2022 - 19:01

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya- savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı. 24 Şubat-4 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya olmak üzere 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulunan BMMYK'yi destekleyici rakamlar geldi.

Bugün Ukrayna'dan ayrılanların sayısı daha da artmaya devam etti. Polonya'ya şimdiye kadar 855 bin 303, Macaristan'a 169 bin 967, Moldova'ya 84 bin 67, Romanya'ya 71 bin 640 ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine ise 157 bin kişi sığındı.

Bunlara karşın 'ye sığınan Ukraynalı mülteci sayısı ise sadece 50'de kaldı. Bu istatistiğe tepki gösteren isimlerden biri de İngiliz ve Dünya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden oldu. Ukrayna'dan iltica eden kişilerin sayısını alıntılayan Lineker, "Ukraynalı mültecilerden daha fazla Oligark aldık" ifalerini kullandı.

Gary Lineker daha sonra bir Rus seyir füzesinin video'sunu paylaştı ve "Sesi korkutucu" ifadelerini kullandı.