Profesyonel hakem olarak görevlerini sürdüren Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Mete Kalkavan, Barış Şimşek ve Ali Palabıyık, TFF'nin aylık yayın organı Tam Saha dergisine açıklamalarda bulundu.
Profesyonel hakemliğe geçişin çok önemli bir proje olduğunu kaydeden Cüneyt Çakır, "Dünya hakemliğinin artık profesyonelleştiği bir ortamda Türk hakemlerinin de bu gruba katılması beklenen bir şeydi. Bu konuyu ilk olarak 2007 yılında dillendirmiştim. O zaman dünya hakemliği profesyonelliğe adım atmaya başlamıştı. Belki bazı insanlara çok ters geldi, uzak geldi, imkansız geldi. Fakat bugün 6 hakemle başlanan süreçte Türk hakemliği de profesyonelliğe adım attı" değerlendirmesinde bulundu.
Çakır, profesyonel hakemliğin bir gereklilik olarak ortaya çıktığını belirterek, "Sahada herkesin profesyonel olduğu bir ortamda sadece hakemler amatör. Düşünün, böyle bir ortamda amatör olarak görev yapıyorsunuz. Profesyonel hakemlik kaçınılmaz sondu ve gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
"Profesyonel hakemlik, hakemliğin geleceğidir" diyen Cüneyt Çakır, şunları kaydetti:
"Bir müsabaka oynanıyor ve takımlar buna bir hafta boyunca çok iyi hazırlanıyor ama hakemlerin kendi işleri var ve kafalarının bir bölümü maalesef orada. Böyle bir ortamda maç yönettiğinizi düşündüğünüz zaman ne kadar zor olduğunu anlıyorsunuz. FIFA Başkanı Sepp Blatter, 2010 Dünya Kupası bittikten sonra, '2014 yılındaki Dünya Kupası'na profesyonel olmayan hakemler çağrılmayacak' demişti. Bu açıklama zaten dünya hakemliğinde profesyonelliğe geçişin ilk adımıydı. Seneye bunun şartları daha iyi olacak. Arkadaşlarımızın sayısı artacak. Belki 6'dan çok daha fazla olacak."
"YILLARDIR BUNUN İÇİN ÇALIŞILIYORDU"
Türkiye'de hakemlerin profesyonelleşmesi için uzun süredir çaba sarf edildiğini anlatan Hüseyin Göçek, "Yıllardır bunun için çalışılıyordu. Bizim için çok yararlı olacağına inanıyorum" dedi.
Profesyonelliğe geçtikten sonra TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu önderliğinde yönettikleri maçların analizlerini yaptıklarını vurgulayan Göçek, "Bu tür çalışmaların yararı ilerleyen günlerde daha çok olacaktır. Daha önceden mental olarak iş yerindeki sorunlarla, sıkıntılarla başa çıkmaya çalışıyorduk. İş yerinden soyutlanarak buraya geldiğimiz zaman, hakemlikle yatıp kalkmaya başladık. Bu sistemin çok yararlı olacağına inanıyorum. Geriden gelen genç hakem ordusuna da ışık tutuyoruz" şeklinde görüşlerini aktardı.
Avrupa'da profesyonel hakemliğe daha önceki senelerde geçildiğini ve bu konuda Türkiye'nin de Avrupa'yı yakaladığını dile getiren Göçek, "Kullandığımız tesis ve bize verilen olanaklar başka yerlerle kıyaslanmaz bile. Bu sistem Avrupa'da çok yaygın ve oturmuş. Bizde de gelişerek devam etmek durumunda. İlerleyen senelerde bu projeden çok daha fazla verim alacağımıza inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"GELİŞİMİM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ"
FIFA hakemi olduktan sonra TFF'nin profesyonel hakem kadrosuna girmenin kendisi için büyük önem taşıdığını aktaran Ali Palabıyık, "Kendi gelişimim açısından çok önemli. Hocalarımızla birlikte kendi analizlerimizi yapma fırsatı buluyoruz. Kendimize daha fazla zaman ayırıyoruz" ifadelerini kullandı.
