FIFA çıkış yolu arıyor!

Ekonomisinin giderek büyümesiyle "oyun" olmaktan çıkan futbolun çatı kuruluşunda yaşanan deprem, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini'yi devre dışı bırakırken, şubat ayında yapılacak genel kurul futbol yönetimindeki mevcut yapı nedeniyle umut vermiyor.

NTV Spor 23.12.2015 - 12:00
FIFA çıkış yolu arıyor!

FIFA Etik Kurulu, futbolun yönetimi için yolları 90'lı yıllarda kesişen Blatter ve Platini ikilisine verdiği sekizer yıllık men cezasıyla "kırmızı kart" gösterdi. 1998 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan 51. FIFA Genel Kurulu'nda Platini, UEFA Başkanı Lennart Johansson'a karşı Blatter'i desteklerken, 23 yıldır hizmet verdiği FIFA'da ilk kez başkanlık koltuğuna oturan İsviçreli spor adamı zaferinin ardından Platini'yi dört yıllığına danışmanı yaptı.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde 2007 yılındaki UEFA Genel Kurulu'nda destek verme sırası kendisine gelen Blatter, 1998'de rakibi olan Johansson'a karşı Platini için lobi yaptı ve Fransız spor adamı dört oy farkla Avrupa futbolunun yeni patronu oldu.

FIFA'yı 17 yıldır yöneten Blatter'in bu yıl mayıs ayında FBI operasyonlarının ve yolsuzluk iddialarının damga vurduğu FIFA Genel Kurulu'nda yeniden başkan seçilmesine karşın dört gün sonra istifa edeceğini açıklaması, UEFA başkanlığı koltuğunda 8 yıldır oturan Platini'nin dünya futbolunu yönetmesinin önünü açtı.

Platini, Türkiye'nin de ev sahipliği için aday olduğu ancak ikinci turda 7'ye 6 Fransa'ya kaybettiği 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı FIFA başkanı olarak izlemenin hesaplarını yaparken, 2011 yılında hesabına yatırılan 2 milyon İsviçre Frangı bütün planları bozdu.

9 YIL SONRA GELEN ÖDEME PLATINI'NİN KARİYERİNİ BİTİRDİ
Le Sport dergisine 1987 yılında verdiği demeçte "Çok nadir hata yapıyorum, çünkü içgüdülerime güveniyorum" diyen 60 yaşındaki Platini, söz konusu para transferinin 1998-2002 yıllarında Blatter'e yaptığı danışmanlık için yatırıldığını savunsa da transferin niye 9 yıl sonra yapıldığı konusunda kimseyi ikna edemedi.

Sporda yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin davalara bakan ve "ChangeFIFA" isimli organizasyonun direktörlüğünü yürüten ABD'li avukat David Larkin, AA'ya yaptığı açıklamada, Platini ile Blatter arasında 2 milyon İsviçre Frangı değerinde sözlü bir anlaşmaya varılmasını ve bunun ödemesinin 9 yıl sonra yapılmasını "ilginç" ifadesiyle değerlendirdi.

Larkin, FIFA ve dünya sporundaki hukuk sisteminin, sporun temiz kalmasını sağlamadığına dikkati çekerek, "FIFA'yı temizlesek bile, spordaki hukuk sistemi geliştirilmedikçe gelecekte daha fazla skandalla karşılaşacağız" dedi.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian'ın futbol yazarı David Conn ise FIFA Etik Kurulu'nun sekiz yıl futboldan men kararının FIFA'da bir dönemin sona erdiğini göstermesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Blatter ve Platini hakkındaki futboldan men kararları, ikisinin de sonu anlamına geliyor ancak Platini, Blatter'e göre daha talihsiz" diye konuştu.

ABD'li hukukçu Larkin, Blatter ve Platini'nin kariyerlerinin bitmesi konusunda temkinli düşünüyor. Men cezalarının FIFA'nın öz denetimi için iyiye işaret olduğunu dile getiren Larkin, "Bu sürecin hala bazı sorunları var çünkü Blatter ve Platini hakkındaki temyiz süreçleri hala sürüyor ve futbolda sonlarının geldiğini söylemek için henüz çok erken" değerlendirmesinde bulundu.

"FIFA'NIN BAŞINA FUTBOL DIŞINDAN BİRİ GELMELİ"
FIFA Etik Kurulu'nun Blatter ve Platini için verdiği sekizer yıl futboldan men cezaları, spor kamuoyunu FIFA'nın ve futbolun geleceği adına heyecanlandırsa da Blatter'in FIFA'yı 17 yıl yönettiği göz önünde bulundurulduğunda futbolun mevcut yapısının değişmesi için daha radikal adımların atılması görüşü ağırlık kazanıyor.

Blatter'in futboldan men edilmesinin FIFA'nın değişmesi ve futbolun daha iyi bir geleceğe sahip olması için önemli olduğunu belirten Guardian yazarı Conn, "Daha iyi bir gelecek için yapılması gereken çok şey var. Ahlaka, daha fazla çalışmaya ve iyi niyete ihtiyaç var" dedi.

Gelecek yıl şubat ayında yapılacak FIFA Genel Kurulu, krizi yakından takip eden uzmanlar için birçok soru işaretini beraberinde getiriyor.

David Conn, FIFA'nın geleceği açısından futbolun dışından birinin başkanlığa getirilmesini savunurken, David Larkin ise Blatter döneminde başkan adaylığı için kuralların çok katılaştırıldığını ve dışarıdan birinin başkan seçilmesinin çok zor olduğunu düşünüyor.

Larkin, mevcut adayların FIFA'da uzun süredir yer aldığını ve bazılarının Blatter'in mirasının savunucusu olduğunu kaydederken, yaşanan bazı gelişmeler ABD'li hukukçuyu doğrular nitelikte.

Blatter sonrasında başkanlık için en şanslı adaylardan biri olarak gösterilen Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el-Halife, geçen hafta verdiği demeçte, ABD'nin yaptığı tutuklamaların FIFA ile ilgisi olmadığını savundu.

FIFA'DA GELEN ZOR GİDİYOR
Futbol dünyasının çatı kuruluşu FIFA'da başkanlığa seçilen isimlerin çok uzun süre koltukta oturması dikkati çekiyor.

Kuruluş yılı 1904 olan FIFA'da şu ana kadar 8 başkan görev yaptı. FIFA'da şu an Kamerunlu Issa Hayatou, seçime kadar geçici olarak başkanlık görevini yürütüyor.

FIFA'nın kuruluşundan bu yana görev yapan başkanlar ve görev süreleri şöyle:

 BaşkanGöreve gelişiGörevden ayrılışıGörev süresiMilliyeti
1Robert Guerin22 Mayıs 19044 Haziran 19062 yıl Fransa
2Daniel Burley Woolfall4 Haziran 190624 Ekim 191812 yıl Birleşik Krallık
3Jules Rimet1921195433 yıl Fransa
4Rodolphe Seeldrayers19547 Ekim 19551 yıl Belçika
5Arthur Drewry195525 Mart 19616 yılBirleşik Krallık
6Stanley Rous19618 Mayıs 197413 yılBirleşik Krallık
7Joao Havelange8 Mayıs 19748 Haziran 199824 yılBrezilya
8Sepp Blatter8 Haziran 19988 Ekim 2015 (90 gün futboldan men)
21 Aralık 2015 (8 yıl futboldan men)
17 yılİsviçre
 Issa Hayatou9 Ekim 2015  3 ay Kamerun


 

Sayfa Yükleniyor...