"Salgının önümüzdeki 2-3 haftada pik yapmasını bekliyoruz"

Fenerbahçe Futbol Takımı Doktoru Prof. Dr. Burak Kunduracıoğlu, kulüp televizyonuna katıldı ve corona virüs (Covid-19) salgını hakkında Sarı Lacivertli ekibin nasıl bir yol izlediğine ilişkin bilgiler verdi. Kunduracıoğlu, "Corona virüs salgınının önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde pik yapmasını bekliyoruz" dedi.

NTV Spor 06.04.2020 - 23:15
"Salgının önümüzdeki 2-3 haftada pik yapmasını bekliyoruz"

İlk olarak salgınla mücadelede ön cephede savaşan sağlık çalışanlarına teşekkür eden Kunduracıoğlu, “1-2 aydır tüm televizyonlarda izliyoruz. Ben spor hekimliği uzmanıyım. O yüzden enfeksiyoncu, göğüs hastalıkları uzmanları, halk sağlığı uzmanları varken bizim konuyla ilgili çok da konuşmamız doğru olmaz. Koronavirüs, dünyada bir dönemi kapatıp bir dönemi başlatan bir hale geldi. Pandemi halinde devam ediyor. Biz bu işin bir miktar daha geri planında olan insanlarız. Sağlık çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum. Cansiperane şeklinde çalışıyorlar. Gerek meslektaşlarımız gerek hemşireler gerek temizlik görevlileri gerek güvenlik görevlileri olmak üzere hastane çalışanlarını sevgiyle ve saygıyla anmak istiyorum” dedi.

"ÇİN’DE COVID-19’UN ÇIKMASININ ARDINDAN SÜRECİ TAKİP ETMEYE BAŞLADIK"
Virüsün Çin’de yayılmaya başladığı andan itibaren süreci takip ettiklerini belirten , “Bizim için önce insan sağlığı, arkasından da spor geliyor. Aralık ayında Çin’de COVID-19’un çıkmasından sonra bu olayı takip etmeye başladık. Toplumu nasıl etkileyeceğini, sosyal olarak nasıl etkileneceğimizi, futbolu nasıl etkileyeceğini sürekli takip ettik. Yeniliklere baktık. Fakat çok yeni bir durum. 15 gün önce okuduklarınız, 15 gün sonra değişebiliyor. Sürekli takip etmek zorundayız...” ifadelerini kullandı.

"POZİTİF ÇIKANLARIN AİLELERİNE DE TEST YAPTIK VE ÇOK ŞÜKÜR TEST SONUÇLARI NEGATİF GELDİ"
İlk olarak basketbol takımına, ardından futbol ve son olarak da erkek ve voleybol takımlarına test yaptıklarını vurgulayan Kunduracıoğlu, “Sağlık Bakanlığımız ve Bilim Kurulumuz semptomlar çıkmadan test yaptırmanın doğru olmayacağını söylüyorlardı. Bizim için öksürük, ateş, nefes darlığı ve bulaş önemliydi. Bulaştan kastımız yurt dışı temasıydı. İlk önce buna baktık. Bunların olup olmadığına baktık. En çok bulaşa maruz kalan ise Beko Erkek Basketbol Takımımızdı. Orada gribal enfeksiyonlar çıkınca da takıma test yaptırdık. Takımımızdan bir oyuncu, bir teknik ekip, iki tane de idari çalışan personelimizde Covid-19 pozitif bulundu. İdari personelimiz dışındakiler de hastaneye yatacak kadar semptomatik değillerdi. Ufak tefek semptomları vardı. İdari çalışanımız bir hafta kadar hastanede kaldı. Genel durumu iyiydi ama semptomlar diğerlerine göre bir miktar daha ağırdı. Onun testleri negatif çıkınca ev izolasyonuna alındı.

