Instagram açılacak mı? 10 Ağustos Instagram erişim yasağı kalkıyor mu? Instagram ne zaman açılacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Instagram’a uygulanan erişim yasağıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Yaklaşık 8 gündür Türkiye’den Instagram’a giriş yapılamazken sosyal medya kullanıcıları ise son açıklamaları yakından takip ediyor. Instagram yetkilileriyle yapılan ilk görüşmelerden sonuç çıkmazken temasların sürdüğü biliniyor. Instagram 2 Ağustos cuma günü katalog suçlar sebebiyle BTK tarafından erişime kapanmıştı. Peki Instagram açılacak mı, Instagram ne zaman açılacak? İşte, 10 Ağustos Instagram son dakika gelişmeleri…

Haber Merkezi - NTV Spor 10.08.2024 - 09:52
Son Güncelleme: 10.08.2024 - 09:52
Instagram açılacak mı? 10 Ağustos Instagram erişim yasağı kalkıyor mu? Instagram ne zaman açılacak?

Instagram erişim yasağı 140 saatten uzun süredir devam ederken gözler resmi kaynaklardan yapılan açıklamalara çevrildi. Çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk’e hakaret gibi içeriklerin çıkarılması gibi katalog suçlar sebebiyle erişim yasağı getirilen Instragram ile ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin kanunları olduğunun altını çizen Yalçın, Instagram yasağıyla ilgili olarak pozitif ilerlemeler kaydedildiğini ifade ederek Instagram yetkililerinin kuralsız alanlarından vazgeçmek istemediklerini dile getirdi. Bakan Uraloğlu daha önce yaptığı açıklamasında ise hassasiyetlerinin dikkate alınacağını ifade etmişti. Peki Instagram açıldı mı, ne zaman açılacak? İşte, son dakika Instagram erişim yasağıyla ilgili açıklamalar…

" BİR NOKTAYA KADAR GELDİK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptığı son açıklamada Instasgram konusunda görüşmelerin devam ettiğini vurgulayarak " Instagram ve diğer sosyal medya platformlarıyla sürekli iletişim halindeyiz. Onlara öncesinde de bildirdiğimiz şeyler vardı. Son süreçte de bildirdiğimiz konular var. Burada neler var? Bizim 'katalog suçlar' ile 'toplumumuz ve ülkemizin hassasiyetleri' dediğimiz konular var. Sürekli bildiriyoruz. Dün arkadaşlar tekrar değerlendirdi, bir noktaya kadar geldik. Biz de gerçekten bir an önce çözelim istiyoruz." dedi.

GÖZLER YENİ YAPILACAK GÖRÜŞMEDE

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu yetkilileri ile META yetkilerinin yeni bir görüşme yapması bekleniyor. Instagram’a erişim engelinin kaldırılarılması için yapılan görüşmelerde, terör tanımı anlaşmazlığı giderilemedi. 

META yetkilileri, PKK’nın uluslararası düzeyde terör örgütü olarak kabul ediliğini belirtip, bu konudaki paylaşımlarda algoritmasını düzelteceğini bildirdi.

Ancak aynı adım henüz, YPG ve FETÖ için atılmış değil. Erişim engeli de bu nedenle kaldırılmıyor.

Ulaştırma Bakanlığı’nda, META yetkilileri ile kısa süre içerisinde yeni bir görüşme yapılması bekleniyor.

EFKAN ALA'DAN YENİ

NTV yayınına katılan AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, “Vatandaşlarımızdan bu konuda biraz sabır rica ediyorum.” dedi.

Ala, “Biz, muhataplarımızın Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate alan adımları atsın diye uğraşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“KISA SÜREDE AÇILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Instagram yasağıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yalçın açıklamasında Türkiye’ninde kanunları olduğunu ve buna karşı tedbirler aldığını vurgulayarak pozitif ilerlemeler olduğunu ifade etti.

Açıklamasının devamında ise “ Pozitif ilerlemeler kaydediliyor. Kuralsız alanlarından vazgeçmek istemiyorlar. Müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını, kurallara uyacağını taahhüt edeceğini ve böylelikle kısa sürede açılacağını düşünüyorum.” dedi.

“SANSÜRLEYEMECEKLERİNİ ÖĞRENECEKLER”

Suç olarak görülen bir yayını ABD’de sosyal medya üzerinden yapamayacaklarını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın “ Hukuk önünde televizyon kanalları kurallara nasıl uyuyorsa sosyal medya mecraları da uymak zorundadır. Bu tür mecralar yeni mecralar olduğu için hukuku henüz netleşmedi ama zaman içinde netleşecek.

Kanunların uygulanmaması söz konusu olamaz. Biz konuya ilkesel olarak bakıyoruz. Onlar da sınırsız özgürlüklerinin olmadığını, Türkiye'yi sansürleyemeyeceklerini öğrenecekler." dedi.

BAKAN URALOĞLU : ”HASSASİYETLERİMİZİ DİKKATE ALACAKLAR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu son yaptığı açıklamada yapılan toplantılarda aşama kaydettiklerinin altını çizerek “ Zannediyorum ki çok uzamadan bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar.” dedi. Uraloğlu, Instagram’ın talepleri karşılamasıyla erişim yasağının kaldırılacağını söyledi.

INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise açıklamasında Instagram’ın hangi şartlarda açılacağıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen görev varsa, devlet bu görevi kurumlarıyla beraber yapmak durumunda… BTK’nın vermiş olduğu kararın katalog suçlarla ilgili olduğu ifade edildi. Sosyal medya şirketi eğer BTK’nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa sorun ortadan kalkar.

Yargı makamlarına intikal eden hususlar var. Kapatma kararına karşı açılan davalar var. Bu davalar birleştirilerek idareden hangi gerekçeyle kapatma kararı verildiğine yönelik savunma alınacak. Ve sonrasında da yargımız karar verecektir."

Buna göre; Instagram yetkilileri tarafından BTK’nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınlar erişimden çıkarılırsa sorun kalkacak.

Sayfa Yükleniyor...