Bursluluk sınavı puan hesaplama 2024 ekranı | MEB bursluluk sınavı 5,6,7,8,9,10,11’nci sınıf puan hesaplaması nasıl yapılır? (İOKBS)

Bursluluk sınavı puan hesaplaması ekranı, cevap anahtarıyla birlikte gündeme geldi. Bakanlık sınavlarda öğrencilere yöneltilen soruların doğru cevaplarının yer aldığı soruları erişime açtı. Öğrenciler ise doğru ve yanlış sayısına göre elde edecekleri toplam puanları öğrenmek istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı sınavları 100-500 puan arasında değerlendiriyor. Öğrencilerin eğitim aldıkları sınıflara göre puanlar değişkenlik gösteriyor. Sınavın değerlendirmesi yapılırken 4 yanlış cevap, 1 doğru yanıtı götürecek. Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler gibi derslerden soruları yanıtlayan adaylar ise puan hesaplamasının detaylarını araştırıyor. Peki Bursluluk sınavı puan hesaplaması nasıl yapılır? İşte, İOKBS puan hesaplama yöntemi…

Haber Merkezi - NTV Spor 23.04.2024 - 12:25
Son Güncelleme: 23.04.2024 - 12:25
Bursluluk sınavı puan hesaplama 2024 ekranı | MEB bursluluk sınavı 5,6,7,8,9,10,11’nci sınıf puan hesaplaması nasıl yapılır? (İOKBS)

İOKBS puan hesaplaması yöntemiyle beraber adaylar sınav sonuçları açıklanmadan hatırladıkları soruların puan olarak karşılığını öğrenebiliyor. 5,6,7,8,9,10 ve 11’nci sınıf öğrencileri için Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler/Sosyal Bilimler dersinin ağırlık katsayısı 3 olarak belirlenmiştir. İOKBS sınavında soru sorulan testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenmiştir. Sınav sona erdikten sonra .gov.tr adresinden soru ve cevaplara ilişkin duyuru yayınlanacak. Bursluluk sınavı puan hesaplaması ham puan, sınava giren öğrencisi sayısı, standar puana göre hesaplanacak. Değerlendirme yapılırken her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar hesaplanır. Peki Bursluluk sınavı puan hesaplaması nasıl yapılır? İşte, Bursluluk sınavı puan hesaplama ekranı…

BURSLULUK SINAVI PUAN HESAPLAMASI 2024

Bursluluk sınavı puan hesaplama işlemleri için öncelikle soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek.

Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanırken tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek bir bir testin ortalaması bulunur.

Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır. Standart puan ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerinin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak
her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

İOKBS SINAVINDA 3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜR MÜ?

Bursluluk sınavı değerlendirmesi yapılırken her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karışık gelen ham puanlar bulunacak. Bursluluk sınavında 3 yanlış cevap 1 doğruyu götürecek.

Örneğin adaylar 80 soruluk sınavda 60 doğru ve 20 yanlış yapması durumunda toplam neti yanlış sorular doğru yanıtı götürdüğünden 53,32 olarak hesaplanacak.

SINAV SONUÇLARI 17 MAYIS’TA AÇIKLANACAK

Sınav sonuçları 17 Mayıs 2024 tarihinden itibaren https://www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir. Okul müdürlükleri öğrenci velisinin istemesi hâlinde “Sınav Sonuç Belgesi”ni elektronik ortamdan alıp mühür ve imza ile onayladıktan sonra öğrenci velisine veya öğrenciye imza karşılığı verecektir.

DERSLERİN AĞIRLIK KATSAYILARI

Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı 3

Matematik 3

Fen Bilimleri 3

Sosyal Bilgiler/Sosyal Bilimler 3

BURSLULUK SINAVI NASIL UYGULANACAK?

Sınav, 21 Nisan 2024 tarihinde tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile 10.00’da merkezî sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde gerçekleştirilecektir. b. Sınavda 5, 6, 7, 8’inci sınıflar ve hazırlık sınıfına dörder seçenekli 80 soru sorulacak, sınav süresi 100 dakika olarak uygulanacaktır. 9, 10 ve 11’inci sınıflara ise sınavda dörder seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacaktır

Sayfa Yükleniyor...