YKS sınav sonuçları tarihi 2024 | AYT- TYT ve YDT sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? (YKS puan hesaplama nasıl yapılır)

YKS sınav sonuçları için heyecanlı geri sayım başladı. Üniversite hayali kuran milyonlarca aday Pazar günü düzenlenen AYT ve YDT oturumlarında ter dökecek. Gösterdikleri emeklerin karşılığını almak isteyen adaylar ise sınav sonuçlarının hangi tarihte açıklanacağını merak ediyor. YKS sınav sonuçları ekranında adayların AYT, TYT ve YDT puanları ayrı ayrı yer alacak. Sınav sonuçları T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle sorgulanabilecek. Adaylar sınav sonuçlarını tek bir ekran üzerinden görüntüleyecek. TYT ve YDT oturumlarına katılmayan adayların puan hesaplaması yapılmayacak. Peki YKS sınav sonuçları 2024 ne zaman açıklanacak? İşte, ÖSYM tarafından açıklanan takvim…

Haber Merkezi - NTV Spor 09 Haziran 2024 - 10:20

YKS sınav sonuçları ve puan hesaplaması, YKS’de 2 ve 3. oturumun bugün olması sebebiyle merak ediyor. Sınavdan çıkış yapmaya başlayan adayların merak ettiği konuların başında sınav sonuçları gelecek. YKS puan hesaplamasında ise yanlış cevaplar doğru yanıtları etkileyecek. Her adayın testlere verdiği doğru ve yanlış cevap sayılarının sayısı belirlenirken testler için standart puan hesaplaması yapılacak. Öğrencilerin doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Hesaplamalar yapıldıktan sonra 100 ve 500 arasında puanlara dönüştürülecek. Peki YKS 2024 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte, sınav sonuçları için yapılan açıklama…

YKS 2024 SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre üniversite sınavı sonuçları 17 Temmuz Pazartesi günü erişime açılacak.

, ve sınav sonuçları ayrı ayrı açıklanmayacak. Adaylar tek sorgulama ekranı üzerinden katıldıkları oturumun sonucunu görüntüleyebilirler.

YKS sınav sonuçları ekranında TYT puanı ve varsa AYT, YDT puanıyla birlikte doğru-yanlış cevap sayıları yer alacak.

Sınav sonuçları basılı veya mail yoluyla adaylara bildirilmeyecek. ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden sonuc.osym.gov.tr adresinden sorgulama yapılabilir. Sonuçlar T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle öğrenilebilir.

NASIL YAPILIR?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart
sapması bulunacaktır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra
ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.

TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır.