Siyasete atıldı, bakanlık yaptı ve tepkiler aldı... Pele'nin siyasi kimliği

Pele tarihi futbol kariyerini noktaladıktan sonra siyasete atıldı. 6 yıl boyunca ülkesi Brezilya'da Spor Bakanlığı yaptı. Futbolunun aksine siyasi kariyeri çok tartışılan Pele yolsuzluk iddialarıyla siyaset sahnesinden çekilmek zorunda kaldı.

NTV Spor 29 Aralık 2022 - 22:48

Bir futbolcudan fazlasıydı ... Yaratttığı etki sadece kendi ülkesi 'da değil; tüm dünyada gücünü gösterdi. Öyle ki; 1967'de Nijerya'daki iç savaşta, sırf Pele'yi sahada izleyebilmek için 48 saatliğine ateşkes ilan edildi. 

- Siyasete ilk adım

Yarattığı bu etki, kendisinde futbolculuk kariyeri sonrası yeni bir arayışa itti. Aradığı alan siyasetti.

1989 yılında kendisini "sosyalist" olarak tanımlayan Pele'nin Brezilya'da Cumhurbaşkanı olmak istediği haberleri gazete manşetlerini süsledi. Bu açıklamadan sonra Pele “O Rei” yani "Kral" adında bir şirket kurdu. Asıl amacı siyasete girebilmekti.

O dönemde başkan adayı olmak isteyen, iş adamı Silvia Santos'a yaptığı eleştirilerle ilk adımı attı; "Aday olursam, plan yapmaya ve televizyonda tartışmaya çalışırım" mesajını verdi. Ancak 5 sene önce askeri rejim diktatörlüğüne oy toplamak için giydiği sarı tişört yakasını bırakmadı; sosyalistler tarafından kabul görmedi. 

- 6 yıl görev yaptı, 'Pele Yasası' ile anıldı 

19 kasım 1969'da attığı 1000. golü fakir çocuklara adaması da tepki çekti. İnsanlar Pele'nin demogoji yaptığını düşündü; özellikle diktatörlüğe karşı daha güçlü bir konuşma yapmasını bekledi. 2010'da yayımlanan biyografisinde insanların kendisi anlamadığını, söylenenlere aldırış etmediğini ve eğitimsiz kalan çocukların geleceği olmayacağını savundu.

1995 yılında Pele siyasete tam anlamıyla girebildi. Brezilya sosyal demokrat parti lideri Fernando Henrique Cardoso, ona Spor Bakanlığı verdi. Görevde 6 yıl kaldı. Brezilya futbolundaki yolsuzluğu azaltmak için yasa önerisinde bulundu. Bu yasa daha sonra 'Pele Yasası' olarak anılacaktı.

Kısa süre içinde modern futbola kucak açtı; profesyonel sporcuların haklarını garantiye alacak adımlar attı. Pele yasalarıyla sporcuların kulüplerle yaptıkları kontratlar garanti altına alındı; kulüpler gelir vergisi ödemeye başladı. Bu hamleleri onu, dönemin Brezilyalı FIFA başkanı Joao Havelange'ın düşmanı haline getirdi.

Pele, adının karıştığı yolsuzluk iddiaları sonrası spor bakanlığı görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Ortadan kaldırmaya çalıştığı şeyle yüzleşmek zorunda kalan efsanenin peşinden gelen iddialar ise asla kanıtlanamadı...