TFF'nin Riva'da bulunan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde kaldıklarını dile getiren Palabıyık, "Kendi antrenmanımızı, kendi eğitim programımızı yapıyoruz. Kendimizi geliştirebilmek için yapmamız gereken ne varsa burada hocalarımızla, MHK Başkanı veya üyeleriyle yapmaya çalışıyoruz. Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus hocalarımın bu işte çok büyük katkısı var. Yıllardır bunun mücadelesini veriyorlardı. İlk olmak da ayrı bir mutluluk" diye görüş belirtti.
"PROFESYONELLİK, BAŞARIMIZI ARTIRACAKTIR"
Hakemliğin bir gönül işi olduğunu belirtip, yapmaktan zevk alınan bir işte profesyonelliğin çok daha güzel olduğunu belirten Mete Kalkavan ise görüşlerini şöyle paylaştı:
"Profesyonellik başarımızı daha çok artıracaktır. Sahada bu işi yapan futbolcular, teknik direktörler, diğer teknik elemanlar, doktorlar, fizyoterapistler hayatlarının merkezinde işlerini yapıyorlar. Biz ise bunu amatörce uygulamaya çalışıyorduk. Artık hakemliği bu şekilde iş olarak birinci sıraya koyduğumuz zaman daha da başarılı olacağımızı düşünüyorum."
FIFA kokartını 2013 yılında taktığını ve yurt dışında turnuvalara gitmeye başladıktan sonra profesyonel hakemlikle ilgili verilen mücadeleyi daha iyi anladığını kaydeden Kalkavan, "Geride kalan 2 sene içinde biz de o seviyeye ulaştık. Artık bize mesleğimiz sorulduğunda, hakem olduğumuzu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
"BİZE POZİTİF ETKİ EDECEKTİR"
Profesyonel hakemliğe geçen ilk 6 kişi olarak birbirlerinden çok şey öğrenebildiklerini vurgulayan Barış Şimşek ise "Bir sinerji yaratmak bize pozitif anlamda etki edecektir. Riva'daki tesisler de federasyonumuzun bulunmaz bir nimeti. Böyle bir ortamda çalışmak da çok keyifli. Şehirden uzak, rafine bir ortamda çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Daha önce yurt dışındaki organizasyonlarda bir araya geldikleri meslektaşlarının, "profesyonel hakem" olmalarıyla ilgili konuştuklarında, kendilerinin buruk kaldıklarını anlatan Şimşek, "Artık biz de rahat rahat bu ortamlarda kendimizi ifade edebileceğiz. Göğsümüzü gere gere bunu söyleyebiliriz. Avrupa'daki meslektaşlarımızla aynı şartları yakaladık" şeklinde görüşlerini belirtti.
"BİRÇOK KONUDA ARTI KAZANDIRACAKTIR"
Türkiye'de profesyonel hakemliğe geçiş fikrinin savunucularından olan Fırat Aydınus, profesyonelce bakılan bir işin amatörce yapılmasını doğru bulmadığını kaydetti.
Futbol olgusu içerisinde en önemli mihenk taşlarından birisi olan hakemliğin, profesyonelce icra edilmesi mecburiyeti olduğuna dikkati çeken Aydınus, "Hakemliğin profesyonelce yapılması birçok konuda artı kazandıracaktır. Biz bu konuda yıllarca Cüneyt Çakır'la birlikte uğraş verdik. Profesyonel hakemliğin gerekliliğini, ne kadar faydalı olacağını herkes görecek. O zaman, 'keşke daha önce başlasaydı' denilecek" değerlendirmesinde bulundu.
Aydınus, daha önce kendilerine meslekleri sorulduğunda, akademik eğitimlerine göre işletmeci, mühendis veya doktor gibi yanıtlar verdiklerini söyleyerek, "Aslında herkes bizi hakemliğimizle tanıyor. Yani bizim mesleğimizin hakemlik olduğu zannediliyordu. Profesyonellik ilerleyen zamanlarda daha da oturduğunda, mesleğimizin hakemlik olduğunu söyleyebileceğiz" ifadelerini kullandı.