Basketbol takımımızı bu şekilde test ettik. Ardından futbol takımımızla ilgili neler yapabileceğimizi düşündük. Orada birkaç oyuncumuzda gribal enfeksiyon semptomları çıkınca onların testini yaptık. Aslında semptomlar çıkmadan test yapmamak lazım ama spor biraz daha farklı. Ofis ortamında odanıza giriyorsunuz ve kapınızı kapatabiliyorsunuz. Bizim için öyle bir durum söz konusu değil” dedi.

"FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ’NDE ENDİŞE VERİCİ BİR VAKA YOK'
Sporcuların semptomları hissetmeye başlamasının ardından nasıl bir sürece girdiklerini de anlatan Prof. Dr. Burak Kunduracıoğlu, “24 saat telefonun başındayım. Gerek sporcularda gerek ailelerinde gerek de çalışanlarımızda herhangi bir şey olunca ben bizim sponsor hastaneyle iletişim kuruyorum. Sponsor hastanelerimize teşekkür etmek istiyorum. Bu sıkıntılı dönemde bize çok ciddi destek oldular. Oyuncular beni aradıktan sonra test sürecimiz başlıyor. Ardından klinik semptomları ağır ise ki çok şükür öyle ağır seyreden bir vaka olmadı. Ona göre hastanede yatışları sağlanıyor. Değilse de ev izolasyonları sağlanıyor. Günden güne değişiyor. İlk başta Sağlık Bakanlığı’nın ‘pozitif olan herkes hastaneden izole olacak’ şeklinde bir açıklaması vardı. Ama vaka sayısı artınca klinik semptomlar yoksa ev izolasyonunun yeterli olacağını ifade ettiler. Bizim hastalarımız da asemptomatik ya da klinik semptomları hafifti. Akciğerlere yansıyan herhangi bir şey de olmayınca ev izolasyonlarıyla süreç devam etti. Bu yönden biraz daha şanslıydık. Oyuncularımızla, çalışanlarımızla ve aileleriyle direkt ilgileniyoruz. Şu anda Fenerbahçe Spor Kulübü’nde endişe verici bir vaka yok. Olanlar evlerinde izole vaziyetteler. Klinikleri yok. Testleri de negatife döndü. Negatife döndükten sonra da başkalarına bulaştırmamaları adına evde kalmaları gerekiyor. Onlar evde kalıyorlar. Bir sıkıntıları olursa kulüp tarafından halledilmeye çalışılıyor. Şimdilik bu süreci takımlar bazında bu şekilde idare ediyoruz. Sıkıntılı bir süreç” dsşd jtıaihaç

"YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK"
Kulüp olarak yol haritalarını belirlediklerini vurgulayan Kunduracıoğlu, "Deplasmana gittiğimiz otobüsümüzü, tesis içindeki odalarımızı, yemekhaneyi, fitness salonunu ilgili firmayla irtibata geçerek haftanın belli günlerinde steril ettiriyoruz. Mümkün olduğunda tesise kimseyi almıyoruz. İkinci bir toplantı yaptık. Başkanımız ve Yönetim Kurulumuz ile Teknik Ekibimiz toplantıya katıldı. Bir tanesinde futbol kulübüyle ilgili bir takım aldık. Başkanımızın da bir talimatı vardı. Bunun bir tatil süreci olmadığını, oyuncuların yurt dışına çıkmayacağını, ilk günden itibaren yurt içinde bile seyahat edemeyeceklerini belirledik. Zorunlu haller dışında evden çıkmamaları gerektiğini söyledik. Ne olursa olsun 24 saat bana ulaşabileceklerini söyledik. Günlük yaşam içerisindeki hijyenleri anlattık. Teknik ekip, sağlık ekibi, yönetim kurulu ve başkanımız olarak hep birlikte kararlar aldık. Bu süreç geçecek. Sıkıntılar bitecek ve eski halimize döneceğiz. Oyuncularımızı da yeniden sahalarda görmek istiyoruz” ifadelirini kullandı.

