Ramazan ayı ibadetleri | Ramazanda okunacak dualar ve sureler nelerdir? Ramazanın ilk günü hangi ibadetler yapılır? (dua, tesbih, namaz)

Ramazan ayında okunacak dua ve sureler, Ramazan ayını ibadetle karşılayacak müslümanlar tarafından merak ediliyor. Onbir Ayın Sultanı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte genç, yaşlı, kadın, erkek binlerce müslüman ibadetlerine ayrıca dikkat edecek. Oruç ve teravih namazı dışında Ramazanda okunacak dualar, çekilecek tesbih ve zikirler tercih ediliyor. Ramazan ayı bu yıl 10 Mart Pazar gününü Pazartesiye bağlayan gece imsak vaktiyle başlayacak. Bu anlamlı günde ibadetin yanı sıra ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, sıkıntısı olanın yanında olmak ayrıca önemli olacak. Peki Ramazan’da hangi dua ve sureler okunur? Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır? İşte, Ramazan ayı ibadetleri…

Haber Merkezi - NTV Spor 10.03.2024 - 16:52
Son Güncelleme: 10.03.2024 - 16:53
Ramazan ayı ibadetleri | Ramazanda okunacak dualar ve sureler nelerdir? Ramazanın ilk günü hangi ibadetler yapılır? (dua, tesbih, namaz)

Ramazan ayının İslam dünyasında önemi ve yeri ayrıdır. Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ay olan Ramazan ayında bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi idrak ediliyor. Müslümanlar, Ramazan ayında ilk olarak oruç ibadetine önem verirken ardından Hz. Muhammed’in kıldığı sünnet olan teravih namazlarını idrak ediyor. Müslümanlar Ramazan ayında sadece ibadetlerine değil davranışlarına da dikkat edecek. İhtiyaç sahiplerine yardımcı olmak, kalp kırmamak, kötü söz kullanmaktan uzak durmak müslümanların görevleri arasında olacak. Peki Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır? İşte, Ramazan ayında yapılacak ibadetler…

RAMAZAN AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Ramazan ayının ilk günü müslümanlar oruç ibadetini yerine getirecek ve teravih namazını kılacak. Ramazan ayının ilk 10 gün içerisinde tesbih namazı kılınabilir ve Hatm-i Enbiya yapılabilir.

Efendimiz (SAV), Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetine göre şöyle buyurdu "Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân 37) buyurmuştur. 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ramazan'da çekilecek tesbihlere ilişkin doğrudan bilgi yer almıyor. Kelime-i tevhid sözlük anlamı ile “Allah’ı birleme cümlesi” demektir. “Lâ ilahe illallah” sözünden ibarettir ve “Allah’tan başka ilah yoktur.” anlamına gelir. Bu cümlenin ifade ettiği mana İslam’ın temel ilkesini oluşturur. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlikle, Lâ ilâhe illallah diyendir” (Buhârî, İlim, 33; Rikâk 51) buyurmuştur.

Zikir, hatırlamak ve hatırlatmak demektir. Kelime-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah’ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir. Resûlullah (s.a.s.), “En faziletli zikir ‘Lâ ilahe illallah’; en faziletli dua da ‘Elhamdülillah’ demektir.” (İbn Mâce, Edeb, 55) buyurmuştur.

Ayrıca Ramazan akşamlarında Kur'an-ı Kerim okunması, sadaka verilmesi, ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi, zekat verilmesi, tövbe etmek, hayırlıdır. 

RAMAZANIN İLK GÜNÜ OKUNACAK DUALAR

"Ey Allahım! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Ey Allahım! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin." (Haşir Suresi, 10. ayet)

"Allahım! Ancak sana dayandık, içtenlikle yalnız sana yöneldik. Dönüş de ancak sanadır. Ey Allahım! Bizi, inkâr edenlerin zulmüne uğratma. Bizi bağışla. Ey Allahım! Şüphesiz sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin." (Mümtehine Suresi, 4-5. ayetler)

"Allahım beni bağış la, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve ha yırlı rızk ver." (Müslim, "Zikir", 35)

"Ey Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme. Bizi affet, bizi bağışla ve bize acı. Sen bizim mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.” (Bakara, 285-286)

"Rabbimiz! Bize dün ya da ve ahirette iyilik ver, bizi ateş azabından koru." (Bakara Suresi, 201. ayet)

"Rabbim! Gerçekten bana mülk verdin ve bana sözlerin yorumunu öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan. Dünyada ve ahirette yardımcım sensin. Benim canımı Müslüman olarak al ve beni iyi insanlar arasına kat." (Yusuf Suresi, 101. ayet)

"Ey Rabbim! Beni ve kardeşimi bağışla. Bize rahmet et. Sen, merhametlilerin en merhametlisisin." (Araf Sure si, 151. ayet)

"Ey Rabbim! Beni; bana, anne ve babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın iyi ameller işlemeye sevk et. Beni rahmetinle iyi kullarının arasına kat." (Neml Suresi, 19. ayet)

"Rabbim bize dünyada da ahirette de iyilik ver. Çünkü biz sana varan doğru yola yöneldik." (Araf Suresi, 156. ayet)

TERAVİH NAMAZI KILINIŞI

Ramazan ayıyla beraber müslümanlar 30 gün boyunca teravih namazlarını aksatmadan kılacak. Teravih namazları camide cemaatle kılındığı gibi evlerde de kılınabiliyor. 

Teravih namazı camide imama uyarak kılınacaksa euzu besmele çekerek “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya uydum imama” denilir.

Ferdi olarak kılınacaksa “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya" denilir.

1. Rekat

1. Eller kulak hizasına kaldırılır, Allahuekber diyerek namaza başlanır.

2. Gizlice Sübhaneke duası okunur.

3. Euzu Besmele çekilir.

4. Fatiha Suresi okunur.

5. Zammı Sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur.

6. Allahuekber diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir.

7. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Lekel Hamd denilir.

8. Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.

9. İki defa secde yaptıktan sonra ‘Allahuekber’ denilerek ikinci rekata kalkılır.

2. Rekat

10. Ayağa kalkıldığında Besmele ve Fatiha suresi okunur.

11. Zammı sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur.

12. ‘Allahukber’ diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir.

13. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Leke’l-Hamd denilir.

14. Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.

15. Oturulduğunda; Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir.

16. Eğer dört rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda Ettehiyyatü ve Salli, Barik duaları okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3 ve 4. Rekat

Kalan iki rekat, aynı ilk iki rekat gibi kılınır. Ettehiyyatü ve Salli, Barik dualarınsan sonra önce sağa sonra sola "Esselamü aleyküm ve rahmetullah" diye selam verilir.

 

Sayfa Yükleniyor...