Uluslar Ligi’nde üst tura nasıl çıkılır? Uluslar Ligi Türkiye, A Grubu’na nasıl yükselir?

Uluslar Ligi’nde Türkiye ilk mücadele sonucunda 4 puanla lider konumda bulunuyor. Ay-yıldızlıların yer aldığı B Ligi 4. Grup’ta Galler, İzlanda ve Karadağ bulunuyor. A ve B Liglerini son sırada tamamlayan takımlar önümüzdeki sezon bir alt ligde mücadele edecek. Uluslar Ligi’nde başarılı olan 4 takım Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanacak. Türkiye’nin Karadağ mücadelesi sebebiyle gruptan çıkma ihtimalleri merak konusu oldu. Peki Uluslar Ligi’nde Türkiye bir üst lige nasıl çıkar? İşte, ihtimaller ve turnuva formatı…

Haber Merkezi - NTV Spor 11 Ekim 2024 - 12:17
Haber Oluşturma: 11.10.2024 - 12:17 1.Güncelleme: 11.10.2024 - 12:22

54 ülkenin katıldığı UEFA Uluslar Ligi'nde takımlar daha önceki turnuvalarda olduğu gibi A, B, C ve D olmak üzere dört farklı lige ayrıldı. A,B ve C liglerinde yer alacak 16 takım 4’erli gruplar şeklinde mücadele ediyor. D Ligi’nde ise takımlar 3’erli 2 grupta yer alıyor. Uluslar Ligi’nde maçlar çift devre usulüne göre oynanıyor. Türkiye, Karadağ mücadelesinin ardından İzlanda, Galler ve sonrasında tekrar Karadağ ile karşı karşıya gelecek. Grup liderliğini korumak isteyen Türkiye, önemli avantaj yakalamak istiyor. Peki Türkiye, Uluslar Ligi’nde bir üst lige nasıl çıkar? İşte, üst tura çıkma ihtimalleri…

TÜRKİYE, ULUSLAR LİGİ’NDE BİR ÜST LİGE NASIL ÇIKAR?

UEFA Uluslar Ligi formatına göre A ve B Grubu’nda sonuncu olan takımlar bir alt lige düşecek. Puan sıralamasında zirvede olan takımlar ise bir üst ligde yer alacak. Türkiye, Uluslar B Ligi’ni Galler, İzlanda ve Karadağ’ın önünde birinci tamamlaması durumunda adını A Ligi’ne yazdıracak.

NASIL UYGULANIYOR?

Çift devreli lig usulüne göre oynanacak karşılaşmaların ardından, B, C ve D liglerinde gruplarını birinci sırada tamamlayacak takımlar, bir üst lige terfi edecek. A ve B liglerinde gruplarında son sırada yer alacak takımlar bir alt lige düşecek.

C Ligi'nde dört, D Ligi'nde ise iki grubun olması dolayısıyla, C Ligi'nde gruplarını en alt sırada bitiren ve en kötü puan/averaja sahip iki takım D Ligi'ne düşecek. Lig çıkacak/düşecek diğer takımları belirlemek için ise, lig aşamasının ardından play-off karşılaşmaları oynanacak. A Ligi'nde gruplarını üçüncü sırada tamamlayan takımlar, B Ligi'nde gruplarını ikinci bitiren ekiplerle; B Ligi'nde gruplarını üçüncü sırada tamamlayan takımlar, C Ligi'nde gruplarını ikinci bitiren ekiplerle; C Ligi'nde gruplarını en alt sırada bitiren ve en iyi puan/averaja sahip iki takımla D Ligi'nde gruplarını ikinci bitiren ekipler kura çekimiyle eşleştirilecek.

İki maçlı eliminasyon sistemine göre oynanacak karşılaşmaların rakiplerine üstün gelen takımlar, bir sonraki UEFA Uluslar Ligi turnuvasında üst ligde mücadele etme hakkına sahip olacak, kaybedenler ise bir alt ligde yer alacak.

A Ligi'nde gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar, çift devreli lig usulüne göre çeyrek final maçları oynayacak. Bu maçlar sonunda rakiplerine üstün gelen dört ekip UEFA Uluslar Ligi final turnuvasında mücadele etmeye hak kazanacak.

UEFA Uluslar Ligi karşılaşmaları 5 Eylül - 19 Kasım 2024 tarihleri arasında oynanacak. A Ligi'nin çeyrek final müsabakaları ile terfi/küme düşme maçları 20-25 Mart 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Haziran 2025'te düzenlenecek final turnuvasındaki yarı final, üçüncülük/dördüncülük ve final maçları tek maç üzerinden oynanacak.

UEFA Yönetim Kurulu'nun 28 Şubat 2022 tarihli kararı uyarınca Rusya, 2024/25 UEFA Uluslar Ligi turnuvasına katılamayacak.