"FUTBOLCULARIMIZIN İDEAL KİLOLARIYLA DÖNMELERİNİ İSTİYORUZ"
İçinde bulunduğumuz süreçte oyunculara gerekli besin takviyelerinde bulunduklarını ve beslenme programlarıyla kilolarını korumaya çalıştıklarını ifade eden Burak Kunduracıoğlu, “Oyuncularımızın kilo almalarını istemedik. Aralıklarla kas kitlelerini, yağ yüzdelerini ve kilolarını alıyorduk. Bunların ideal olan kilolarını tespit etmiştik. Sporcularımıza da gönderdik. Başlayana kadar da herkesin eski kilolarıyla gelmelerini bekliyoruz. Bunu yapmak çok kolay değil. Dengeli beslenmenin çok önemli olduğu konusunda oyuncularımızı bilgilendirdik. Özellikle taze meyve ve sebze konusunda ülkemiz şanslı bir ülke ve sporcularımızın aradıkları her şeyi bulabileceklerini ve bunları tüketmeleri gerektiğini önerdik. Bol sıvı almaları gerektiğini, probiyotik ve prebiyotik besinlerden faydalanmalarının önemli olduğunu ifade ettik. Bilimsel kanıta dayalı ve gerekliliği ispatlanmış besin takviyelerini oyuncuların kullanması gerektiğini söyledik ve onlara birer paket halinde bunları verdik. Antioksidanları, C vitaminleri vs. yani kimin ne eksiği varsa ne şekilde yerine koyacaksak salgın öncesinde ayrılmadan bütün oyuncularımıza temin ettik. Bunları da haftalık programlar halinde Başkanımız ve Yönetim Kurulumuzla paylaşıyoruz. Herhangi bir gelişme olursa ona göre tekrar planlıyoruz” şeklinde konuştu.

"SÜRECE DAİR A,B,C PLANLARIMIZ HAZIR"
Futbolcuların mevcut fit durumlarını korumalarına önem verdiklerini ve bu noktada çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Prof. Dr. Burak Kunduracıoğlu, “Evde oturduğunuz süre içerisinde çok da fazla dışarıya çıkmadan normalde her gün ciddi bir mesafe kat eden, her gün ciddi bir ağırlık çalışan ve bunu uzun yıllardır yapan insanların evde kalarak eski kilolarını korumaları çok da kolay değil. Mutlaka gıdalarına dikkat etmeleri lazım. Federasyonun açıklamasında haziran ayının ilk haftasında maç oynatma ihtimalleri var. Bu süreçte ne kadar olur ya da olmaz, onu bilemiyoruz. Nitekim dinamik bir süreç ve her gün her şey değişebiliyor. Ama biz ona göre bir plan yaptık; A, B, C planlarımızı yaptık. Bunlardan bir tanesi, bir aplikasyon aracılığıyla her gün saat 17.00-18.00’da düzenli olarak herkesin katıldığı bir antrenman programı planladık. Önceden herkese antrenman aletlerini verdik, herkesin evine birer koşu bandı ve bisiklet gönderdik. Nitekim antrenman kuvvet ve dayanıklılık olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

"MAX KRUSE VE ALTAY BAYINDIR’IN DURUMLARI GAYET İYİ"
Max Kruse ve Altay Bayındır’ın sağlık durumları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Kunduracıoğlu, “Max Kruse ile ilgili bilgi de verebilirim. En son 7 Mart tarihinde oynanan maçta ayak bileğine aldığı darbe sonucu sakatlanmıştı. Aldığı darbe sonucu ayak bileğindeki bağlarda birtakım problemler olmuştu. Onun da dördüncü haftası içindeyiz. Zaten sakatlık 4-6 hafta arasında geçecek bir sakatlıktı. İlk başta bu tip sakatlıklardan sonra ödeme, ağrıya yönelik tedavilerini yapmıştık. Sonra hareket kısıtlılığını da halletmiştik. Zaten egzersiz safhasına geliştik. Şu anda evinde olan oyuncularımızın da video kamera yöntemi ile fizyoterapist eşliğinde egzersizlerini yaptırıyoruz. Ağrısı var mı, yok mu ona bakıyoruz. Çok ciddi bir ağrısı yok, zaman zaman ufak ağrıları oluyor ama bu tip sakatlıktan sonra dördüncü hafta ki onları da normal karşılıyoruz. Zaten altıncı hafta içerisinde ki 12 Nisan dediğimiz süreç içerisinde toparlayıp umarım ki haziran başı maçlar yapılacaksa takım sahaya çıktığı zaman takımla birlikte olacaktır.

