New York’ta bir sonbahar günü

Kasım başkadır New York’ta. Sapsarı yapraklar, ağaçlardan düşmeye başlamıştır. Central Park’ın müdavimleri havanın soğumasına aldırmadan koşmaya devam etmektedir.

NTV Spor 12 Kasım 2013 - 11:15
 MERT AYDIN YAZDI...


Kasım başkadır New York'ta. Sapsarı yapraklar, ağaçlardan düşmeye başlamıştır. Central Park'ın müdavimleri havanın soğumasına aldırmadan koşmaya devam etmektedir. İşte dünyanın başkentinde böyle bir atmosferde koşulur maraton. 1970 yılından beri devam eden bir heyecan. New York'u oluşturan 5 bölgenin tamamından geçen ve Central Park'ta son bulan bir insanlık başarısı.
 
Bu yıl New York Maratonu'nun farklı bir anlamı var. Geçen yıl Sandy Kasırgası nedeniyle yapılamamıştı yarış. Katılımcıların her şeye rağmen parkura gelmesi, sokaklarda temizlik yapması ve sembolik olarak koşması hala akıllarda. 9/11'den sonra bile düzenlenen maratonun tek firesinin 1 yıl sonrasındayız.
 
1970'ten bu yana birçok yıldız, bu maratonda yer aldı. Erkeklerde Amerikalı Bill Rodgers 4 kez, kadınlarda ise 2 yıl önce kansere yenilen Norveçli Grete Waitz 8 kez New York'ta finişi en önde geçerek bu maratonu en çok kazanan isimler oldu. 2011 yılındaki son maratonu 46 bin 795 kişi bitirdi.
 
New York Maratonu tarihinin en garip olaylarından birisi 1979'da yaşandı. Küba kökenli Rosie Ruiz, yarışmayı kadınlar kategorisinde 2:56.31 ile 11. sırada tamamladı. Bu derece onu Boston Maratonu'na taşıdı. Orada da 2:31.56 ile ile parkur rekoru kırarak birinci suradaydı Ruiz. Buraya kadar her şey güzel değil mi? Ancak Boston Maratonu ardından Ruiz'in çelişkili açıklamaları, yarışçıların onu hatırlayamaması ve bir gazeteci ile yarış koşulurken metroda karşılaştığının ortaya çıkması afallattı herkesi. Ruiz'in sadece Boston'da sahtekarlık yapmadığı da anlaşıldı. Ruiz, New York'ta da yarışı gerçekten koşmamıştı. Bugün bile Ruiz hala koştuğunu iddia etse de 1979 New York ve 1980 Boston Maratonu unutulmazlar arasına girdi.
 
1981'de erkeklerde zafer şimdilerin önemli antrenörü Alberto Salazar'ın (Mo Farah ve Galen Rupp'ın hocası) oldu. Salazar'ın 2:08.13'lük derecesi o dönem için dünyanın en iyi derecesiydi. Ne var ki Amerikan Atletizm Federasyonu, parkurun 150 metre eksik olduğuna hükmetti ve derece rekor olarak geçerli sayılmadı. Salazar, bu karara çok kızdı ama itirazları durumu değiştirmedi.
 
Erkeklerde en yakın finiş 2005'te yaşandı. Kenyalı Paul Tergat ile Güney Afrikalı Hendrick Ramaala'nın mücadelesi 1 saniye farkla noktalandı. Tergat, 10 bin metrede 1996 ve 2000 Olimpiyat Oyunları'nda aldığı ikincilikleri geride bırakmıştı artık.
 
Hikayeler çok. Bu yıl da kimbilir neler çıkacak New York Maratonu'ndan. Merak etmeyin artık sahtekarlık zor. Ayaklar takılan çipler var. Sonuçta ellerini kaldırarak Central Park'ta finiş çizgisini geçenleri alkışlamalı.