İşte Bosna'nın gururu

Bosna-Hersek'teki savaş gazilerinin takımı ülkenin gururu oldu.

NTV Spor 03.12.2010 - 10:42
İşte Bosna'nın gururu

Bosna-Hersek'teki savaşta bazı uzuvlarını kaybeden savaş gazilerinin kurduğu voleybol takımı ''Fantomi'' (Hayaletler), uluslararası müsabakalarda başarıdan başarıya koşarak, ülkenin gururu oldu.

Bosna-Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta 100 binin üzerinde insan hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de sakat kaldı. Kimisi cephede, kimisi evinin bahçesinde, kimisi yol ortasında ansızın patlayan bir bombanın şarapneliyle kolunu ve bacağını kaybetti. Hayat artık onlar için daha zordu. Ancak bu zoru başarmak onlar için hiç de kolay olmayacaktı.

Bosna-Hersek'te 1995 yılında savaşın hemen ardından kollarını, bacaklarını kaybeden gazilerce kurulan Fantomi Engelli Voleybol Takımı oyuncuları, engellerini hiçe sayarak ortaya koydukları başarılarıyla ülkelerinin gururu oldu.

Macaristan'ın Nyiregyhazi şehrinde geçtiğimiz günlerde düzenlenen 21. Engelli Voleybol Avrupa Şampiyonası'nda Rusya Federasyonu'nun takımı Rodnik'i yenerek bu yılki altın madalyanın sahibi Bosna-Hersek engelli voleybol takımı Fantomi (Hayaletler) oldu.

Ancak bu başarı Fantomi'nin ilk başarısı değildi. Ülke içinde ve yurt dışında 1995 yılından bu yana birçok başarıya imza atan Fantomi oyuncuları, bugüne kadar uluslararası müsabakalarda 4 kez Avrupa şampiyonu, 1 kez dünya şampiyonu oldu. Bosna-Hersek Engelli Voleybol Milli Takımı formasıyla 2004 yılında Atina'da düzenlenen olimpiyatlara katılan oyuncular, burada da altın madalya kazanmanın onurunu yaşadı.

KİMİ CEPHEDE, KİMİ OYUN OYNARKEN UZVUNU KAYBETMİŞ
Bosna-Hersekli ''altın gençlerin'' takıma katılma hikayeleri birbirine çok benziyor. Çünkü her biri savaşın acımasızlığını bedenlerinden bir parçayı kaybederek görmüş, ancak onlar umutlarını asla kaybetmemişler...

Takım oyuncularından Bosna-Hersek savaşının acısını en küçük yaşta hisseden 24 yaşındaki Mirzet Duran oldu. 1993 yılında henüz 6 yaşında olan Duran, evinin bahçesinde arkadaşlarıyla gitar çalarken düşen bombanın şarapnel parçasıyla sol ayağını kaybetti. Çocuk yaşta ayağını kaybetmenin ne demek olduğunu pek anlamadığını, ancak yaşı ilerledikçe sorunlar yaşamaya başladığını ifade eden Duran, ''Bu sporla uğraşmaya başlayıncaya kadar hayat benim için daha zordu. Fantomlar ile diğer insanlardan farkımız olmadığını hissediyoruz, bu da hayata sarılmanın ve aktif olmanın iyi bir yolu'' şeklinde konuştu.

2003 yılında Bosna-Hersek'in en iyi sporcusu seçilen Duran, en büyük motivasyonunun yurt dışındaki turnuvalarda ülkesinin bayrağını dalgalandırmak olduğunu belirterek, ''Bazen kendimizi futbol takımı Barcelona gibi hissediyoruz. Ülkemize yılda en az 6 madalya getiremezsek başarılı olduğumuzu saymıyoruz'' dedi.

Takımın en eski oyuncularından biri ise kaptan ve milli oyuncu Adnan Manko... 32 yaşındaki Manko, Bosna savaşında 1993 yılında futbol oynadıkları sırada sahaya düşen bombanın şarapnelinin isabet etmesi sonucu bacağını kaybetti.

Adnan Manko, voleybolla hayatının anlam bulduğunu ifade ederek, elde ettikleri başarılarla Bosna halkını sevindirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Fantomi takımıyla Avrupa ve dünya şampiyonluklarında, unutamadığı zaferin 2004 yılında Atina'da düzenlenen olimpiyatlar olduğunu anlatan Manko, ''Milli marşımız çalarken çok özel duygular hissediyorum. Ülkem bağımsızlık savaşı verirken insanlar canlarını kaybetti, bizler uzuvlarımızı kaybettik. Savaş yıllarında gösterilen mücadele şimdiki başarılarımızı çok daha güçlü ve anlamlı kılıyor. Bağımsızlık uğruna uzuvlarımızı hediye ettiğimiz ülkemize, şimdi madalya kazandırmanın onurunu yaşıyoruz'' dedi.

