İranlı oyuncular, Dünya Kupası açılış maçı öncesi milli marşı protesto etti. Oyuncular, ülkedeki muhalefete destek amacıyla maç öncesi çalınan milli marşa eşlik etmedi. 11'de sahaya çıkan futbolcuların seramonide sessiz kalması dikkat çekti.
İran genelinde iki aydır protestolar devam ediyor. Mahsa Amini isimli genç bir kadının ahlak polisi tarafından sorgulanırken öldürülmesinin ardından ülke genelinde meydana gelen protestolar, 1979'daki İran İslam Devrimi'nden bu yana ülkenin dini liderlerini en çok zorlayan eylemler olarak gösteriliyor.
Halife Stadı'ndaki maç öncesi taraftarlar da oyunculara destek verdi. Bazı taraftarlar milli marş sırasında protesto sesleri çıkardı. Bazı taraftarlar ise baş parmaklarını aşağı doğru çevirdi. Bazı taraftarlar ise "Kadın, yaşam ve özgürlük" pankartları açtı.
İran devlet televizyonu ise maçın canlı yayını sırasında oyuncuların protestosunu ekrana getirmedi.
Maçtan öne İran Milli Takımının kaptanı ve Yunanistan'da top koşturan Ehsan Hajsafi, protestoculara destek vermiş ve "Onlarla birlikteyiz ve onları destekliyoruz. Onlara sempati duyuyoruz" açıklamasını yapmıştı. Karim Ansarifard ve Mortezu Pouraliganji ise cuma günü bu konuyla ilgili soruları yanıtlamaktan kaçınmıştı.
Alman ekibi Bayer Leverkusen'de forma giyen Sardar Azmoun, sosyal medya hesabından "En büyük ceza milli takımdan atılmak ama bu İranlı kadınların saçının tek bir teli için bile ödenecek küçük bir bedel." cümlesiyle tepkisini ortaya koyarken, paylaşımını bir süre sonra kaldırmıştı.
Bazı futbolcular da profil resmini siyah bir daire yaparak protestolara katılmıştı.
B Grubu'ndaki İngiltere maçı öncesinde Katar'ın başkenti Doha'da toplanan taraftarlar, İran'daki gösterilerin marşı haline dönüşen "Baraye" adlı şarkıyı söyledi. "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganı atan İranlılar, gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini'yi de unutmadı.