Gökhan ÇETİNBAŞ - Muratpaşa Belediyesi Kadın Hentbol takımı bu sezon üst üste 2. şampiyonluğunu kazandı. Alt yapıdan yetiştirilen genç hentbolcularla tecrübeli isimleri bir araya getirerek başarıya ulaşan Muratpaşa Belediyesi Antrenörü Birol Ünsal NTVSpor.net'in sorularını yanıtladı.
BİZE ÖNCE BİRAZ KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
1963 Nevşehir Hacıbektaş doğumluyum. Ankara Spor Akademisi girişli Gazi Besyo mezunuyum. Eskişehir Eti, Polis Gücü, Osmangazi Üni., Antalya Akdeniz Üni, Hentbol İhtisas, Muratpaşa Bel. takımlarını çalıştırdım. Bunların yanı sıra otuz yıldır çok sayıda okul ve kulüp takımlarıyla uğraşarak her kategoride defalarca şampiyonluklar yaşadım. Ayrıca her kategoride milli takımlarda baş antrenörlükler ve yardımcı antrenörlükler yaptım. Teknik ve eğitim kurulu üyelikleri yaptım. Halen Akdeniz Üni. Ögretim görevlisiyim, evliyim ve iki kızım var.
MURATPAŞA İLE SON YILLARDA KADINLAR HENTBOLUNA ADETA DAMGA VURDUNUZ AMA BU ASLINDA ÇOK DAHA UZUN BİR HİKAYENİN DEVAMI. BİZE BİRAZ HİKAYE NASIL BAŞLADI ANLATABİLİR MİSİNİZ?
Üniversite-Milli Eğitim ve Belediye imkanlarının bir plan program doğrultusunda akıllıca kullanılması diyebilirim. Önce Akdeniz BESYO da hentbolu ihtisas olarak seçen öğrencilerimi okul takımlarına yönlendirdim. Özer Bedir hocamın Milli Eğitim Müdür yardımcısı olması nedeniyle okullarda her türlü desteği aldık. İl Temsilcisi Nedim Kum hocanın görevli olduğu okula da elit olabilecek hentbolcu kızları topladık. Büyük özverilerle az imkanlarla inanılmaz temel eğitim çalışmaları yaptık. Amacım o yıllarda sadece sağlam bir teknik ve sağlam bir hentbol bilği ve becerisi ile donatmaktı. Şimdi ne kadar doğru işler yaptığımızı ve sabrımızın meyvelerini aldığımızı büyük bir mutlulukla yaşıyoruz. Ben hiçbir zaman küçük düşünmedim.
2 SEZON CHALLENGE CUP'TA FİNAL OYNADINIZ, GEÇEN SEZON ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE ÖN ELEME OYNADINIZ, AVRUPA'DA OYNANAN HENTBOL İLE TÜRKİYE'DE OYNANAN HENTBOLUN FARKLARI NELER?
Avrupa da oynanan hentbol ile bizim hentbolumuz arasında çok fark var. Hentbolun iyi olduğu ülkelerin oyuncularına ayak uydurabilecek çok az sayıda oyuncumuz var.Bir spor kültürümüz olmadığı için; her branşta olduğu gibi ,sporcu problemi var.Maalesef çok az oyuncu var. Mahalli kümeler ve okullar nerdeyse zorla liğ oluşturmaktadırlar. Liğimizde rekabet yok oyuncuların kendilerini geliştireceği ortamlar sağlayamıyoruz. Yeterli antrenmanlar yapılamıyor . Avrupa da oturmuş kulüpler var. Federasyonlar ve sistemler oturmuş durumda. Hal böyle olunca uzun vadeli işler yapılabiliyor.Biz de her şey günü kurtarmaya yönelik.
HEM ERKEKLERDE HEM DE KADINLARDA KALİTELİ, YETENEKLİ OYUNCU HAVUZUMUZ ÇOK GENİŞ DEĞİL, BU ALT YAPIDAN MI KAYNAKLANIYOR? BUNUN ÇÖZÜMÜ NEDİR?
