İftar ve sahur sofralarında hazırlanan yiyecekler ve tüketim miktarları sağlıklı beslenmenin en püf noktalarını oluşturuyor. Yeterli ve dengeli beslenmek için günün oruç tutulmayan bölümlerinde beslenmeye ayrıca dikkat etmek gerekiyor. Özellikle sıvı kaybının engellenmesi için sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekirken sahur öğününün atlanmaması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. İftarda aşırı tatlı, tuzlu tüketimi vücudun dengesini bozabilirken iftar öncesi ve sonrası mutlaka egzersiz yapılması öneriliyor. İşte, Ramazan ayında Sağlıklı Beslenme yöntemleri…
RAMAZANDA SAĞLIKLI NASIL BESLENİLİR?
Özellikle iftarda çok ağır ve yağlı besinlerin peş peşe tüketilmemesi gerekiyor. Oruç açıldıktan sonra sahura kadar olan zaman diliminde sağlıklı beslenmek için yeterli ve dengeli besinler tercih edilmeli.
Tek seferde büyük porsiyonlar yerine iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.
Yemekleri hızlı yemekten kaçının ve yavaş yavaş iyice çiğneyerek tüketin.
Uzmanlar Ramazan ayında sahurun önemine vurgu yaparken öğünün atlanmadan yapılmasını tavsiye ediyor. Sahurda süt, yoğurt, peynir, tam tahıllı ekmek gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir.
Susama hissayatı yaşamadığınız iftar ve sahur saatleri arasında bile mutlaka vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketin. Suya ek olarak kafein içeren içeceklerin yerine ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilebilir.
Ramazanda yemekleri pişirme yöntemide oldukça önemlidir. Özellikle ızgara haşlama, fırında buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.
Özellikle sahurda aşırı tatlı veya tuzlu yemeklerden uzak dururken dengeli beslenmeye dikkat edin.
İftara enerji veren ve kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler ile başlayın.
Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketimine dikkat edin.
Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.) tercih edin.