Asgari ücret zammı 2025: Ocak’ta asgari ücret ne kadar olacak, yüzde kaç zamlanacak? Asgari ücretle hangi ödemeler artacak?

Asgari ücret zammıyla birlikte birçok kalem ödemede artış meydana gelecek. Özel firmalar ve kuruluşlar asgari ücret zammına göre çalışanlarına artış yaparken dolaylı yoldan yapılacak artış milyonlarca çalışanı etkileyecek. Asgari ücret zam oranı belirlenirken işveren, işçi temsilcileri ve hükümet yetkililerinden oluşan komisyon bir araya gelecek. Geçtiğimiz 2024 yılında asgari ücrete tek zam yapılırken ara zam uygulanmamıştı. Asgari ücret son olarak yapılan %49.11 zam ile birlikte 17 bin 2 liraya yükseldi. Peki Asgari ücret 2025 ne kadar olacak? İşte, asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri…

Haber Merkezi - NTV Spor 11.10.2024 - 09:23
Son Güncelleme: 13.10.2024 - 11:12
Asgari ücret zammı 2025: Ocak’ta asgari ücret ne kadar olacak, yüzde kaç zamlanacak? Asgari ücretle hangi ödemeler artacak?

Asgari ücret zammı dolaylı yoldan milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiriyor. Ocak ayına kısa bir zaman kala maaş hesaplamaları yapılırken gözler yapılacak toplantılara çevrildi. Bu yılın başında asgari ücret tespit komisyonu 3 kez bir araya gelerek zammı karara bağlamıştı. 2024 yılında asgari ücret zammı %49 seviyesine ulaşırken gözler yeni yıl ile birlikte yapılacak artışa çevrildi. Asgari ücret zammıyla birlikte işsizlik maaşı, genel sağlık sigortası primleri, bağ-kur primi, stajyer maaşları, iş göremezlik ödeneği ve diğer birçok ödemede değişecek. Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre yeni maaş hesaplamaları yapıldı. Peki 2025 Asgari ücret ne kadar olacak? İşte, asgari ücret zammı için yapılan hesaplama…

ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret zam oranına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tarihleri belirlenecek komisyon toplantısında karar verilecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Aralık ayı içerisinde toplantılara başlaması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu işveren sendikasından 5 kişi, işçi sendikasından 5 kişi ve hükümet yetkililerinden oluşuyor.

Yeni yılda yapılacak asgari ücret zam oranları henüz belli olmadı. Son olarak 2024 yılında Asgari ücrete Ocak ayında zam yapılırken 17 bin 2 liraya yükseltilmişti. Zam oranı %49.11 olurken gözler yeni yapılacak zam oranına çevrildi.

Asgari ücret zammıyla birlikte 65 yaş aylığı, engelli maaşı, işsizlik maaşı, bes kesintisi, borçlanma ödemeleri de artacak.

2025 yılında geçerli olacak asgari ücretin en geç Ocak ayının başında belli olması bekleniyor. Konuyla ilgili henüz resmi kurumlar ve kişilerden açıklama yapılmadı. Aşağıda yer alan hesaplamalar zam oranları tahminlerine göre hesaplanmıştır.

Asgari ücrete %25 oranında zam yapılması durumunda 4.250 lira artacak.

Zam oranının %30 seviyesinde olması durumunda mevcut asgari ücret 5.100 lira yükselecek .

Zam oranın %35 olması durumunda asgari ücret 5.950 lira artacak.

Asgari ücrete yapılacak zammın %40 seviyesine ulaşması durumunda ise mevcut maaş 6.800 lira artacak.

Asgari ücret zam oranının %50 olması durumunda ise yaklaşık 8.500 lira yükselecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMIYLA NELER DEĞİŞECEK?

Asgari ücret zammıyla birlikte işsizlik maaşı, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı sigorta primi, bağ-kur primi, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, BES kesintisi, iş görmezlik ödeneği, stajyer maaşı ödemeleri değişecek.

Sayfa Yükleniyor...