Çocuklarımızın spora ne zamanı var ne de ilgisi var. İlğisi olan çocukların çoğuda dersleri problemli olanlar. Zeki olan çocukların eğitim endişesi ile sporla uğraşmamaları en büyük problem. Nihayetinde sporda uygulamalı bir problem çözme sanatı. Ülkemizde spor BESYO örgencilerinin tekelinde ve akademik başarısı düşük sporcular milli takımlarımızda görev yapmaktadır. Tek çözüm altyapı da antrenör ve sporcu sayısını artırmak.Başarılı olan altyapı kulüp ve antrenörlerini mutlaka ödüllendirmek gerekir. Kağıt üzerinde ,yönetmenliğimizde var olmasına rağmen sağlıklı bir şekilde işletilmemektedir. Bu planlamaları yapacak kurullarda mutlaka bu uygulamaların içinden gelen insanlar görev almalılar. Aksi halde şu anda olduğu kadar olur.Bu şekilde bir yere varmamız mümkün görülmüyor.
İSTANBUL 2020 İÇİN ÇOK BÜYÜK ÇABAR HARCANIYOR VE UMARIZ KAZANACAĞIZ. SİZCE HENTBOLDA 2020 İÇİN EN GERÇEKÇİ HEDEF NEDİR?
Şu anda olimpiyatları almış oldugumuzu varsayalım. Oynayacak olan oyuncularımızın büyük bir bölümü U-17 ve U-19 takımlarımızın sporcuları; Bunların durumuna baktıgımızda ne kadar geride oldugumuzu görmek çok kolay bir tespit diye düşünüyorum. Takımlarımızın bırakın finallere gitmeyi, eleme gruplarında bile şansı yok. Bu takımların yılda bir iki kamp yaparak müsabakalara katıldığını biliyoruz. Ben bunları kimseyi suçlamak için söylemiyorum . Ancak gerçek bu. Bu sistemden başka bir ürün beklenemez. Kurullar çalışmalı ve dünya nasıl yapıyorsa biz de çalışarak yapmalıyız.
ŞU ANA KADAR HEM ANTRENÖR OLARAK HEM DE OYUNCU OLARAK BİR ÇOK İSMİ HENTBOLA KAZANDIRDINIZ. BU İŞLEYİŞ DEVAM EDİYOR MU? DAHA YENİ İSİMLER DE BEKLEYEBİLİR MİYİZ?
Ben daha çok çalışacağım ve üreteceğim. Çünkü yokluklar içerisinde bunlar oluyorsa, şu an ki imkanlarımla daha iyi işler yapabilirim.Muratpaşa Belediyesi Başkanı ve yetkilileri gibi bir gücüm yoktu.Muratpaşa bana inandı ve güvendi.Bu projeye başladığım sporcular artık yavaş yavaş öğretmen antrenör oluyorlar ve bize yardımcı olmaya başlıyorlar.Türk hentboluna eskisinden daha çok sporcu ve antrenör kazandıracağım Antalya da artık hentbol konuşuluyor. İnşallah Antalya ya bir Avrupa kupası getirecegim.
TÜRK HENTBOLUNUN ÖNÜNDE ALMASI GEREKEN UZUN BİR YOL OLDUĞUNU HERKES KABUL EDİYOR, SİZCE BU YOLDAKİ EN BÜYÜK ENGELLER NELER? NELER YAPILMASI GEREKİYOR?
Camiamız hentbolun gerçeklerini bütün çıplaklığı ile tartışmalıdır. Kendini yetiştirmiş ve emek verilmiş değerlerine sahip çıkmalıdır.Yeni ve gerçekçi bir yol haritası belirlemelidir. Kendi gücünü ve birikimlerini yansıtacak kurullar oluşturulmalıdır. Temel Eğitim ve milli takımlar ayrı ayrı uzun vadeli çalışmalarla desteklenmelidir.Alt yapılarda hentbolla ugraşan çalıştırıcı ve ögretmenlerin sayısının artırılmalıdır.Başarılı olanlar ödüllendirilmelidir.
ÖNÜMÜZDEKİ SEZON İÇİN HEDEFLERİNİZ NELER?
Muratpaşa Belediyesinin hedefi her zaman bir adım daha yukarısıdır. Başkanımız Süleyman Evcilmen her zaman bizden hedefimizi yüksek tutmamızı istemektedir. Dolayısıyla yeniden şampiyon olmak bize ve hentbolumuza çok katkı yapmaz.İki kez Avrupa finali oynamamız ve İkinci kez şampiyon olmamız bu işin tesadüf olmadığını sanıyorum kanıtladı. Hedefimiz Avrupa şampiyonu olmak.
Fotoğraf: Ekrem Özsoy