Caster Semenya'ya İsviçre'den iyi haber geldi. Güney Afrikalı atletin itirazı üzerine İsviçre'deki Federal Yüksek Mahkeme, Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun Testosteron kısıtlama uygulamasını geçici olarak durdurdu.
Caster Semenya davasında merakla beklenen sonuç açıklandı.
İsviçre'deki Federal Yüksek Mahkeme’ye “temel insan hakları” başlığı altında bir itiraz yapan Semenya'nın talebi kabul edildi. Böylece Uluslarası Atletizm Federasyonu’nun testosteron kısıtlama uygulaması geçiçi olarak durduruldu.
28 yaşındaki atlet, ilk dünya şampiyonluğunu kazandığı 2009 yılından bu yana yaşadığı olaylarla atletizm dünyasının gündeminde. Dünya Şampiyonası öncesinde yapılan bir testte Semenya'nın erkeklik hormonunun normalden daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
"Erkek mi, kadın mı?" tartışmalarının arasında yarışmaya devam eden Güney Afrikalı atlete en büyük darbe Uluslararası Atletizm Federasyonu'ndan geldi.
Federasyon 2018 yılında; 400 metreden uzun mesafeli yarışlarda, testosteron hormonu yüksek olan kadın atletlerin ya erkekler kategorisinde yarışmasına ya da hormon seviyesini düşürmesi için ilaç kullanmasına karar verdi. Bu uygulama, Semenya'nın konuyu Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) taşımasıyla ertelendi.
Geçtiğimiz ay sonuçlanan davada CAS, Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun yeni testosteron kısıtlama uygulamasını onaylamış ve Güney Afrikalı atletin yarışlardan önce hormon düşürücü ilaç kullanması kararını almıştı.
Kadın atletizminin son yıllardaki en başarılı isimlerinden Semenya'nın 2 olimpiyat, 3 dünya şampiyonluğu bulunuyor.