NTVSPOR.NET'te Pazar sabahları bir başka keyifli artık. Spor dünyasının ünlü isimleri, arka plandaki emekçiler, manşetin gölgesindekiler… Keyifli sohbetler ve farklı araştırmalar her Pazar sabahı, Ahmet Sivaslı ile NTVSPOR.NET'te…
RÖPORTAJ: AHMET SİVASLI – Ahmet.sivasli@ntv.com.tr
twitter.com/Ahmet_sivasli
Şemsi Yaralı ismini en son duyduğumda tarih 2008'i gösteriyordu. Şemsi Yaralı, 2008 yılında Çin'de yapılan Dünya Şampiyonası'nda kadınlarda 86 kiloda altın madalya kazanmıştı. Aradan 3 yıl geçti. Geçtiğimiz günlerde gazetelerde çıkan bir haber ise amatör sporlarla uğraşan insanların dramını ortaya koyuyordu belki de... Habere göre şampiyonada altın madalya kazanan ve bayrağımızı dalgalandıran Şemsi Yaralı fıtık teşhisiyle hastaneye kaldırılmış ve karşısında 10 bin TL'lik ameliyat ücretiyle karşılaşmıştı. Yazılanlara göre federasyon altın madalya kazanan Şemsi'ye gerekli yardımı yapmamış, fakat karşısına çıkan doktor Prof Dr.Y.Şükrü Çağlar'ın "Sen şampiyon bir sporcusun ameliyatını yapacağım. İyi olduğunda bir defa da benim için şampiyon olursun" sözleriyle gerçek ilgiyi görmüştü.
Bu haberin ardından Şemsi Yaralı'yı arayıp, "Bir destek de bizden olsun" amacıyla şampiyonun dertlerini, görüşlerini, tecrübelerini paylaşma yoluna gittik. Şemsi Yaralı'nın en büyük sıkıntısı amatör sporlarda kazanılan başarıların belli bir kesim haricinde bilinmemesi, medyanın kendilerine ilgi göstermemesi... En büyük sevinci 2012 Londra Olimpiyatları'na kadın boksunun dahil edilmesi, en büyük umudu ise bir an önce iyileşip bayrağımızı tekrar başarılarla dalgalandırmak...
Evet Şemsi, söz sende...
"İYİLEŞTİĞİNDE BİR DEFA DA BENİM İÇİN ŞAMPİYON OL"
* Geçtiğimiz günlerde gazetelerde bazı haberler okuduk. Ameliyatınız için federasyon'dan destek alamadığınız türünde... Bunlarla ilgili herhangi bir düşünceniz var mı?
Evet. Yaklaşık 5 yıl öncesinde kampta antrenman sırasında belimde fıtık oluştu, yakın bir zamana kadar da sorunum yoktu. Ama gün geçtikçe ağrılarımın devam etmesi ile birlikte ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ciddi bir operasyon olduğu için bütün işlemlerin özel hastanede yapılması gerekti. Maliyetli bir ameliyattı. Doktorumla bu konuyu görüştüğümde "Sen şampiyon bir sporcusun ameliyatını yapacağım. İyi olduğunda bir defa da benim için şampiyon olursun" dedi. Tabii ki beklemediğim bir durumdu. Bu konuda gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı doktorum Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Sayın Prof Dr.Y.Şükrü Çağlar'a çok teşekkür ediyorum. Bir sporcunun başına gelebilecek talihsizlik yaşadım, bundan sonrasında amacım tedavi dönemim bittikten sonra tekrar milli takımda ülkemi Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında temsil etmek...
"ERKEKLERİN YAPTIĞI BİR SPORDA KADIN OLMAK..."
* Türkiye'de kadın olmak zor. Kadın boksör olmak daha zor. Bu spora bir kadın olarak nasıl başladınız? Zor bir karar mıydı?
Türkiye'de kadın olmak zor, eğer ki daha çok erkeklerin yaptığı bir sporu tercih etmişseniz biraz daha zorlaşabilir, ama bu zorluk bizim elimizde. Yapabildiğimizi başarı gösterdiğimizin görülmesi ile kabul edilir hale gelir. Boks sporuna erkek kardeşimin teşvikiyle başladım; iyi ki de başlamışım. Her spor, aile desteği ile yapılıyorsa daha da güzel. Bu konuda şanslı olduğumu düşünüyorum.
"TEK AMACIM POLİS OLMAKTI"
* Genelde bu tip spor dallarını seçen kadınların çocukluklukları da erkeklerle kavga ederek, onların oynadığı oyunları oynayarak geçiyor. Sizin nasıldı çocukluğunuz? Hedefleriniz arasında polis olmak da varmış?
