Sahaya atılan yabancı maddelerden dolayı tatil edilen Gaziantepspor-Bursaspor maçından sonra gözler yine Sporda Şiddet Yasası'nı aradı. Bu can alıcı ve bir o kadar da kritik konunun tüm detaylarını NTV SPOR gerçek muhattaplarına sordu.
NTV SPOR'da yayınlanan ve konunun en ince ayrıntısına kadar masaya yatırıldığı 14/16 programının stüdyo konuğu Türkiye Futbol Federasyonu Eski Başkanı Levent Bıçakcı'ydı. Bıçakcı olayların önlenmesi için ev sahibi kulübün iyi bir şekilde çalışma yapması ve aynı zamanda stadyum polisi sisteminin de kurulması gerektiğini söyledi.
"STADYUM POLİSİ SİSTEMİ KURULMALI"
Bıçakcı sözlerine şöyle başladı: "Normal olarak kulüp yönetimleri kendi sorumluluklarını yerine getirseler bu tür sorunlar çıkmaz. Ev sahibi kulübün o maçta sorumluluğu vardır. Her yerde bu böyledir. Ev sahibi kulüp bütün önlemleri almalı. Çaba harcamalılar, seyircileri denetlemeliler, özel güvenliklerle de çalışmalılar. Eğer ücretler fazla gelirse polislerle daha çok iletişim haline gelmemeliler. Polisler de 12-14 saat çalışıyor. Stadyum polisi diye bir kavram ülkemizde yok. Mutlaka oluşturulmalı"
"KİM NEREDE OTURUYOR? KULÜPLER BUNU BİLİYOR MU?"
"Özel güvenlik belli durumlarda yeterli olabilir. Ama onlar da bunun için eğitim almıyor. Haftada sadece 3-4 saat görev alabilecek bir özel güvenlik fayda getirmez" açıklamasını yapan Bıçakcı mevcut yasa hakkında da konuştu. İyi uygulama olursa mevcut yasanın yeterli olacağını düşünen Bıçakcı"Mevcut yasaya iyi uygulama yapılırsa yeterli olur. İyi uygulama derken, kulüplerde ayrı birimler kurulmalı, kurumsallaşmaya gidilmeli, kulüplerin bilet denetimi var mı?, kim nerede oturuyor? Bunu bilen var mı? Kulüplerin güvenlik birimleri var mı?" ifadesini kullandı.
"TÜRKİYE'DEKİ KÜFÜR HİÇBİR YERDE YOK"
"Türkiye'de olan küfür dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Dünyanın hiçbir yerinde taraftar ne kendi oyuncusuna ne de rakip takıma küfür etmiyor" açıklamasını yapan Bıçakcı eğitim konusuna da değindi. Bıçakcı "Mesela Tolunay bu şiddet olayına girmemeliydi. O takımından sorumlu. Bu dünkü olaya bir yönetici cevap vermeliydi. Profesyonel yöneticiler yetiştirmeliyiz. Genç arkadaşlara ihtiyacımız var" dedi.
EGEMENOĞLU: HER ŞEY ACI HABER GELDİKTEN SONRA...
14/16 programına telefonla bağlanan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu da önemli açıklamalar yaptı. Egemenoğlu Şiddet Yasası ile ilgili gerçeklere değinirken bunun için 2.5 yıldan beri çalıştıklarını kaydetti. Egemenoğlu "2.5 seneden beri çalışıyoruz. Ben çocuğumu maça gönderirken endişe duymak istemiyorum. Eğer acı bir haber gelirse bu iş o zaman olacak ve bundan da korkuyorum" dedi.
Spor Servisi programına bağlanan eski hakem Selçuk Dereli de önemli noktalara değindi.
SELÇUK DERELİ NE DİYOR?
"Bu hafta sonunu da çok şükür yaralılarla atlattık. Ölüm haberi gelmedi... Bir hakem maçı hangi durumlarda tatil eder? İlk önce bunu konuşalım... Eğer seyirci tarafından atılan bir cisim hakeme, futbolcuya veya görevliye çarparsa hakem olayın ciddiyetine göre oyunun devam edilmesine izin verebilir. Dikkat edin çarparsa diyorum... Hakem bu durumda oyunu durdurabilir, daha sonra oyunu tekrar başlatabilir veya tatil edebilir. Deniz Çoban böyle bir karar verme yetkisine sahip.
"CİSİM ATAN TARAFTAR GÖRÜNTÜLENDİ Mİ?"
Tolunay Hoca basın toplantısında yaptığı açıklamada çifte standarttan bahsediyor. Haklıdır. Daha önce bu ve bunun gibi durumlarda daha önceki maçlarda oyunun devam edildiği olmuştur. Ben Gaziantep İl Güvenlik Başkanlığı'na soruyorum. Statta kamerayla taraftarları takip eden görevlileri soruyorum. Şimdi bu sahaya cisim atan taraftar görüntülendi mi? Bunlardan bizim ders çıkarmamız gerekiyor.