En düşük emekli maaşı 2024 ne kadar olacak? Emekli maaş zammıyla ilgili beklenen açıklama geldi

En düşük emekli maaş zammıyla ilgili beklenen açıklama AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’den geldi. Güler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile emekli zammıyla ilgili değerlendirme yapıldığını ifade etti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon kaynaklı %24,73 zam alırken bu artış kök maaşlara yansıtıldı. Kök maaşı ise zamla birlikte en düşük emekli aylığı olan 10 bin liranın altında kalan vatandaşlar zamdan yararlanamadı. Daha önce yapılan açıklamada emekli zammı için hafta başı işaret edilirken emekli zammıyla ilgili kritik açıklama geldi. Peki En düşük emekli maaşı 2024 ne kadar olacak? 10 bin lira emekli maaşı alanlara % kaç zam yapılacak? İşte, emekli maaşıyla ilgili yapılan son açıklama…

Haber Merkezi - NTV Spor 15.07.2024 - 16:21
Son Güncelleme: 15.07.2024 - 16:21
En düşük emekli maaşı 2024 ne kadar olacak? Emekli maaş zammıyla ilgili beklenen açıklama geldi

Emekli maaşlarıyla ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. SSK ve Bağ-kurlulara gelen enflasyon artışı kök maaşlara uygulandığından maaşını alt sınırdan alan emeklilerin bazıları zam alamazken bazılarının ise zam oranı çok düşük seviyede kaldı. AK Parti konuyla ilgili düzenlemeye gitmeye hazırlanırken yapılan hesaplamalar dikkatle takip ediliyor. Emekliler özellikle maaş ödemelerinin başlamasına kısa bir zaman kala emekliler bu ay zamdan yararlanıp yararlanamacağını araştırıyor. Maaş düzenlemesi bu aya yetişmemesi durumunda oluşacak fark ile birlikte ödemeler bir sonraki ay hesaplara yatırılacak. Peki En düşük emekli maaşı 2024 ne kadar olacak? İşte, emekli maaş zammına ilişkin yapılan son açıklamalar…

EMEKLİ ZAMMIYLA İLGİLİ KRİTİK AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'den emekli zammıyla ilgili önemli açıklama geldi. Güler açıklamasında " 

Hafta sonu Cevdet Yılmaz Bey’in başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanımız, Sosyal Güvenlik Bakanımız, genel başkan vekillerimizle beraber bir değerlendirme yaptık. Bakanlıklarımızın etki analizlerini aldık, onlar üzerinde çalıştık." ifadesini kullandı.

Analizler sonucu ortaya bazı rakamların çıktığını belirten Güler, "Bu akşam itibarıyla Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Tahmin ediyorum yarın vergi mevzuatımız da var. Onlarla birlikte inşallah yarın Meclis Başkanlığımıza bunu arz etmeyi düşünüyoruz." dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2024 NE KADAR OLACAK?

2024 yılının ikinci yarısında emeklilerin alacağı zam oranı yüzde 24,73 oldu. Enflasyon sebebiyle yapılan bu artış doğrudan kök maaşlara uygulandığından kök maaşı 7 bin 710 lira ve altında olanları maaşı, yapılan artışa rağmen düşük aylığın (10 bin lira) altında kaldı.

1.8 milyon emeklinin kök maaşı 10 bin liranın altında kalırken 2 milyon emekli ise belirlenen oranında altında zam alabilecek. Örneğin 8 bin 500 lira emekli aylığı yüzde 24,73’lük zam ile beraber 10 bin 602 liraya yükselecek. Bu durumda ise maaşta sadece 600 liralık bir artış olacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler son yaptığı açıklamada çalışmanın tamamlanmadığını “ “Henüz çalışma tamamlanmadı, etki analizini ilişkin raporlar çıkmadı bu yüzden toplanamadık. Hafta başı netleşebilir, açıklarız” sözleriyle ifade etmişti.

En düşük emekli aylığı Ocak - Haziran ayları arasında 10 bin lira olarak belirlenmişti. Enflasyon oranında bu maaşlarda artış yapılması bekleniyor. 10 bin lira alt sınırdan maaş alan bir emeklinin maaşına enflasyon oranında artış yapılması durumunda maaşı 2.473 lira yükselecek ve 12.473 lira olacak.

Emekli maaş zammı düzenlemesi tamamlandıktan sonra düzenleme önce Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak. Bu sürecin tamamlanmasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek. Konunun Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda gündeme gelmesi bekleniyor.

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

En düşük emekli maaşının yanı sıra zam oranları belli olan SSK ve Bağ-kur emeklilerine zamlı maaşların bu ay yatırılması bekleniyor.

Emekli maaşı ödemeleri tahsis numarasına göre yatırılıyor. 4A, 4B ve 4C emeklileri maaşlarını farklı günlerde alıyor. Maaş ödeme tarihleri şu şekilde;

SSK

Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde,

Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda,

Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde,

Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde,

Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde,

Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.

BAĞ-KUR MAAŞ ÖDEME GÜNLERİ

Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde,

Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde,

Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.

Sayfa Yükleniyor...