2020 için güçbirliği!

İstanbul 2020 Olimpiyatları'nın en önemli adayların biri... Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un 2020 Olimpiyat adaylığına destek veren şirket temsilcileriyle Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde biraraya geldi.

NTV Spor 09.03.2013 - 12:04
2020 için güçbirliği!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği için adaylık sürecine sponsorluk desteği veren Türkiye'nin büyük kuruluşlarından 7'siyle gurur duyduklarını belirterek, ''Sponsorlar bu işin içine tüm varlıklarıyla girinceye kadar, olimpiyat yalnızları gibi kendimizi hisseder durumdayken, özel sektörün sürece omuz vermesiyle, yükün altına girmesiyle birlikte çok büyük bir aile olduğumuzu farkettik'' dedi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına, ve sahibi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanı sıra adaylık sürecine sponsor olarak destek veren Doğuş Holding'in yönetim kurulu başkanı Ferit Şahenk, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Koç Holding'in yönetim kurulu üyesi Ali Koç, Digitürk'ün genel müdürü Ertan Özerdem, Sabancı Holding Üst Yöneticisi Zafer Kurtul, Turkcell'in kurumsal iletişim ve ilişkilerden sorumlu genel müdür yartımcısı Koray Öztürkler ve Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil katıldı.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a teşekkür ederek başladığı konuşmasında İstanbul'a olimpiyatları getirmenin önemine vurgu yaparken, "Dünyanın en önemli organizasyonu, 205 ülke katılıyor ve şu anda biz güzel Türkiyemize bu olimpiyatları getirmek için bir aradayız. Açıkçası 2012 Olimpiyatları'na şahsen gittiğimde dostlarımla hiç beklemediğim bazı mesajlarla karşılaştık. İnanılmaz bir kaç gün geçirdik. Türkiye'nin bu kadar olimpiyatları istediğini düşünemediklerini söylediler. Dediler ki; Başbakanınız birer birer bütün üyeleri gezdi, şahsen onlarla konuştu. Hiçbir ülkenin başbakanı bugüne kadar böyle olimpiyatları istediğini göstermemişti. Tabiki o güne kadar bizlerin gönlünde olimpiyatlar çok uzaktı ama devletimizin bu isteğini, devletimizin bu desteğini hissederek acaba alabilir miyiz'i düşünmeye başladık. Ve olimpiyatlarla ilgili de ilgilenmeye başladık" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN OLİMPİYATLARI GERÇEKLEŞTİRMESİ ÇOK ÖNEMLİ"
Olimpiyatların düzenlendiği kente yaptığı katkının da altını çizen Ferit Şahenk, "Olimpiyatların hazırlanma zamanında olimpiyatları yaşarken ve olimpiyatları yaşadıktan sonra yapılan memlekete müthiş katkısı oluyor, bunu hepimiz biliyoruz. Yalnız tabiki en önemlisi bunu hak etmekten geçiyor. Türkiye böyle bir olimpiyatları hak ediyor mu? Son 10 senede yaptığı değişimle ekonomik anlamda, siyasi anlamda, komşularıyla olan ilişkisiyle Türkiye artık bir dünya devleti. Dünya devleti olarak içinden geçtiğimiz böyle zor bir ekonomik ortamda bölgemizde oluşan siyasi gelişmelere de bakıldığında aslında Türkiye'de böyle olimpiyatların olması çok önemli diye düşünüyorum. Ortadoğu'da artık herkesin Türkiye'yi örnek aldığı bir ortamda Türkiye bölgesinde bir olimpiyatı gerçekleştirmesi çok önemli diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"İSTANBUL'A İNŞALLAH OLİMPİYATLARI GETİRECEĞİZ"
Son yıllarda Türkiye'de büyük etkinlikler yapıldığına değinen Şahenk, "Adeta Türkiye bir organizasyonlar memleketi haline geldi. Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan tutun da tenis şampiyonalarına, Şampiyonlar Ligi maçlarına kadar büyük şeyler Türkiye'de yapıldı. Bu anlamda Türkiye hazırdır diye düşünüyorum. Bunun da dışında Türkiye'de son günlerde yaşadığımız, halkımızın da olimpiyatlara verdiği destek ve bu masada bulunan bütün özel sektör şirketlerinin de ne kadar istediğini görüyoruz. Geçenlerde bir dostumuzla konuşuyordum, aynen şunu söyledi; Türkiye olimpiyatları eğer kendisi bir hata yaparsa kaybeder. Yani görüyoruz ki aslında bizim dışımızda da Türkiye'nin ne kadar bu olimpiyatları alabileceğiyle ilgili düşünceler var. Bu anlamda Cumhuriyetimizin 100. yılına en yakın tarihte gerçekleştirilecek olimpiyatlar ülkemizin her anlamda çok daha ileri bir aşamaya geldiği noktada başarımızı simgesel olarak da taçlandıracağız. Türkiye listede 16. büyük ekonomiye geldiyse, turizmde 6. en önemli memleket olduysa marka bilirliliğinde de 56. sırayı hak etmiyor diye düşünüyorum. Bu anlamda olimpiyatları bizi birlik bakımından 4-5 dakikalık bir olimpiyat açılışında güzel İstanbul'un gösterilmesi zannediyorum bizi bugüne kadar tanımayan, bize dokunmayan bir çok dünya devletindeki insanlar da Türkiye'ye daha değişik bakacaktır. Sayın başbakanımızdan başlayarak sayın bakanımıza kadar olimpiyat komitesinin değerli üyelerine kadar bizler de elele vereceğiz ve bu güzel şehrimize yani Napolyon'un deyimiyle "Dünya tek bir ülke olsa, baş şehri İstanbul" denen bu güzel şehrimize inşallah olimpiyatları getireceğiz" diyerek konuştu.

