Ramazan ayının gelmesiyle birlikte teravih namazları camilerde cemaat ile kılınacak. Teravih namazı vakti, iftarda olduğu gibi illere göre değişkenlik gösterecek. Hadisi şeriflerde ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen namaza dört rek’atta bir dinlenme amacıyla ara verildiğinden “ teravih” denmiştir. Oruç ,sabır ve paylaşma ayı olarak bilinen Ramazan ayında teravih namazı 30 gün boyunca kılınacak. Ramazan ayı denildikten sonra akla gelen ilk ibadetlerden olan teravih namazını kılacaklar ise saati merak ediyor. Peki Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte, İlk teravih namazının kılınacağı gün…
İLK TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINACAK?
İlk teravih namazı, 10 Mart Pazar günü kılınacak. Son teravih namazı ise 8 Nisan Pazartesi günü yatsı namazına müteakip eda edilecek.
Teravih namazı camide cemaatle kılındığı gibi bireysel olarak evlerde de kılınabilir. Diyanet İşleri Başkanlığında yer alan bilgide “ Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’-Müsâfirîn, 177). “ ifadeleri yer almaktadır.
2024 TERAVİH NAMAZI VAKİTLERİ
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2024 imsakiyesi paylaşıldı. Bununla beraber İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer iller için teravih saatleri belli oldu.
İlk teravih namazı 10 Mart Pazar günü İstanbul’da saat 20:31’de, Ankara’da 20:14’de ve İzmir’de ise 20:36’da kılınacak.
İL İL TERAVİH NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Sonra imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.
İmam “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.
İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta "Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir. Eğer teravih dört rekât olarak kılınacaksa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır ve üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur. Her selam verildiğinde “salat-ı ümmiyye”’nin okunması güzel olur.
Teravih namazı ara vermeden kılınabileceği gibi ihtiyaca göre kısa aralar da verilebilir. Teravih namazı bittikten sonra kısa bir duanın akabinde vitir namazı da cemaatle kılınır. Daha sonra tesbihat ve dua ile birlikte ibadet tamamlanmış olur.