"Engelli sporcular, engelsizlerle yarışabilir"

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mustafa Gülpınar, 2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda madalyaların Pekin 2008'e göre artacağını ve engelli sporcuların engelsizler yarışabileceğini söyledi.

NTV Spor 28.08.2012 - 11:27
"Engelli sporcular, engelsizlerle yarışabilir"

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mustafa Gülpınar, 2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda, 2008 Pekin'e göre madalya sayısının artacağına inandığını söyledi.

Gülpınar, 2008 yılında Pekin'de yapılan paralimpik oyunlarında 2 madalya aldıklarını hatırlatarak, ''Londra'da 2008'e göre madalya sayımızın artacağını umut ediyorum'' dedi.

Sporcular üzerinde baskı oluşturmak istemediklerini kaydeden Mustafa Gülpınar, şunları söyledi:

''Eğer kardeşlerimiz müsabaka sırasında bir sıkıntı yaşamazsa her branşta derece bekliyoruz. Tüm branşlarda sporcularımız, paralimpik oyunlardaki rakipleriyle daha önce karşılaştı ve onları yenerek buraya geldi. Bazen ekibimden 'Başkanım iddialı konuşalım' diyorlar. İlla 'Şuradan madalya gelecek' demek sporcu kardeşlerimiz üzerinde baskı kurmak demektir. Sporcularımız ellerinden geleni yapsınlar, madalyalar gelecektir.''

"ENGELLİ SPORCULAR, ENGELSİZLERLE YARIŞABİLİR"
Gülpınar, Londra Olimpiyatları'nda Güney Afrikalı engelli atlet Oscar Pistorius'un engelsiz sporcularla birlikte yarışmasını da değerlendirerek, ''Olimpiyat komitesi sporcunun protezlerinin avantaj sağlayıp, sağlamadığını ölçerek oraya kabul etmiştir. Burada sporcunun azmi ortaya çıkıyor'' dedi.

Engelli sporcuların engelsizlerle yarışabileceğini ama federasyonlarının ayrı olması gerektiğini anlatan Mustafa Gülpınar, ''Pistorius gibi engelli sporcuların engelsizlerle yarışmasına olumsuz bakmıyoruz. Atıcılık ve okçulukta zaten bizim de sporcularımız arzu etseler engelsizlerle yarışabilir. Bu onların tercihlerine kalmış. Yarın öbür gün engelli-engelsiz sporcular bir arada yarışabilir, ama yönetimleri ayrı olmalı'' diye konuştu.

Londra Paralimpik Oyunları'nda, Türkiye'den 7 branşta 43 bedensel engelli sporcu mücadele edecek.

Yarın başlayacak ve 9 Eylül'de sona erecek Paralimpik Oyunları'nda, okçulukta 11, basketbolda 12, atıcılıkta 5, atletizmde 1, yüzmede 2, halter ve masa tenisinde ise 6'şar bedensel engelli sporcu yer alacak.

Paralimpik Oyunları'na tarihinin en fazla sayıda sporcusuyla katılacak Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nda, başkan Mustafa Gülpınar, Londra'da kesinlikle başarılı olacaklarının sözünü veremeyeceğini belirterek, ''Müsabaka psikolojisi çok farklı. Sporcularımız, müsabaka sırasında heyecanlanmazlarsa madalyalarla döneceklerdir. Ancak, 4 sene boyunca başarılı olmuş bir sporcu, olimpiyatlarda bambaşka sebeplerden dolayı madalya kazanamayabilir'' dedi.

Gülpınar, Paralimpik Oyunları'nda mücadele edecek bedensel engelli sporcuların bir çoğunun Avrupa ve dünya şampiyonalarında önemli dereceler elde ettiğini hatırlatarak, ''Benim, federasyon başkanı olarak sporcularımdan altın madalya beklentim yok. Onlardan, tek isteğim sadece iyi mücadele etmeleri. Zaten, oyunlara vize alarak büyük bir başarı gerçekleştirdiler'' diye konuştu.

Tekerlekli basketbol branşında ilk defa yer alacaklarını anlatan Gülpınar, şunları söyledi:

''Basketbol, bizim lokomotif branşımız. Türkiye'de bedensel engelliler sporu, ilk defa basketbolla başladı. Biz yönetimi devraldığımızda basketbol istenilen noktada değildi. Milli takım ruhu dağılmış vaziyetteydi. Biz dağılmış küskün yapıyı biraraya getirdik. Ev sahipliği yaptığımız Adana'daki 2009 Avrupa Tekerlekli Basketbol Şampiyonası'nda 2. olarak ilk ciddi başarımızı elde ettik. Daha sonra bu başarıları diğer şampiyonalarda da sürdürdük ve ilk defa Paralimpik Oyunları'na katılma başarısı gösterdik.''

''3 BİN 657 ENGELLİ VATANDAŞIMIZ LİSANSLI SPOR YAPIYOR''
Gülpınar, sporun bedensel engelliler için sağlık, sosyalleşme ve istihdam açısından gerekli olduğuna dikkati çekerek, ''Engelli insanlarımızın sağlıklı uzuvlarının iyi bir şekilde işleyebilmesi noktasında, spor çok önemli. Ayrıca, bu arkadaşlarımızın özgüvenlerini kazanıp sosyalleşmeleri ve gelir kapısı elde etmeleri açısından spor büyük önem taşıyor. Türkiye'de 2.5 milyon bedensel engelli vatandaşımız var. Bu engelli vatandaşlarımızdan sadece 3 bin 657'si lisanslı spor yapıyor. Maalesef, bu rakam yeterli değil. Bu sayıyı en az 50 bine çıkarmamız lazım'' değerlendirmesinde bulundu.

''2024 YILINDA LİDER OLMAYI HEDEFLİYORUZ''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı konuları paylaşmayı düşündüğünü belirten Gülpınar, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Doğru hamleler yaparsak, sporcu sayımızı istenilen noktaya getirebiliriz. Bunun için bir sistem oturtmamız ve bazı şeylerin değişmesi lazım. Başbakanımız ile bazı hususları konuşmayı planlıyorum. Paralimpik Oyunları'nda yer alıyorsak, zor koşullarda bunu başardıysak, bütçede 21. sırada olmamamız gerekiyor. Sırtını devlete dayayan bir federasyon olmak istemiyoruz ama devlet de belli noktaya kadar destek olmalı. Biz, 2024 yılında bedensel engeliler sporunun lideri olmayı hedefliyoruz. Bütçede gereken destek sağlanırsa, 2024 yılında hedeflediğimiz yerde oluruz.''

Sayfa Yükleniyor...