Altay Bayındır’ın da bir kasık fıtığı vardı ve sezon içerisinde devam ediyordu. Ağrılı bir şekilde maçlarını oynuyordu. Sarı kart sınırına gelmişti ve bir maçta sarı kart görmüştü. Arkasından da milli takım arası geliyordu. Onun olacağı ameliyat 3-4 haftalık süreç gerektiriyordu, yeniden sahaya dönmesi için. Başkanımızla konuştuk ve o dönemde Almanya’da ameliyatını yaptırdık. Tabii o zaman böyle bir sürecin içinde değildik. Almanya’dan geldikten sonra hem Altay’ı hem de onunla birlikte giden arkadaşımızı 14 gün karantinaya almak zorunda kaldık. Bir yandan da iyileşme sürecini günbegün takip ettik. İkinci haftanın sonunda bisiklet vs. egzersizlerine başladık. Şu an üçüncü haftanın içindeyiz, dördüncü haftaya yaklaştık. Herhangi bir sıkıntısı yok, herhangi bir şikayeti yok. Altay da maç oynuyor olsaydık takımla birlikte antrenmanlara başlayabilecek pozisyona geldi. Takımda şu anda sakatlık bazında bir şeyimiz yok” dedi.

"FUTBOLCULARIN BİR MİKTAR ARA VERMESİ GEREKİYOR"
Fenerbahçe doktoru oyuncuların bir miktar ara vermeleri gerektiğini vurgularken, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sporcularımız haziran ayının sonundan bu yana antrenman yapıyorlar. Aşağı yukarı haziranın başında da maçlarımız başlarsa 11-12 ay boyunca hiç ara vermeden antrenmanlara devam etmiş olacaklar. 8 tane lig maçı ve kupa maçları var. Bunlar oynanacak. Bunlar sırasında çok ciddi sakatlıkların çıkacağını sanmıyorum. Ama arkasından hemen lig başlarsa önümüzdeki sene daha ciddi, uzun süreli sakatlıklar olacağını düşünüyorum. Çünkü bir miktar ara vermeleri ve dinlenmeleri gerekiyor. Evet, şu anda ara vermiş gibi duruyorlar ama bu stres altında bu sıkıntılı dönem pek ara verilmiş gibi gelmiyor.”

"YENİ BİR VİRÜS VE TÜM DÜNYA GİBİ BİZ DE YENİ TANIYORUZ"

Yeni tip salgınının akciğerlerde yaratacağı tahribata ilişkin kısa bir değerlendirmede bulunan Kunduracıoğlu, “Corona virüs’ün ciğerlerde herhangi bir tahribat yaratacağına dair televizyonlarca çokça şey duyuyoruz. Enfeksiyon ve göğüs hastalıkları uzmanları konuyla ilgili bilgiler verdiler ama ben de tekrar etmiş olayım. Bizdeki semptomlar şu ana kadar çok ciddi olmadı. Akciğerlere inen birtakım semptomlar olmadı ama tabii olabilir mi, olabilir. Bunlar olur, akciğeri tutar, orada fibroz dokular gelişir mi, gelişebilir. Gelişirse bunlar ileride sporcunun spor yaşantısına sorun açabilir mi? Göreceğiz, çok yeni. İzlemek lazım. Şu anda ne söylesek boş. Yeni bir virüs. Tüm dünya gibi biz de yeni tanıyoruz. Kişisel fikrimi şöyle belirtebilirim, oyuncular genelde güçlüler, genetik anlamda biraz daha farklılar. Daha hafif geçiriyorlar. Bu yüzden akciğere inen bizde bir oyuncu olmadı. O yüzden çok ciddi bir hasar kalacağını düşünmüyorum. İzlemek lazım, kesin konuşmamak lazım. Ne olacağını bilmiyoruz. Her hafta farklı bir şey görüyoruz, her hafta yeni bir şey öğreniyoruz. Tahminim, bir sıkıntı olmadan götürürüz” diye konuştu.

