DGS sınav sonuçları 2024 tarihi | DGS sonuçları ne zaman açıklanacak, erken açıklanır mı?

2 yıllık ön lisans eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına tamamlamak isteyen binlerce aday ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavında (DGS) ter döktü. 30 Haziran tarihinde uygulanan sınavın üzerinden yaklaşık 1 ay geçerken adaylar ise sınav sonuçlarına odaklandı. DGS sınav sonuçları osym.gov.tr adresinden sorgulanabilecek. Adaylar T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle birlikte sınavdan elde ettikleri puanları görüntüleyebilecek. Peki 2024 DGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, DGS sınav sonuç tarihi…

Haber Merkezi - NTV Spor 27.07.2024 - 14:06
DGS sınav sonuçları 2024 tarihi | DGS sonuçları ne zaman açıklanacak, erken açıklanır mı?

Sayısal ve sözel olmak üzere 2 oturumda düzenlenen DGS oturumunun ardından gözler ’ye çevrildi. Adaylar sınavdan elde ettikleri puanlara göre 4 yıllık fakülte ve bölümlere geçiş yapabilecek. DGS sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylara yol göstermesi için DGS tercih kılavuzu yayınlanacak. Kılavuzda adayların geçiş yapabilecekleri bölümler ve kontenjanları yer alacak. DGS sınav sonuçları sorgulama ekranında adayların doğru-yanlış cevap sayısı ve toplam puanları yer alacak. Sınav sonuçları basılı veya mail olarak adaylara bildirilmeyecek. Peki DGS sınav sonuçları erken açıklanır mı? İşte, DGS sonuçları için ÖSYM’nin açıkladığı takvim…

2024 NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

DGS sınav sonuçları tarihi ÖSYM tarafından paylaşıldı. sonuçları 14 Ağustos 2024 tarihinde adayların erişimine açılacak. Adaylar sonuc.osym.gov.tr adresinden sonuçları görüntüleyebilecek.

DGS sınav sonuçları ekranında testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru-yanlış cevap sayısı, ön lisans başarı puanı ve DGS yerleştirmelerinde kullanacak puanlar yer alacak.

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin https://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundaki tablolardan yararlanmaları gerekmektedir.

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE YAPILACAK

Yerleştirme işlemi, adayların 2024-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.

Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir

EK YERLEŞTİRME YAPILACAK

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Adaylar, 2024-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğreneceklerdir.

Sayfa Yükleniyor...