Fas'ın başarısının sırrı ne? Final görebilirler mi?

Fas, bu Dünya Kupası'nın peri masalını yazıyor. Turnuva tarihinde yarı finale yükselen ilk ekip olan Fas'ın bu başarısında bir çok etken var. İşte başarının anahtarları...

NTV Spor 11.12.2022 - 22:32
Fas'ın başarısının sırrı ne? Final görebilirler mi?

🏆TIKLA: DÜNYA KUPASI FİKSTÜRÜ

kalecisi Yassine Bono arkasına yaslandı ve başını salladı ve "Çimdikleyin beni, rüya görüyorum" dedi.

Evet, Dünya Kupası yarı finalindeydi.

Fas, Katar'a gelmeden önce Dünya Kupası'nda oynadğı 16 maçta sadece iki galibiyet elde etmişti. Takım teknik direktörü ise sadece dört ay önce göreve gelmişti. Oyuncuları yetenekliydi ancak büyük turnuvalarda başarısızlık psikolojisiyle mücadele ediyordu.

Öyleyse Fas, Dünya sıralamasında ikinci olan Belçika ile 2018 finalisti Hırvatistan'ın grubunu nasıl lider bitirmiş, daha sonra Avrupa'nın iki süper gücü İspanya ve Portekiz'i eleyerek Dünya Kupası'nda yarı finale çıkan ilk Afrika ülkesi olarak Arap dünyasını gururlandırmıştı?

Yanıt, Fas Federasyonu tarafından verilen cesur bir kararda. Başarının ardında yatan gerçek Federasyonun, kupanın başlamasına kısa bir süre kala görev getirdiği 'nin oyun planına, özverili ve yetenekli oyuncu grubunun harfiyen uymasında ve sarsılmaz bir şekilde inanmasında yatıyor.

Şimdiye kadar hiçbir takım Fas'ın bu kodunu kıramadı. Fransa yarı finalde kırabilir mi?

TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞİKLİĞİ
Beklenmedik mazlum hikayesinin temeli Ağustos ayında atıldı. Fas'ı Afrika Elemeleri'nde çalıştıran deneyimli Boşnak çalıştırıcı Vahid Halilhodzic, ülkenin en iyi oyuncularından biri hakim Ziyech'i Dünya Kupası'na götürmeyi reddedince Federasyon tarafından görevden alındı. Federasyon görevden alınmaya gerekçe olarak "Farklı görüşler" nedenini gösterdi. Halilhodzic'in yerine ise Fransa doğumlu eski Fas Milli Takım oyuncusu Walid Regragui'yi getirdi. Wydad Casablanca'yı Afrika Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna taşıyan Regragui'ye, Fas'ın en yetenekli jenerasyonu teslim edildi. 

KADRO DERİNLİĞİ
Fas, daha önce hiç bu kadar Avrupa kulüplerine futbolcu vermemişti. İki defans oyuncusu Achraf Hakimi ve Noussair Mazraoui, Paris Saint-Germain (PSG) ve Bayern Münih'te oynuyor. Kanat oyuncusu sürekli forma şansı bulamasa da Chelsea kadrosunda. Kaleci Bono ve golcü Youssef En-Nesyri ise İspanya Ligi'nin önde gelen ekiplerinden Sevilla'nın başarısı için ter döküyor. Sofyan Amrabat, İtalya Ligi'nde Fiorentina formasını giyiyor. Stoperler Hayef Aguerd, İngiltere Premier Ligi ekibi West Ham'da. Sezon başında Beşiktaş'a bedelsiz gelen Fas kaptanı Romain Saiss, Wolverhampton'da ter döktü.

Teknik direktör Regragui'nin görevi iki aşamalıydı, oyuncularını Dünya Kupası'nda sonuç alabilecek bir sistemde işler hale getirmek ve onları dünyayı şok edebileceklerine inandırmak. Regragui de bu göreviyle ilgili olarak, "Onlara 'Dünya Kupası'na sadece üç maç oynamak için gelmiyorsunuz' dedim" diyerek felsefesini ortaya koydu. Oyuncular da bundan yola çıkarak bir başyapıta imza attılar.

TAKTİK
Regragui, takımını 4-1-4-1 formatında sahaya sürüyor. Tipik derinlikteki savunma alçak bir blokta ve Amrabat önde duruyor ve asla ileri adım atmıyor. Dünya Kupası'nda büyük takımlara karşı da dört kişilik orta saha bir başka savunma kalkanını oluşturuyor ve En-Nesyri de tek forvet olarak ileride gol arıyor. Rakip topu kaybettiğinde; Regragui, Ziyech ve kanat oyuncusu Sofiane Boufal'ın değişken becerilerini tamamlamak için de bek Hakimi ve Mazraoui'nin enerjilerini kullanarak takımı hızlı bir şekilde kontra atağa çıkar hale getirdi. En-Nesyri yalnız haldeyken bir anda yanında beş veya altı takım arkadaşını bulabiliyor. Bu sistem disiplin ve yüksek seviyede mental konsantrasyon gerektirir. Regragui, bunun için de "Kesin bir oyun planımız var ve herkes çalışmak zorunda. O kadar fazla yeteneğe ve paraya sahip olmasanız bile başarılı olabileceğinizi dünyaya gösteriyoruz" diyerek de futbol felsefesini anlatıyor.

RAKAMLAR
Fas'ın başarısının ardındaki istatistikler ise olağanüstü. Atlas Aslanları bu süreçte kalesinde sadece bir gol gördü ve o da Aguerd'in Kanada'yı 2-1 yendikleri maçta kendi kalesine attığı goldü. Yani Hırvatistan, Belçika, İspanya ve Portekiz, Fas'a gol atamadı. Beş maçta kalelerine sadece 10 isabetli şuta izin verdiler. Maç başına yüzde 29.8 topa sahip olma oranıyla oynamalarına karşı hayatta kaldılar. Rakip kaleye üç isabetli şutla oynadılar. İspanya'ya karşı Fas 343, rakibi ise 1.041 pas verdi. Regragui bu maçla ilgili olarak da, "Hayatlarında hiç bu kadar koştuklarını sanmıyorum. Bu kadar kalp koyduğunuzda, kendinize bir şans veriyorsunuz" diyerek de durumu anlattı.

TARAFTARLAR
Taraftarlar, Atlas Aslanları lakaplı takımın tarihi başarısı için Katar'a akın ettiler ve her maçta oyunculara büyük destek veriyor. Tutkulu taraftarlar, İspanya ve Portekiz'in ağır basan topa sahip olma oranlarını ıslık ve tezahüratlarla bastırarak takımlarına kendi sahalarında oynuyormuş hissi verdiler. Fas bayrağını gururla taşıyan futbolveserler, Doha'nın her yerinde bulunuyor. Fas'ın en büyük şampiyonluğu 1976'daki Afrika Uluslar Kupası'ndaydı. Fas'ın bunu geride bırakması ve en umulmadık Dünya Kupası şampiyonu olmasına iki galibiyet kaldı.

Sayfa Yükleniyor...