Kas yırtılmaları aniden ve beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir. Benzer şekilde yırtılmalar spor veya egzersiz esnasında da yaşanabilir. Şiddetli kaza veya travma sonucunda da kas yırtılması görülebilir. Kas yırtılmasının dereceleri bulunurken birinci veya ikinci derece kas yırtılmalarında spor veya egzersizlere ara verilmelidir. Kas yırtılması yaşanan bölgeye vakit kaybetmeden buz uygulaması yapılmalıdır. Buz kompresi bölgenin şişmesini engeller ve kasın daha çabuk iyileşmesine destek olur. Peki Kas yırtılması nedir, belirtileri neler? İşte, detaylar…
KAS YIRTILMASI NEDİR?
Kaslar temel olarak liflerden oluşur ve tüm iskelet sisteminde bulunarak çeşitli bölgelerin hareket etmesini sağlamaktadır.
Kas yırtılması yaşanan bölgede hareket kısıtı çoğunlukla söz konusu değildir. Ancak bu bölgede şişlik oluşur ve şiddetli ağrılar buna eşlik eder.
Kas yapısı harekete yetecek kadar esneme kabiliyetine erişmiştir. Kaslar bu esneme hareketleri esnasında olması gerekenden fazla zorlanması durumunda lif kopmalarına sebep olur. Kas yırtılması, halk arasında kas çekmesi olarak bilinir.
KAS YIRTILMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kas yırtılması meydana gelen bölgede şişlik veya renk değişikliği oluşur. Yırtılmanın meydana geldiği bölgede kas dokusunda oluşan bir boşluk veya ezik gibi kusurlar gözlemlenebilir.
Kas yırtılmalarının hayati tehlike taşımadığından çok büyük bir risk taşımamaktadır. Fakat ileri düzey kas yırtılmaları fonksiyon kayıplarına yol açabilir.
KAS YIRTILMASI ÇEŞİTLERİ
Birden fazla kasın çok fazla gerilmesinden dolayı oluşan yırtılmalar birinci derece kas yırtılması olarak tanımlanır. 1. derece (Grade 1) kas yırtıklarının tedavi süresi ortalama 1-3 hafta arasında değişir.
İkinci derece yırtılmalar ise birinci derece ile kıyaslandığında çok fazla lifin kopması durumudur.. derece (Grade 2) kas yırtıklarının tedavi süresi ortalama 3-6 hafta arası değişir.
Kopmalara bağlı olarak daha fazlı ağır görülmekle birlikte şişme ve morarma da gözlenir. Kasın tamamen kopması neden olabilecek gerilmeler ise üçüncü derece kas yırtılmaları meydana gelir.Bu tür yırtılmaların tedavi süresi birkaç ayı bulabilir ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.