Fantomi Takımı İdarecisi 51 yaşındaki Mirsad Miroyeviç de yıllar önce engelli voleybola gönül verenlerden. Bosna savaşı sırasında 1994 yılında Saraybosna Hrasnitsa'da tabur komutanı olan Miroyeviç, mayına basarak bacağını kaybetti. Miroyeviç, o şekilde bile 1995'te imzalanan Dayton Barış Antlaşması'na kadar savaşmaya devam ettiğini söyledi.

Mirsad Miroyeviç, ''Bu spor sayesinde hayata daha sıkı sarıldım. Burada insan hem ruhsal hem de bedensel kondisyonunu artırıyor. Kendinizi daha iyi tanıyor ve hayatı daha çok sevmeye başlıyorsunuz'' şeklinde konuştu.

FANTOMİ'NİN ANTRENÖRÜ NUHANOVİÇ
Fantomi engelli voleybol takımının zaferlerinde büyük payı olan antrenör 52 yaşındaki Şevko Nuhanoviç de oyuncularına dostane ve babacan yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Eski Yugoslavya, İsveç ve Bosna-Hersek engelli takımlarında forma giyen Nuhanoviç, 10 yaşındayken üzerinden trenin geçmesiyle iki bacağını da kaybettiğini söyledi.

''Olanlar korkunçtu, ama genç yaşta engelli kalan biri için hiçbir ilaç veya muayene spor kadar faydalı olamaz'' diyen Nuhanoviç, bu sporla hayatının en güzel anılarını yaşadığını ve her engelliye sporu tavsiye ettiğini vurguladı.

Hayatının en güzel günlerini şu anda antrenör olarak yaşadığını ifade eden Nuhanoviç, ''Memnunum, çünkü Avrupa'nın, dünyanın en iyi takımına antrenörlük yapıyorum. Örneğin 2007 yılı içerisinde 87 maç oynadık ve sadece birinde yenildik. Sanki NBA ligi takımıyız'' diyor.

''TÜRKİYE İLE TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ''
Fantomi Kulubü Başkanı İsmet Godinyak da takımda aktif oyuncu olarak da görev yapıyor.

Çocukluğundan beri voleybol aşığı olduğunu ve hayallerini savaşın yıktığını belirten Godinyak, daha önce İgman voleybol takımı oyuncusu olduğu sırada, Bosna savaşının başlamasıyla orduya katıldığını ifade etti.

Çatışma sırasında mayına basmasıyla bacağını kaybettiğini anlatan Godinyak, Fantomi kulübü yetkilileriyle tanışana kadar artık ülkesi için de mücadele veremediğinden kendini büyük boşlukta hissettiğini dile getirdi.

Godinyak, Fantomi formasıyla tanıştıktan sonra hayatının anlam kazandığını ifade ederek, kendilerine dünya çapında başarı sağlayan tecrübelerini Türkiye'deki engelli sporcularla da paylaşmak istediklerini vurguladı.

İsmet Godinyak, şunları kaydetti:

''Bosna ve Türkiye'nin çok sıkı tarihi bağları var, bunu her alanda sürdürmek, güçlendirmek lazım. Türkiye bize her alanda destek sağlıyor, biz de elimizden geleni, en azından oyun tecrübemizi, yaşadıklarımızı Türk halkıyla paylaşmak isteriz. Türkiye'nin Engelliler Spor Federasyonu oldukça güçlü ama voleybol takımı henüz kurulmadı. Birçok insana bu anlamda yardım edebileceğimizi düşünüyorum. Belki de kaybettikleri yaşam sevinçlerini bu sporla tekrar kazanabilirler. Bizler Avrupa şampiyonu olarak Türkiye'ye tecrübelerimizi aktarmak için uygun olduğumuzu düşünüyoruz. Bir de Türkiye'ye karşı beslediğimiz samimi dostluk var. Böyle bir ziyaret teklifi gelirse seve seve kabul ederiz.''

FANTOMİ'NİN EN YAŞLI ÜYESİ 78 YAŞINDAKİ KEMAL LAKAÇA
Saraybosna spor hayatının en büyük ''amigosu'' olan 78 yaşındaki Kemal Lakaça da artık Fantomi için tezahürat yapıyor.

Takıma olan bağlılığı ve oyunculara sağladığı motivasyon sayesinde Fantomi'nin fahri üyesi seçilen Lakaça, ''Fantomi dünyanın en başarılı takımlarından biri. Onlar çok yürekli gençler. Benim gibi engelli oldukları halde hiçbir kompleksleri yok. Hayata çok bağlılar. Onlar için hiçbir şey engel değil'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...