Strain sakatlığı nedir, belirtileri neler? Strain diz sakatlığı tedavi yöntemleri

Günümüzde yüksek performans beklenen sporcularda sıklıkla görülen Strain zorlanma ve kanama sakatlığı adele-tendon zedelenmesi sebebiyle meydana gelmektedir. Kısmi veya tam yırtık gelişmesine göre tedavi süresi değişkenlik gösterir. Şişlik, ağrı ve yürümede zorluk gibi belirtileri bulunmaktadır. İdman, koşu, merdiven çıkma gibi egzersiz türleri yapılırken daha sık yaşanmaktadır. Peki Strain zorlanma ve kanama sakatlığı nedir, sebepleri neler? İşte, Strain zorlanma sakatlığı tedavisi…

Haber Merkezi - NTV Spor 27.11.2024 - 13:54
Strain sakatlığı nedir, belirtileri neler? Strain diz sakatlığı tedavi yöntemleri

Diz sakatlanmaları genellikle uzun soluklu yaşandığından tedavisi de yırtılma ve zorlanmaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Diz sakatlığı yaşayan kişiler, egzersizlere ara vermeli ve uzman doktordan görüş almalıdır. Adele ve tendon zedelenmeleri genellikle aşırı yüklenme sonrası görülmektedir. Hekim muayenesi yapıldıktan sonra şikayetlere ilişkin tam tanı konmaktadır. Peki Strain zorlanma ve kanama sakatlığı nedir? İşte, detaylar…

?

Strain sakatlığı adele veya tendon zedelenmesine denmektedir. Bu sakatlık genellikle sporcu sakatlığı olarak da bilinirken dizde kısmi veya tam yırtık gelişmiş olabilir.

SAKATLIĞIN BELİRTİLERİ NELER?

- Şişilik

-Ağrı

-Yürümede zorluk

-Dizde bükülmeyle birlikte ses

STRAİN SAKATLIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Strain sakatlığının tespit edilmesi için alanında uzman doktora muayene olunması gerekmektedir. Muayene sırasında sakatlığın gelişme durumuna göre röntgen, tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle şikayete tanı konulmaktadır.



Kişi ağrıdan şikayetçidir. Aktivite ya da idman, koşu, diz bükme, merdiven tırmanma ve spuad egzersizleri ile ağrı artar. Diz büküldüğünde dizden ses gelebilir. Uzun süre aynı pozisyonda oturma ya da ayakta durma bacakta sızıya neden olur ve ilk hareket ağrılı olur. Diz şişebilir ve rahatsızlık verir.

DİZ SAKATLIKLARI NASIL ENGELLENİR?

Strain sakatlığından şüphelenen sporcular özellikle yaptıkları yoğun egzersizlere son vermelidir. Bu sakatlıkla karşı karşıya kalan kişilerde idman sonrasında yapılacak buz kompresi, şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Bu tedavilere rağmen sonuç alınamaz ise artroskopik olarak patella arka eklem yüzü ve karşı eklem yüzü kontrol edilir. Patellanın olukta nasıl kaydığına bakılır, eğer kıkırdakta harabiyet varsa tıraşlama yapılıp, eklem yüzü düzgünleştirilir. Buna ilave yan bağlar gevşetilebilir. Dizdeki şekil bozukluğu için gerekirse kemik ameliyatı yapılabilir.

Sayfa Yükleniyor...