"10 BİN ÇOCUĞUMUZUN GENEL TARAMASINI YAPACAĞIZ"
IMG ile Doğuş Grubu'nun yaptığı ortaklığın da önemine değinen Ferit Şahenk, "Sizlerin de bildiği gibi bu işin maddi tarafı olduğu kadar manevi tarafı da çok önemli. Sayın bakanımın da buyurduğu gibi buradaki grupların ve burada olmayan grupların bir çok dünyadaki iş alemiyle ve bulundukları, yatırım yaptıkları memleketlerle çok büyük ilişkileri var. Bu anlamda lobi faaliyetleri bakımından Eylül'e kadar zannediyorum gerektiğinde bu misyonu alıp o memleketlere taşıyıp Türkiye'nin durumunu anlatmaya çalışırız. Fakat bunun yanında Doğuş Grubu olarak bizim spor sektöründe sayın bakanımın da buyurduğu gibi IMG ile bir ortaklığı var. Bir sene sonra 7 ile 14 yaş grubu içinde 10 bin çocuğumuzun genel bir taramasını yapacağız. Burada siz de biliyorsunuz bazen boks yapmak isteyen bazı çocuklarımız aslında güreşçi olması gerekiyor veya futbolcu olması gereken basketbol oynamaya çalışıyor. Bu anlamda IMG-Doğuş olarak amacımız 2020 yılında Türk bayrağımızın arkasında bizlerin de belirli spor okullarıyla yetişirdiğimiz çocuklarımızın o Türk bayrağımızın arkasında yer almaları" dedi.

ALİ KOÇ: OLİMPİYAT ADAYLIĞI 2023 VİZYONUNUN TAMAMLAYICI BİR UNSURU
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç ise, dedesi Vehbi Koç'un hayatta olsaydı Türkiye'nin geldiği konumun hayallerine yaklaştığını görmekten mutluluk duyacağını ifade etti.

Türkiye'nin pek çok konuda sınıf atlayarak farklı noktalara ulaştığını belirten Koç, ''Bölgemizin lideri olduk. Dünyanın kanaat önderlerinden biri olmak üzereyiz'' dedi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerini önemsediklerini dile getiren Koç, ''Olimpiyat adaylığının da 2023 vizyonunu tamamlayıcı bir unsuru ve ülkemiz için paha biçilmez bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Güçlü ülke, güçlü devlet olmak için artık uluslararası sportif başarıların ne kadar önemli olduğu aşikar. Ülke itibarımızın ve markamızın gelişmesi açısından da çok büyük fayda sağlayacak bir fırsat olarak değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmesinin gelecekte kalıcı sportif başarı sağlanması açısından da önemli olduğuna dikkati çeken Koç, bu süreçte yapılacak tesislerin ve yatırımların Türkiye'ye sağlayacağı katkıların olimpiyatlar sonrasında görüleceğini söyledi.

Koç, ''Şöyle bir hayalim var; 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğini almış, yatırımlarını yapmış ve organizasyonu başarıyla gerçekleştirmiş Türkiye'nin madalya tablosunda da önemli noktada olması gerekiyor. Ekonomik gücünüz varken tesisleşmeyi yapabilirsiniz, ama sportif başarıyı yakalayabilmek için ciddi bir kültürel değişikliğe, bugün ekeceğimiz tohumların 10 sene sonra meyve vermesini bekleyecek tahammüle ihtiyacımız var. Sportif başarı için anlayış değişikliğine gitmemiz, olimpiyatlara sporcu sağlayan kurumlara sahip çıkmamız, onları teşvik etmemiz lazım'' ifadelerini kullandı.
 
TEMEL KOTİL: İSTANBUL KONGRE TURİZMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, olimpiyatlara destek vermek için İstanbul'a 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapılacağını anımsatarak, ''Olimpiyata gelen kişilerin daha iyi havalimanı bulamayacakları bir yerdeyiz şu anda'' dedi.

İstanbul'un kongre turizminde dünya birincisi olduğunu vurgulayan Kotil, geçen yıl İstanbul'a 10 milyon turist geldiğini, 2020'ye kadar da bu sayının 30 milyona çıkmasını beklediklerini dile getirdi. 2020'de olimpiyata ulaşım  açısından İstanbul'dan daha hazır bir şehir olamayacağını anlatan Kotil, THY'nin 2020 vizyonu çerçevesinde şu anda dünyada uçtukları 221 şehir sayısını 300'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Şu anda 217 olan filo sayılarını 2020'de 375'e çıkarmayı planladıkları bilgisini veren Kotil, ''2020'de vizyonumuz gereği yolcu sayımız 90 milyon. 2020 olimpiyatları kapsamında İstanbul'a 1,5 milyon kişi gelecekmiş. Biz bunu bir kaç günde taşırız. Çünkü 2020'deki tahmini yolcu sayımız günlük 300 bin. Şehrimiz olimpiyatlar için tüm altyapısı ile hazır'' şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...