Mesut Özil, Çin yüzünden mi kadro dışı bırakıldı?

Mesut Özil, Arsenal'in önce Avrupa, ardından lig kadrosundan çıkarıldı. Türk asıllı Alman oyuncu, takımının kararını eleştirirken; dünya çapındaki insanlık dışı eylemlere karşı sesini yükselteceğini yineledi. Bu detay, oyuncunun Çin nedeniyle kadro dışı kaldığını düşündüğü yorumlarına neden oldu.

NTV Spor 22 Ekim 2020 - 10:47

Mesuz Özil, Real Madrid'deki 3 parlak yılın ardından 'e transfer olurken; ilkler yaşanmıştı. , Türk asıllı Alman oyuncuya 42.5 milyon Sterlin bonservis bedeli ödedi. Real Madrid o sezona kadar bir oyuncudan en yüksek bonservis bedelini Mesut'tan kazandı. Mesut ayrıca, Arsenal kulüp tarihinin bonservis rekorunu da kırarak İngiliz ekibine katıldı. Almanya ile 2014'te Dünya Kupası şampiyonluğu yaşayan , bonservisine en fazla para ödenen Alman futbolcu unvanını da ele geçirdi. 

Arsenal'deki ilk yıllarında adından söz ettiren Mesut Özil, Thierry Henry'nin bir sezondaki en çok asist yapma rekoruna da çok yaklaştı. Oyunu basit oynayan bu nedenden dolayı fazla dikkatleri çekmeyen 32 yaşındaki oyuncu, 2015-16 sezonunda 35 Premier Lig maçında 19 asist yaparken; 2002-03 sezonunda Thierry Henry'nin bir sezondaki en çok asist rekoruna çok yaklaştı. (Rekoru geçen sezon Manchester City'nin Belçikalı yıldızı Kevin de Bruyne egale etti)

2018'de yeni bir sözleşme imzalayan Mesut Özil, haftalık 350 bin Pound gibi yüksek bir maaşla takımın en çok kazanan oyuncusu oldu. 7 Mart'tan bu yana Arsenal'de görev alamayan Türk asıllı Alman oyuncuya, önce Unai Emry ardından Mikel Arteta tarafından fazla şans tanınmadı. Mikel Arteta, son olarak tecrübeli oyuncuyu 25 kişilik İngiltere Premier Ligi kadrosundan çıkardı. 

Mesut Özil, karara sosyal medya hesabından tepki gösterirken; "Sadakat bugünlerde zor bulunan bir şey" ifadelerini kullandı. Mesut Özil'in açıklamasında, "Antrenmanlarıma en iyi şekilde devam edip acımasızlığa karşı ve adalet için sesimi yükseltmeyi sürdüreceğim" ifadeleri de dikkat çekti. 

Bu ifadeler; oyuncunun, Arsenal'in Çin nedeniyle kadro dışı kararı verdiğini düşündüğü yönünde değerlendirildi.

Mesut Özil, geçen Aralık ayında Sincan Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin'i eleştirmiş, Çin Dışişleri Bakanlığı ve Çin Federasyonu da oyuncuya tepki göstermişti. Bunu üzerine de Arsenal'in Manchester City ile oynayacağı maç devlet delevizyonundan yayınlanmamış, oyuncunun Çin sosyal medya platformu Weibo'daki profili de silinmişti. Daha sonra da Arsenal'in maçlarında Mesut Özil'in ismi söylenmemişti.

Çin'de sponsorluk anlaşmaları bulunan Arsenal ise Çin kamuoyundan özür dileyerek, "Bu içerik Özil'in kişisel yorumudur. Arsenal bir futbol kulübü olarak siyasete karışmama ilkesine sadıktır" açıklamasını yaparken; İngiliz ekibinin Çin'deki ticari kaygıları nedeniyle bunu yaptığı öne sürüldü. 

Çin'de önemli bir ticari varlığa sahip Arsenal'in, bu ülkede bir restoran zinciri bulunuyor. İngiliz basınında da Londra ekibinin Çin'li bir bahis şirketiyle de işbirliğinde bulunmasına da ayrıca dikkat çekildi.

ŞEMSİYE DEVRİM AKTİVİSTİNDEN MESUT ÖZİL'E DESTEK

Hong Kong'da 2014'te Çin karşıtı başlayan Şemsiye Devrimi'nin (demokrasi eylemlerinde göstericilerin kendilerini polisten “şemsiye” ile koruması nedeniyle “Şemsiye Devrimi" adı verildi) önde gelen isimlerinden Joshua Wong ise Arsenal'i Çin'in emrini yerine getirmekle suçladı. Joshua Wong, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kulübün, oyuncusunun Çin'deki adaletsizliğe karşı protestosunu böyle önyargılı bir şekilde sansürlemesi inanılmaz" ifadelerini kullandı.

Çin hükümeti yanlısı Global Times gazetesi ise Mesut Özil'in geçen sezon Sincan Özerk Bölgesiyle ilgili yanlış yorumda bulunduğunu ve Türk asıllı Alman oyuncuyu savunan Joshua Wong'u da kaybolan unvanını geri kazanmaya çalışmakla suçladı.