"ALINAN ÖNLEMLER ÇOK İYİ VE ÖNEMLİ"
Devletin ve Sağlık Bakanlığının aldığı önlemlerin çok önemli ve iyi olduğuna da vurgu yapan Burak Kunduracıoğlu, “Virüs Türkiye'ye İtalya'dan, Fransa'dan geç geldi. Devletin ve Sağlık Bakanlığının aldığı önlemler çok iyiydi. Tabii virüs o kadar hızlı yayılıyor ki önüne geçmek mümkün olmadı. 1 kişi 30 kişiye bulaştırdığı için kontrol edebilmek bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de zor. Maçlara ara verdik. Bu çok avantajlı oldu. Maç deyince sadece 11'e 11 kişi maç yapıyormuş gibi düşünülmesin. Deplasmana gittiğiniz zaman otobüsle, uçakla seyahat ediyorsunuz, havaalanı içine giriyorsunuz, taraftarlar fotoğraf çektirmek istiyorlar, oyunculara yaklaşıyorlar. Futbolda hep bir temas var. Bu işler bittikten sonra tekrar futbola ne zaman başlanmalı o da bir soru işareti. Ben insan sağlığı olarak değerlendiriyorum. Ben doktorum o yüzden ilk etapta futbolu değil insan sağlığını düşünüyorum. O yüzden gerçekten salgının artık hız kaybettiği, bittiği dönemden sonra başlamak lazım. Psikoloji çok önemli. Son deplasman maçımıza gittiğimizde kimse futbolu düşünmüyordu, herkes stres içindeydi. İnşallah iyi bir şekilde bitecek” dedi.

"SALGINLA İLGİLİ ÖNGÖRÜDE BULUNMAK ZOR"
Prof. Dr. Burak Kunduracıoğlu corana virüs salgınıyla ilgili kişisel görüşünü de aktardı ve "Benim kişisel öngörüm, Haziran'da zor görünüyor. Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde pik yapmasını bekliyoruz. Devletin ve Sağlık Bakanlığının aldığı önlemler neticesinde virüs bize geç geldi. Geç geldiği için anca onların yaşadıklarını takip ederek şu anda olanları öngörmeye çalışıyoruz. Bence Temmuz, Ağustos'u bulur diye düşünüyorum. Haziran zor gibi geliyor. İzleyeceğiz, şu andan bir şey söylemek çok afaki. Yarın ne olacağını bilemiyoruz. Bir anda virüs mutasyon değiştirir ve komple ortadan kaybolur. Bilemiyoruz. İzliyoruz.

Herkes evde kalmaktan bir miktar sıkılmış durumda ama hastanelerdeki hastalarımızı düşününce, çalışanlarımızı düşününce yine bizim durumumuz çok şükür, evdeyiz. Sıkıntılı bir dönem, atlatacağız. Umarım bu sıkıntılı günleri atlatırız ve bir an önce tekrar eski şekilde hem sahalara hem işimize hem yaşantımıza devam ederiz. Bunun psikolojik etkileri de olacaktır. Bir korona varken olan bir psikolojik boyutu var bir de bittikten sonra kısa, orta ve uzun vadede psikolojik geri dönüşleri olacaktır. Bunlar için de şimdiden hazırlıklar yapmaya başladık. , bizim de işimiz gibi değil, yaşam tarzımız gibi. En kısa zamanda dönelim diye bekliyoruz. Mecbur olmadıkça evden çıkmayalım, evimizde kalalım” ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...