Benim çocukluğum aslında bir kız çocuğunun oynadığı oyunlar ile geçti, tabii kavga da etmişimdir. O kadar da uslu bir çocuk değilmişim, birçok komşumuz şikayet için kapımızı çalmış :) Annemin anlatımı ile "Hırslı ve mücadeleci olduğun çocukluğunda belliydi" der. İlkokul yıllarında sorarlardı "Büyüdüğünde ne olmak istiyorsun?" diye... Benim her zaman cevabım polis olmaktı, tek istediğim meslekti. Ailem de çok istedi. Polislik olmadı ama aldığım eğitim ile birlikte ben de spor hayatım sona erdikten sonra tecrübelerimi aktaracağım. Başarılı sporcular yetiştireceğim. Antrenör olmak istiyorum.
BİR DÖNEM HAK ETTİĞİMİZ ÖDÜLLERİ ALAMADIK. ŞİMDİ İSE..."
* Kadın boksunun en önemli isimlerinden birisiniz. Dünya Şampiyonluğunuz var, gümüş madalyanız var. Bunca başarıya karşın maddi açıdan beklentileriniz karşılanıyor mu?
Teşekkür ederim. Dünya şampiyonluğunun dışında Avrupa'da ve birçok uluslararası maçlarda ülkemi temsil etmek için elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Evet, uzun bir zaman bu konuda bir mücadelemiz oldu. Başarılı olduğumuzda ödül yönetmeliği ile ilgili sıkıntılarımız vardı ve hak ettiğimiz ödülleri alamadık. Olimpiyatta yarışan branşlar ile yarışmayanlar arasında ciddi bir ödül farkı vardı. Ama 2009 yılında alınan karar ile büyük bir mutluluk yaşadık. 2012 Londra Olimpiyatlarına kadın boksu da dahil edilecek ve bu durumda bizler haketiğimiz ödülleri geçen yıl itibariyle almaya başladık, bu da maddi anlamda beklentilerimi karşıladı.
"KADIN BOKSUNUN OLİMPİYATLARA ALINMASI SIKINTIMIZI ORTADAN KALDIRDI"
* Şampiyonlukta sporculara birçok vaad sunuluyor ülkemizde. Fakat bunların yapılması zaman alıyor. Size verilen vaadler tutuldu mu?
Başarı sağlandığında bizlere verilen vaadler oluyor. Şu ana kadar bunların bir kısmı yerine getirildi ama tam olarak sonuç alamadık. Ben şunu da belirtmek istiyorum; şimdiye kadar medyada bizlerin ödül konusundaki sıkıntıları gündeme geldi. Ben ve takım arkadaşlarım adına söylemem gereken şu, bizler yurtdışında bir maça katıldığımızda asla ödül tarafını düşünmüyoruz. Maça konsantre oluyoruz ve sadece kazanmak için, bayrağımızı dalgandırmanın mücadelesini veriyoruz. Sonuçta başarı sağladığımızda gerektiği şekilde ödüllendirilmemiz gerekiyor. Kadın takımı olarak bizler önemli bir misyon üstlendik. Bu işi en iyi şekilde yaptığımızı düşünüyoruz. Dünya ikincisi olmuş bir takımız. Medyada çok fazla yer alamadığımız için kimse başarılarımızdan haberdar olamıyor. Sponsor desteği ile çalışsak daha iyi olacak çünkü işimiz zor. Her birimiz okuyan, evli veya sorumlulukları olan kişileriz. Maddi destek olmadığı takdirde maalesef sonuç alamıyoruz. Kadın boksunun 2009 yılı itibariyle olimpiyat kadrosuna alınması bizim ödül sıkıntımızı ortadan kaldırdı. Diğer branşlar gibi Avrupa ve Dünya Şampiyonası'nda gereken şekilde ödüllendirileceğiz.
"SPORCULAR BAZI HAKLARDAN DOLAYI ÇOK MEMNUN. MESELA KPSS..."
* Boks belli bir yaşa kadar yapılıyor. Sizin de sorumluluklarınız fazla. Devlet dünya şampiyonu olan bir sporcunun emeklilik yıllarını düşünüyor mu yoksa sadece siz mi kendinizi düşünerek ona göre hareket edeceksiniz?
Boks 35 yaşına kadar yapılan bir spor. Evet, belli bir yaşa kadar yapılıyor özellikle kadınların yaş süresini doldurmaları da zor. Özel bir spor yapıyoruz güçlü ve mücadeleci bir yapıya sahip olmadan başarının imkansız olduğunu düşünüyorum. Ben yaklaşık 10 yıldır spor yapıyorum elbette sorumluluklarım var.Bu süre içerisinde antrenmanlarım ve kamplarımı okulumla beraber yürüttüm. Şu anda bu çalışmamın karşılığını almaya başladım. Milli takımda yarışmış Avrupa ve Dünya Şampiyonası'nda dereceye giren her sporcu KPSS sınavına girmeden kadrosunu alabiliyor. Ben de bu yıl Eskişehir Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne atamam oldu. Yeni yönetmelikte Dünya Şampiyonu olan sporcu Devlet Sporcusu unvanını alıyor. 40 yaş sonrası, yapılan dereceye göre sigorta ve maaş alabilecek bir nevi emeklilik hakkı olacak. Bu da benim gibi birçok sporcuyu memnun eden bir durum. Geleceğimi düşünerek hareket ediyorum.