Dünya Kupası için devrim niteliğinde öneri!

FIFA Gelişim Direktörü Arsene Wenger, dünya futbolunun halihazırdaki durumu ve geleceğiyle ilgili konuştu. Wenger, FIFA ve UEFA'nın Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'nın her iki yılda bir düzenlenmeyi düşünmesi gerekçiğini ve takvimi gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

NTV Spor 16.03.2021 - 20:04
Dünya Kupası için devrim niteliğinde öneri!

Arsenal'in eski menajeri ve FIFA Gelişim Direktörü , yayıncı beIN Sport'a futbolun gündemini değerlendirdi.

FIFA Başkanı Gianni Infantino'ya yakınlığıyla bilinen ve danışmanlığını yapan Wenger, 'nın 2 yılda bir düzenlenmesi konusunun düşünülmesi gerektiğini söyledi. Her 4 yıldaki Dünya Kupası'nın oyuncular için adil olmadığını kaydeden Wenger, "Dünya Kupalarındaki takımların ortalama yaşına baktığınızda 27/28. Neden; çünkü Dünya Kupası 4 yılda bir yapılıyor ve bunu yeniden kazanma şansları çok az. Çünkü bir sonraki Dünya Kupası'nda 32/33 yaşına geliyorlar. Dünya Kupası'nı neden iki yılda bir düzenlenmesi konusunda bu bir neden" dedi.

UEFA Uluslar Kupası'nda kritik role sahip Wenger, Dünya Kupası gibi 'nın da 2 yılda bir yapılması gerektiğini kaydederken, "Sadece önemli turnuvaları düzenleyin ve gerisini boş verin. İnsanlar neyin tehlikeli olduğunu anlamalı ve sadece anlamı olan turnuvalara sahip çıkmalı" diye konuştu.

MAÇ TAKVİMİNİN YENİDEN ORGANİZE EDİLMESİ...
Uluslararası maç aralarının sayısının düşürülmesi konusunda fikir beyan eden Fransız adamı, "İdeal yeniden gruplandırma bir ayda olabilir. Buna Ekim diyelim. Elemeyi geçiyorsun ve sonraki ayllarda kulübün için oynuyorsun. Sezon sonunda ise Milli Takım için oynuyorsun. Bu uygulama bir yenilenme değil devrim niteliğinde bir uygulama" ifadelerini kullandı.

Arsene Wenger, Katar'daki 2022 Dünya Kupası'na uyum sağlamak için Mart'tan Kasım'a kadar dünya çapındaki bir sezon için az destek bulduğunu vurgularken şöyle konuştu, "Bu benim rüyamdı. Ancak fazla destek bulmadı. Japonya'da çalışma fırsatı bulduğumdan bunun avantaj olacağını düşündüm. Orada Mart'tan Kasım ayına kadar oynuyorduk ve bu harikaydı. Bu her şeyi daha basit hale getirir.

2018/19 sezonu şampiyonluğu gibi bir tabire bile gerek kalmıyor, çünkü şampiyonluk aynı sene içerisinde, yani 2018’de, 2019’da veya 2020’de kazanılmış oluyor. Bu durum olayı daha da basitleştiriyor. Ayrıca bu yaz tatili olgusunun da, insanların profesyonel olmadığı dönemlere dayandığını da unutmayalım, 100 yılı aşkın bir süre öncesinden söz ediyoruz.

Günümüzde oyuncular sezon boyunca tatile gitmiyor, dolayısıyla dünya takvimini de bu durumla uyumlu bir hale getirmek için birilerinin elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyorum ve uyumlu bir maç takviminin yardımıyla dünya futbolunun çok daha iyi bir şekilde organize edilebileceğini düşünüyorum.

İkinci sorun ise, dünya futboluna baktığınızda Avrupa ve diğer kıtalar arasındaki ciddi uçurum. Daha fazla sayıda milli takımın Dünya Kupası’na katılması, küçük ülkelerdeki futbolun gelişimine katkı sağlayacaktır, çünkü milli takımların bu seviyede oynama konusunda imkanları daha fazla. Belki Dünya Kulüpler Şampiyonası’nın da liglerin düzenlenmesi ve kaynak oluşturulması bakımından yardımı dokunabilir, ancak buradan elde edilecek gelirin de büyük kulüplerin kasasından ziyade küçük ülkelerdeki yapı ve gelişim için kanalize edilmesi önemli."

4 haftalık tatilin yaz aylarındaki boşlukta olabileceğini kaydeden Arsene Wenger, "Bir Avrupa takvimi üzerinde çalışıyoruz. Dünyanın geri kalanı da bu plan üzerinden kendi ayarlamalarını yapabilir, ya da herkesin aynı takvim yılı içerisinde oynaması en ideal çözüm olabilir, ancak an itibarıyla oyunun içerisinde yer alan etkenler bunun önünde büyük birer engel olarak duruyor, çünkü Avrupa’da yarın çıkıp da, “Ligi Mart’ta başlatıp Kasım’da bitireceğiz.” diyemezsiniz. Dünya Kupası’nı Kasım ayında düzenlemek, bunun için iyi bir fırsattı ama bu gerçekleşmeyecek, ardından yine 4 haftalık bir tatile ihtiyacınız olacak ve belki de her yerde ligleri 18’er takımla devam ettirmek durumunda kalacaksınız" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...